Compania canadiană Gabriel Resources, deşi nu are lichidităţi pentru a plăti statului român cheltuielile de judecată, în valoare de 10 milioane dolari, stabilite de Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), afirmă că doreşte să continuie proiectul de la Roşia Montană şi a trimis o notificare Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis, după ce Agenţia Naţională privind Resursele Minerale a refuzat să îi prelungească licenţa de exploatare a minereurilor de aur şi argint pentru proiectul respectiv.
Reprezentanţii Gabriel Resources ameninţă statul român că va solicita din nou mediere internaţională dacă autorităţile nu-i acordă prelungirea pe 5 ani în următoarele 90 de zile.
Într-un comunicat de presă emis de compania canadiană se arată: "Societatea consideră că această decizie nejustificată şi arbitrară, contrară legislaţiei româneşti, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept şi a drepturilor de investiţii stabilite ale Grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiţii. Momentul în care a fost luată această decizie, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată şi motivată politic de a împiedica irevocabil Gabriel şi RMGC să dezvolte proiectul aurifer şi argintifer de la Roşia Montană fără un proces echitabil sau o compensaţie corectă".
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a respins cererea de prelungire a licenţei de exploatare de la Roşia Montană la 20 iunie 2024. ANRM a anunţat că a analizat documentaţia depusă şi că în urma evaluării a decis să "nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation".
Amintim că în 8 martie 2024, ICSID a respins, cu majoritate de 2 la 1, cererea înaintată în anul 2015 de Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, prin care cele două companii solicitau despăgubiri de 6,7 miliarde dolari, deoarece statulr român i-ar fi expropriat investiţia prin mai multe acte ale autorităţilor administrative, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier. În motivarea deciziei, judecătorii din cadrul ICSID au afirmat că statul român nu a abuzat de puterile sale şi că respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind exploatarea minieră a aurului de la Roşia Montană nu a fost influenţată politic. Magistraţii au mai reţinut şi că includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO nu a fost una nerezonabilă.
Prin aceeaşi decizie, Gabriel Resources şi RMGC au fost obligate să achite statului roman 10 milioane dolari cu titlul de cheltuieli de judecată, plată ce nu a fost efectuată deoarece lichidităţile celor două companii se ridică la un total de doar 2 milioane dolari. Reprezentanţii Gabriel Resources au contestat în termenul legal decizia ICSID şi au obţinut în instanţă suspendarea deciziei de arbitraj până la soluţionarea contestaţiei depuse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2024, 23:37)
RMGC este în moarte clinica.