Gabriela Anghelache: Piaţa trebuie curăţată de societăţile balast

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2009

Gabriela Anghelache: Piaţa trebuie curăţată de societăţile balast

(Interviu cu doamna Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, partea a doua)

Reporter: Ziarul Bursa a publicat două articole despre modul în care evaluarea unei societăţi în vederea delistării era defavorabilă acţionarilor minoritari. Acţionarii minoritari ne-au spus: am fost la CNVM să cerem o soluţie, dar CNVM-ul a spus că nu are competenţele necesare în acest sens...

Gabriela Anghelache: Absolut. Evaluatorii nu sunt sub supravegherea noastră.

Reporter: Dar protejarea acţionarilor minoritari este una dintre competenţele Comisiei...

Gabriela Anghelache: Bineînţeles că da, dar problema este următoarea: evaluatorul aplică standardele internaţionale de evaluare. CNVM nu are calitatea de a controla modul în care se aplică aceste standarde pentru a se stabili preţul corect la care se delistează o societate. Pentru acest lucru există Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR).

Atunci când a fost cazul, ne-am adresat şi ANEVAR-ului. Am primit de la Asociaţie adrese potrivit cărora nu au fost niciun fel de elemente care să arate că evaluatorul nu a procedat corect. În alte cazuri, am solicitat un nou raport de evaluare sau chiar reluarea procedurii de către un alt evaluator. De asemenea, suntem în permanentă legătură cu Camera Auditorilor Financiari din Româ­nia. Atunci când am constatat ceva din partea auditorului, am sesizat Camera Auditorilor, acolo s-a făcut ancheta. Uneori s-au luat şi măsuri la nivelul Camerei Auditorilor, alteori ni s-a transmis că nu este nimic în neregulă.

Reporter: Spuneţi că CNVM-ul are mâinile legate la spate pentru că nu poate să controleze evaluatorii, dar repet, poate să protejeze minoritarii în alt fel?

Gabriela Anghelache: Nu avem pârghiile necesare şi singura soluţie este buna conlucrare cu asociaţiile respective, ANEVAR şi CAFR. Dacă, într-adevăr, ceva este în neregulă cu o evaluare sau cu un audit, evaluatorul sau auditorul respectiv nu ar mai trebui să figureze în lista celor care sunt abilitaţi pentru piaţa de capital.

Reporter: Tot legat de protecţia minoritarului, aş vrea să vorbim despre ofertele publice de preluare obligatorie (OPP).

Am văzut că la unele dintre cele mai importante societăţi de pe Bursă, asupra cărora se aşteaptă o decizie din partea CNVM-ului, sau cel puţin nişte sancţiuni, nişte avertismente, nu aţi luat încă o decizie. Şi mă refer, de exemplu, la "Rompetrol Rafinare" sau "Rompetrol Well Services", fiind unele dintre cele mai speculate acţiuni de la începutul anului în aşteptarea unei OPP. În unele situaţii v-aţi pronunţat, aţi dat amenzi, avertismente, însă aţi spus că cele două companii "Rompetrol" sunt încă în analiză. Cât va mai dura această analiză?

Gabriela Anghelache: Nu ştiu dacă mai există vreo analiză pe "Rompetrol", nu am informaţii în sensul acesta. Există, însă, Instrucţiunea nr. 3/2009 privind deţinerile directe şi deţinerile indirecte, pe care o cunoaşteţi şi dumneavoastră. Ne aflăm, încă, în interiorul termenului prevăzut de Instrucţiune pentru depunerea documentelor de ofertă. Fac din nou precizarea că nu există o directivă a Uniunii Europene care să vorbească în mod explicit despre obligarea la ofertă publică pe deţinere indirectă, însă nimeni nu vrea să înţeleagă lucrul acesta.

Reporter: Dar acea Instrucţiune stabileşte că şi acţionarii indirecţi au obligativitatea să lanseze oferte publice de preluare obligatorie...

Gabriela Anghelache: Tocmai acest lucru vreau să-l accentuez, am dat acea Instrucţiune pentru că au fost atâtea discuţii legate de faptul că CNVM întârzie, că nu vrea, că nu face ... După ce ne-am lămurit şi noi, consultându-ne cu o serie de autorităţi de reglementare din UE, am ajuns la concluzia că directiva nu obligă în mod explicit acţionarii indirecţi să lanseze OPP-uri. Ofertele lansate în alte state au venit din iniţiativa acţionarilor în cauză. Aplicarea instrucţiunii presupune obligarea celor care trebuie să deruleze astfel de oferte publice în a iniţia procedura respectivă. În ceea ce priveşte Rompetrol şi alte societăţi de anvergură, nu avem încă acest răspuns. Ce putem să facem? Să aplicăm sancţiuni conform legii. Vom aplica şi astfel de sancţiuni, după expirarea termenului la care m-am referit anterior.

Reporter: CNVM va organiza în această toamnă un eveniment de amploare. Spuneţi-ne despre ce este vorba...

Gabriela Anghelache: Este un eveniment deosebit de important pentru autorităţile pieţelor de capital din întreaga lume. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este membră a International Organization of Securities Commissions (IOSCO), aceasta fiind organizaţia Internaţională a Reglementatorilor şi Supraveghetorilor de Valori Mobiliare. IOSCO funcţionează prin intermediul mai multor comitete de lucru şi în şedinţe plenare. Reuniunea anuală are loc în fiecare an într-o altă ţară, iar ţara este desemnată cu trei ani înainte de data când urmează să aibă loc reuniunea anuală. Fiecare dintre comitetele care pregătesc aceste reuniuni anuale îşi desfăşoară activitatea în sesiuni, având şi ele o sesiune anuală plenară a comitetelor. De asemenea, şi pentru această sesiune anuală plenară se stabilesc statele care găzduiesc sesiunile respective cu mult timp înainte, cu un an sau cu doi înainte. România face parte din toate comitetele IOSCO. Avem o prezenţă deosebită la Comitetul Ţărilor Emergente prin participare la rapoarte, la work-shop-urile care se desfăşoară şi, bineînţeles, cu materialele care fac obiectul dezbaterilor. Anul trecut, la plenara IOSCO care a avut loc la Paris, Comitetul Tehnic al IOSCO şi preşedintele acestuia ne-au solicitat să organizăm la Bucureşti Comitetul Ţărilor Emergente.

Reporter: Aţi confirmat deja că veţi organiza evenimentul la Bucureşti?

Gabriela Anghelache: La plenara din iunie, anul trecut, de la Paris am confirmat organizarea la Bucureşti a acestui eveniment, dar atunci era înainte de declanşarea crizei; ne aflam într-un moment în care resursele noastre financiare permiteau desfăşurarea acestui eveniment. Am considerat că pentru România este nu numai o onoare să organizăm un eveniment atât de important, dar şi o oportunitate, pentru că în felul acesta pot fi cunoscute mai bine toate resursele de care dispune România, deci nu numai din punctul de vedere al pieţei de capital, ci şi din punct de vedere al economiei româneşti. Este altceva când oamenii vin şi văd, faţă de atunci când se informează doar de pe internet sau din alte surse.

Prin urmare, am considerat că, organizând la Bucureşti un astfel de eveniment de amploare, care presupune organizarea nu numai a reuniunii în sine, dar şedinţe plenare, grupuri de lucru, workshop-uri şi anumite programe sociale, este o oportunitate pentru România ca ţară, nu numai pentru autoritatea pieţei sau pentru piaţa de capital. Şi această oportunitate poate fi folosită inclusiv de oamenii de afaceri, pentru că aşa se stabilesc contactele.

Acum există voci în piaţă care ne întreabă din ce bani vom organiza acest eveniment. Dacă vrem într-adevăr ca România să fie cunoscută şi investitorii să vină, iar cei care sunt să nu plece, ar trebui să punem cu toţii umărul să sprijinim organizarea acestui eveniment! Nu este puţin lucru să participe aproximativ 400 de reprezentanţi din 87 de ţări. CNVM a transmis invitaţii unor personalităţi marcante din domeniul financiar, printre care şi domnului Jacques de LarosiPre, autorul raportului anti-criză în baza căruia se modifică şi arhitectura economică europeană. În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al CNVM pentru 2009 am prevăzut resurse pentru acest eveniment, la poziţia "Alte cheltuieli". Sigur că nu va costa puţin.

Reporter: Puteţi să ne spuneţi estimativ?

Gabriela Anghelache: Nu ştiu, în acest moment nu avem toate informaţiile necesare. Când Comisia va avea toate detaliile privind organizarea, vom şti exact ce costuri sunt antrenate. Evenimentul va dura trei zile şi va avea loc în prima săptămână a lunii noiembrie, pe 4-6 noiembrie.

Reporter: Presupun că sunteţi presaţi de timp...

Gabriela Anghelache: Suntem foarte presaţi de timp, cu atât mai mult cu cât din luna ianuarie şi până acum nu am reuşit să finalizăm procedurile privind selectarea firmei care ne va sprijini în organizarea evenimentului.

Reporter: Aţi luat legătura cu reprezentanţi ai pieţei de capital ca să le prezentaţi evenimentul, dar şi costurile organizării acestuia?

Gabriela Anghelache: De anul trecut am transmis mesaje către piaţă şi bineînţeles că reprezentanţii pieţei sunt informaţi.

Reporter: Şi semnalele dinspre piaţă înspre CNVM sunt pozitive sau negative?

Gabriela Anghelache: Avem anumite semnale pozitive, chiar şi de sprijin, dar, deocamdată, nu s-a materializat nimic.

Reporter: Mai concret, cu cine din piaţă aţi luat legătura?

Gabriela Anghelache: Noi am informat operatorii de piaţă, intermediarii, societăţile de investiţii financiare (SIF-urile), i-am informat pe toţi. Şi avem unele semnale de sprijin.

Reporter: Aţi explicat ce va însemna acest eveniment pentru economia României, înţeleg că are o componentă de promovare foarte importantă... Ce va însemna pentru piaţa de capital autohtonă?

Gabriela Anghelache: Găzduirea reuniunii anuale la nivelul unui comitet IOSCO reprezintă un prilej pentru a dezbate anumite aspecte de actualitate care să genereze noi standarde internaţionale, inclusiv armonizări ale standardelor existente între ţările Uniunii Europene, pe de o parte, Japonia, SUA şi alte ţări, pe de altă parte. Acolo unde apar discrepanţe între standarde se discută punct cu punct şi se încearcă soluţii de armonizare.

Reporter: Practic, veţi aduce în atenţia celorlalţi, veţi încerca să dezbateţi cu ceilalţi participanţi şi anumite aspecte ale pieţei de capital autohtone?

Gabriela Anghelache: Noi suntem ţară gazdă. Agenda nu o facem noi. Agenda o face conducerea IOSCO. Ceea ce putem noi să adăugăm la agendă ar fi, de exemplu, participarea unor personalităţi din România.

Reporter: La ce personalităţi autohtone vă gândiţi?

Gabriela Anghelache: Vom transmite invitaţii atât comisiilor parlamentare de specialitate, membrilor Guvernului, Băncii Naţionale, celorlalte autorităţi ale pieţei financiare cât şi unor personalităţi din mediul academic etc. Nu ştiu încă cine va răspunde. Agenda am primit-o într-o formă preliminară, săptămâna trecută dar, în ceea ce priveşte problemele de specialitate ce urmează să fie discutate, nu le stabilim noi. În momentul în care vom avea agenda completă, aceasta va deveni publică. Mai mult decât atât, în două săptămâni vom avea pe site-ul CNVM o secţiune specială dedicată acestui eveniment.

Reporter: Dacă aţi putea, ce aspecte sau chestiuni ale pieţei de capital autohtone le-aţi aduce în atenţia participanţilor la eveniment?

Gabriela Anghelache: Nu am putea pentru că nu este o chestiune a ţării gazdă, ci una a organizaţiei.

Reporter: Atunci o să reformulez întrebarea şi o să las la o parte acest eveniment. Există aspecte ale pieţei de capital autohtone asupra cărora credeţi că se mai poate lucra în ceea ce priveşte reglementarea? Care sunt insuficient reglementate sau sunt prea reglementate...

Gabriela Anghelache: Da, dar acelea trebuie să fie discutate la nivelul Comisiei, pentru că este vorba de a reglementa aspecte la nivel naţional, fără a aduce atingere directivelor. Dacă avem de-a face cu prevederile unei Directive, lucrurile nu pot fi modificate. Dacă nu este vorba de directive, ci despre o piaţă naţională, cum noi, CNVM-ul, am lansat invitaţia de vreo doi ani încoace să facem o piaţă naţională cu acele entităţi, societăţi comerciale, care nu îndeplinesc cerinţele directivelor UE de listare la Bursă, ar mai fi loc de reglementare...

Reporter: Spuneţi-mi, vă rog, unde credeţi că ar fi necesar să mai reglementaţi...

Gabriela Anghelache: Sunt şi situaţii în care avem reglementări, dar nu am reuşit să le punem în practică pe toate; aduc din nou în discuţie sistemul alternativ de tranzacţionare. Aici trebuie trecut la măsuri practice rapide, în sensul că sistemul alternativ de tranzacţionare trebuie să fie pus în operă. Operator de sistem s-a declarat a fi Bursa de Valori Bucureşti, mai poate fi operator de sistem oricare intermediar care doreşte să îşi organizeze un sistem alternativ. Problema care se pune este următoarea, ea fiind subiectul unor discuţii contradictorii între CNVM şi BVB, Asociaţia Brokerilor: pe piaţa reglementată nu pot avea acces decât emitenţi care doresc lucrul acesta şi care îndeplinesc cerinţele de piaţă reglementată. Cei care nu îndeplinesc cerinţele de piaţă reglementată pot avea şi ei o piaţă care este foarte bine organizată, cu reguli proprii, care se numeşte sistem alternativ de tranzacţionare şi unde, prin regulile sistemului, şi nu prin reglementările autorităţii pieţei, funcţionarea sistemului poate fi adusă chiar la nivelul pieţei reglementate. Lucrul acesta nu a vrut nimeni să-l înţeleagă niciodată.

Aici lucrurile trebuie demarate cât mai repede, mai ales că această cerinţă trebuia să fie îndeplinită de la data intrării României în UE, iar noi nu o avem realizată nici acum.

Reporter: Dar există o decizie a instanţei care a stabilit că piaţa Rasdaq este o piaţă reglementată...

Gabriela Anghelache: Unde există acea decizie a instanţei? Decizia de înfiinţare a pieţei Rasdaq conţinea şi această sintagmă, şi anume că este o piaţă "organizată, reglementată". Dar una este sintagma utilizată în limbaj curent şi alta este sintagma folosită în directivele Uniunii Europene, unde "piaţă reglementată" înseamnă o piaţă care impune anumite cerinţe pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare.

Reporter: Asociaţia Brokerilor şi BVB-ul au venit, în schimb, cu un proiect cu 271 de societăţi de pe Rasdaq pe care vor să le promoveze la BVB, în sensul aplicării anumitor norme de transparenţă...În plus, un alt punct asupra căruia insistă se referă la faptul că fondurile de pensii nu pot să cumpere acţiuni de pe Rasdaq....

Gabriela Anghelache: Pentru că în legea care reglementează fondurile de pensii este trecută această interdicţie. CNVM a dat, cum bine ştiţi, acea decizie potrivit căreia până la crearea sistemului alternativ de tranzacţionare, societăţile de pe piaţa Rasdaq au, într-o bună măsură, aceleaşi reguli de raportare ca şi societăţile de pe piaţa reglementată.

Reporter: Dar multe dintre societăţile de pe Rasdaq nu se supun acestor reguli. Uitaţi-vă, de exemplu, când raportează rezultatele financiare în comparaţie cu companiile listate la BVB...

Gabriela Anghelache: Adevărul este că atunci când sunt atât de multe societăţi, fiecare încearcă probabil să ajungă la limita legii sau chiar să încalce legea, dacă trebuie să îşi îndeplinească astfel de obligaţii. CNVM atenţionează în permanenţă emitenţii cu privire la obligaţiile pe care le au de a respecta prevederile legale privind raportarea. Numai pe parcursul anului 2008, au fost notificaţi peste 1.700 de emitenţi cu privire la necesitatea transmiterii, la termen, a raportărilor către CNVM şi către piaţă.

Reporter: Aţi pus punctul pe "i". Aţi spus că sunt foarte multe societăţi. Multe dintre aceste societăţi ori au intrat în insolvenţă, ori acţiunile lor nu au mai fost tranzacţionate de ani buni. Nu sunt ele un balast pentru piaţă?

Gabriela Anghelache: Bineînţeles că sunt. În primul rând, piaţa trebuie curăţată de acele societăţi. CNVM are o evidenţă clară a lor: care sunt în procedură de reorganizare, care sunt în procedură de faliment, care sunt în insolvenţă. Însă putem să le scoatem cu forţa de pe piaţă? Nu putem. Numai atunci când există o decizie a adunării generale a unei astfel de societăţi, un certificat de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu privire la situaţia ei, atunci acţionăm şi noi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. o mare vorbarie.,hirtie si cerneala irosite

    1. intr-adevar, multa vorbarie si nimic concret. de ce mai dati astfel de interviuri? daca nu spune nimic, atunci nu dati!

      treb sa si faca reporterii norma de articole si sa-i mai bage in seama si pe mai marii angajati CNVM

    Acum CNVM -ul isi pune problema ca nu are resurse financiare pentru organizarea unui astfel de eveniment si solicita ajutorul reprezentantilor pietei de capital...ne intrebam cu totii ce a facut CNVM -ul cu banii incasati de-a lungul anilor din comisioane de tranzactionare? masini luxoase, mobilier nou, plimbari in strainatate, salarii si prime grase pentru unii etc...iar acum nu avem bani....

    A auzit cineva despre market rumours? A auzit cineva despre manipulare a pietei de capital prin market rumours? ce spuneti despre zvonistica din piata legata de Banca Transilvania? ce spune CNVM-ul?

    CNVM,pierdere de timp si bani pirduti.

    1. Ziarul BURSA a scris despre miscarile cu actiunile TLV intreaga saptamana; Am cerut o opinie de la CNVM referitoare la evolutia actiunilor TLV inca de la inceputul saptamanii. Nu am primit inca nici un raspuns...asteptam..

      ancuta stanciu

      redactor sef adj 

      Nu asteptati degeaba. CNVM are tone de sesizari la care nu raspunde, anume acelea in care petentul are dreptate. Este imuna si s-a obisnuit.

      Am vazut ca presa de specialitate a fost foarte tacuta in legatura cu evolutia tlv...oare de ce?

      Din pacate nu cred ca veti primi vreun raspuns inteligent din partea acestei institutii...poate unul asa sa fie

      Asteapta Anca,ca si eu astept sa vad ce face DNA-ul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb