GALA ANTI-NOBEL Experimentele trăsnite, premiate cu un pahar şi o periuţă de dinţi

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2019

Experimentele trăsnite, premiate cu un pahar şi o periuţă de dinţi

Experimentele ciudate făcute de diverşi cercetători mai mult sau mai puţin "serioşi", au fost premiate în cadrul unei gale la fel de nonconformis-te. Bacteriile ascunse în bani sau proprietăţile medicinale ale pizzei sunt câteva din experimentele trăsnite recompensate cu hilarele premii Ig Nobel, cunoscute şi ca premiile anti-Nobel ale Universităţii Harvard.

Cercetătorii şi-au primit premiile la o ceremonie care în fiecare an parodiază prestigioasele premii Nobel, cu scopul de a onora descoperiri care să ne ajute în viaţa cotidiană. Unul dintre cofondatorii premiilor, Marc Abrahams, a inaugurat ceremonia îmbrăcat elegant în smoching cu joben şi papion roşu: "Suntem aici în seara aceasta pentru a onora persoane şi grupuri extraordinare. Toţi sunt câştigători pentru a face lumea să zâmbească şi apoi să reflecteze". La cea de-a 29-a ediţie a premiilor Ig Nobel, zece proiecte au fost premiate de revista "Annals of Improbable Research'. Fiecare dintre laureaţi a primit o diplomă semnată de mai mulţi laureaţi reali ai premiilor Nobel şi a plecat acasă cu un trofeu insolit: un pahar din carton cu o periuţă de dinţi. Premiul Ig Nobel pentru Economie a fost decernat unei echipe formate din doi cercetători, un olandez şi un turc. Cei doi au cercetat unul dintre articolele cu cea mai mare circulaţie în lume: banii. Ei au descoperit că bancnotele sunt o mare sursă de transmitere a bacteriilor, o descoperire primită cu aplauze. O altă mare descoperire este cea a cercetătorului italian Silvano Gallus. Promovând unul dintre produsele vedetă ale patriei sale, specialistul a publicat un studiu în care cere societăţii să consume pizza datorită amplelor sale beneficii pentru sănătate. El a fost recompensat cu premiul Ig Nobel pentru Medicină. Pentru aceeaşi aspiraţie de a onora descoperirile ce pot ajut în viaţa cotidiană, iranianul Iman Farahbakhsh a fost laureat cu premiul Ig Nobel pentru Inginerie pentru a fi inventat o maşinărie care schimbă automat scutecele. Potrivit Agerpres, publicul a fost deosebit de însufleţit în timpul ceremoniei, a lansat în sală avioa-ne din hârtie, iar un bărbat îmbrăcat cu kilt scoţian a urcat pe scenă pentru a cânta la cimpoi. Şi regulile galei au fost la fel de neconvenţionale: organizatorii au pus în practică măsuri extraordinare pentru a evita ca cei premiaţi să depăşească timpul alocat discursurilor. Mai concret, au apelat la o fetiţă de 8 ani, care, atunci când discursurile se prelungeau, ţipa strident: "Vă rog, m-am plictisit! Opriţi-vă, vă rog, m-am plictisit!"

Spre deosebire de premiile Nobel, câştigătorii acestor recompense nu primesc bani. Premiile nu sunt menite să onoreze ceea ce este mai bun sau mai rău în ştiinţă, ci mai degrabă să evidenţieze cercetările care încurajează oamenii să gândească în moduri neobişnuite, fiind mai degrabă o formă de "satiră", care se desfăşoară cu o săptămână înaintea anunţării Premiilor Nobel, la Stockholm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb