Judecătoarea Gabriela Baltag, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a declarat că Raportul MCV va prinde foarte bine ceea ce se întâmplă în Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a ocupat mai mult de privilegii decât de problemele reale ale justiţiei. "Cred că CSM ar trebui monitorizat", a spus Baltag, membru în Consiliul director al AMR.
Consiliul director al AMR a salutat iniţiativa instanţelor de declanşare a procedurilor de revocare a unor membri ai CSM, precizând că sprijină demersurile acestora.
Totodată, Consiliul director al AMR a solicitat tuturor instanţelor şi parchetelor să declanşeze astfel de proceduri.
"Mâine (n.r. astăzi), susţine Hăineală (preşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, n.r.) se declanşează la toate parchetele procedurile de revocare, deşi noi nu ştim acest lucru. Este foarte surprinzător cum se pot aduna toate deodată la comandă. Şi pentru noi este îngrijorătoare această veste. Nu ştim de unde atâta mobilizare deodată", a susţinut Gabriela Baltag.
Ea a precizat că AMR nu a impus o perioadă anume care trebuie sau nu revocată, lăsând acest lucru la latitudinea adunărilor generale faţă de care membrii CSM consideră ele că nu mai corespund sau nu mai reprezintă o garanţie pentru independenţa magistraţilor.
Întrebaţi care sunt motivele nemulţumirii lor, reprezentanţii Consiliului director al AMR prezenţi ieri la şedinţa CSM au spus că şefii Consiliului s-au ocupat mai mult de privilegii decât de problemele reale ale justiţiei.
Întrebată dacă sunt interese politice la mijloc, Gabriela Baltag a spus că nu ştie şi că speră că nu se confirmă.
Gabriela Baltag a precizat că a lăsat comunicatul AMR emis în urma întrunirii Consiliului director Oanei Schmidt Hăineală.
"Cerem suspendarea şedinţei de alegere a vicepreşedintelui CSM până când se lămureşte legalitatea conducerii acestui for", a precizat Baltag.
Ea a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, un vot nu s-a exprimat în cadul şedinţei de revocare a lui Hăineală.
În urma şedinţei respective, Plenul CSM s-ar fi exprimat cu 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă" faţă de revocarea lui Hăineală.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România Marcel Gavriş a demisionat în urma Consiliului director al AMR, atât din funcţia de conducere, cât şi din organizaţia profesională, a spus Alina Ghica, fostul preşedinte al CSM.
Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, ieri, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.
Cererea a fost formulată de reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit, miercuri, la CSM. Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM, având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune din interiorul Consiliului.
Judecătoarea Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la CSM spunând că va cere amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor pentru revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica din funcţiile de membri ai CSM.