GABRIEL ANDRONACHE (PNL BRAŞOV): "Prin adoptarea OUG privind organizarea referendumului, Guvernul încalcă grosolan Constituţia"

M.I.
Politică / 6 mai 2019

Gabriel Andronache

Gabriel Andronache

Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a transmis, astăzi, premierului Viorica Dăncilă că aceasta "nu are voie" să dea ordonanţe de urgenţă în materia drepturilor electorale, arătând că, prin adoptarea unui act normativ din această categorie pentru modificarea Legii referendumului, Guvernul "a încălcat grosolan Constituţia", scrie Agerpres.

Potrivit lui Andronache, Guvernul a apelat la această modalitate de a adopta normele de organizare a referendumului pentru a "fugi de controlul judecătoresc".

"Cu foarte mult tupeu, Guvernul României scrie în nota de fundamentare (...) că adoptă normele de organizare ale referendumului prin Ordonanţă de Urgenţă şi nu prin Hotărâre de Guvern pentru că normele adoptate prin HG pot fi suspendate de către o instanţă de judecată, pe când normele din OUG nu pot fi suspendate! şi foloseşte ca exemplu o situaţie dintr-o speţă de la referendumul din 2009(...)! Guvernul recunoaşte că normele de organizare a unui referendum sunt norme de aplicare deci se adoptă prin hotărâre de guvern, dar "să avem pardon, să nu-şi bage nasul, Justiţia, în treburile noastre". Fiind un referendum despre independenţa Justiţiei, tocmai Justiţia să cenzureze normele prin care referendumul devine imposibil de validat?!", a afirmat Andronache, într-un comunicat, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică."

Deputatul PNL a susţinut că un alt motiv al adoptării ordonanţei este "fuga prim-ministrului de răspunderea juridică pentru eventuale fraude" de la referendum.

"De fapt, al doilea motiv al adoptării ordonanţei de urgenţă în materie electorală, pe lângă cel de a extrage actul normativ de la controlul judecătoresc, este fuga prim-ministrului de răspunderea juridică pentru eventuale fraude care pot să decurgă din calcularea cvorumului şi în stabilirea rezultatului final la referendumul pentru susţinerea Justiţie, în sensul validării sau invalidării acestuia! Protestăm, în numele PNL Braşov, faţă de această grosolană încălcare a Constituţiei", a mai afirmat Andronache, care este vicepreşedinte al filialei liberale braşovene, scrie Agerpres.

Conform acestuia, "pentru a organiza în bune condiţii alegerile europarlamentare cât şi referendumul pe Justiţie din 26 mai 2019, nu este necesară modificarea legilor 334/2006, 208/2015 şi 500/2002".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb