Gabriela Horga, Vicepreşedinte ASF: "Senatul a aprobat proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă"

A.I.
Piaţa de Capital / 8 octombrie

Gabriela Horga, Vicepreşedinte ASF: "Senatul a aprobat proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă"

"Aprobarea proiectului este un pas către consolidarea pieţei de capital, creşterea gradului de protecţie pentru investitori, facilitarea accesului la capital pentru companii, cu efecte benefice pentru dezvoltarea economiei"

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă cu unanimitate de voturi, la doar trei săptămâni după ce a fost depus la Senat, a scris ieri Gabriela Horga, Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare, pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

"Proiectul, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este un proiect important al pieţei de capital, sector pe care îl coordonez. Guvernul României l-a aprobat în şedinţa din 18 septembrie şi l-a trimis Senatului, unde a fost acceptată dezbaterea în procedură de urgenţă, pe care am solicitat-o. Legea va fi trimisă Camerei Deputaţilor şi sunt convinsă că vom găsi şi în acest for înţelegere pentru o dezbatere rapidă.

Aprobarea proiectului de lege va duce la consolidarea pieţei de capital din România, creşterea gradului de protecţie pentru investitori, facilitarea accesului la capital pentru companii, cu efecte benefice pentru dezvoltarea economiei

În elaborarea proiectului de lege, ne-am propus să păstrăm un nivel calitativ ridicat, asigurând în acelaşi timp o elaborare rapidă. Am avut numeroase consultări cu formele asociative, a avut loc o dezbatere publică la Ministerul de Finanţe. Am preluat mare parte din propunerile primite, îmbunătăţind proiectul de lege. De asemenea, am ţinut cont de cele mai noi reglementări din Uniunea Europeană şi de aspectele identificate în activitatea de supraveghere în domeniul emitenţilor.

Am propus simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieţei financiare.

Proiectul prevede publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acţionarilor. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului, respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial.

În cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă a fost redus de la 30 de zile la 14 zile calendaristice. Deciziile vor putea să fie luate mai rapid şi va creşte eficienţa în atragerea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea companiilor.

Am introdus reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătoreşti care dispune anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.

O altă dispoziţie vizează menţinerea obligaţiei de întocmire şi publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparenţa şi informarea corectă a investitorilor despre evoluţia financiară a companiilor listate.

Am transpus în legislaţia romînească două directive europene: « Directiva (UE) 2022/2464 asigură cadrul de reglementare pe baza căruia societăţile de la care investitorii sau alte părţi interesate au nevoie de informaţii nefinanciare raportează aceste informaţii. Acestea trebuie să fie relevante, comparabile, sigure şi uşor de accesat şi utilizat.

« Directiva (UE) 2022/2381 urmăreşte să asigure aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. În România, 78% din posturile din consiliile de administraţie sunt ocupate de bărbaţi".

Ziarul Bursa a realizat, recent, un interviu amplu cu Vicepreşedintele ASF despre proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este ok proiectul de lege, dar totusi nu loveste si nu controleaza ''actiunile concertate'' sa nu zic COMBINATION, care se produc pe ici pe colo, ma refer pe la Sif-uri! Dar este bine ca actuala vice-presedinta are viziune si sa aplice promt legislatia si nu ca NICU MARCU cu interpretari!

    1. nu a realizat inca nimic concret „duamna”,vezi cazul Electroarges,si SIF-urile 1+4+5 care egal concertare sau Prebet Aiud iar exemplele pot continua.

      Ce sa intamplat la prebet si la electroarges?

    M-am saturat de magaria asta, impunerea (total nedemocratic) unui procent al participatiei feminine in conducere. As accepta asta cu o singura conditie : sa se aplice in toate sectoarele, pe santiere, in mine, constructii, hale de productie, peste tot! Egalitate de gen, dar, unde le convine lor .... Sa fie aplicata regula si in sectoare cum este invatamantul, medical, administrativ. Acolo predomina femeile.

    Când scăpăm de mizeriile combinate de la sifuri (1,4, 5)?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb