Preşedintele chilian, Gabriel Boric, a anunţat ieri seara că ţara sa va deschide o ambasadă în Palestina în timpul mandatului său. Boric a făcut această declaraţie în timpul unei ceremonii de Crăciun pentru comunitatea palestiniană din Chile, cea mai importantă în afara lumii arabe, informează astăzi AFP, conform Agerpres.
"Una dintre deciziile pe care le-am luat în calitate de guvern (...) este aceea că vom majora nivelul reprezentanţei noastre oficiale în Palestina. Începând cu însărcinatul pentru afaceri de astăzi, vom deschide o ambasadă în timpul guvernului nostru", a declarat Boric.
Chile dispune de un birou de reprezentare pe lângă Autoritatea Naţională Palestiniană din oraşul Ramallah, care a fost deschis în aprilie 1998. La rândul său, Palestina dispune de o ambasadă la Santiago.
În 2011, Chile a recunoscut Palestina drept stat şi a susţinut ulterior aderarea ei la UNESCO.
Palestinienii din Chile au organizat manifestaţii în masă pentru a protesta împotriva bombardamentelor israeliene asupra teritoriilor palestiniene.
Palestina "este un popor care există, care rezistă, care are o istorie", a mai spus Gabriel Boric.
Chile şi Palestina au stabilit relaţii strânse după imigraţia palestinienilor care a început în prima parte a secolului XX şi care depăşeşte astăzi 300.000 de persoane, ceea ce face din ea ce mai mare populaţie arabă în afara Orientului Mijlociu şi care coexistă de asemenea cu o comunitate evreiască influentă de circa 30.000 de membri.
Palestinienii din Chile lucrează în special în comerţ şi în industria textilă. De asemenea, descendenţi ai lor s-au implicat cu succes în politică.
Meciurile clubului de fotbal chilian Palestino, fondat de coloniştii arabi în 1920, sunt urmărite de mii de suporteri în teritoriile palestiniene.