Gala Innovation Labs, care a marcat aniversarea contribuţiei de un deceniu la susţinerea creşterii ecosistemului de antreprenoriat tech din România de către programul naţional Innovation Labs, a avut loc la Opera Naţională Bucureşti ieri, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.
Potrivit sursei citate, gala Innovation Labs l-a avut drept gazdă pe binecunoscutul actor de teatru, film şi televiziune, dar şi prezentator TV, Pavel Bartoş. Alături de el au urcat pe scenă, în calitate de co-moderatori, Flavia Husar şi Daniel Rosner - co-leaderi începând cu ediţia 2023 a programului Innovation Labs. Ei au evidenţiat faptul că cel mai important lucru despre Innovation Labs este comunitatea.
"Innovation Labs este despre oameni, despre a ajuta şi a aduce împreună oameni excepţionali. Ei sunt cei care definesc valoarea programului şi, de aceea, comunitatea creată în jurul Innovation Labs este cel mai important driver pentru Innovation Labs", a precizat Flavia Husar.
Evenimentul a reunit, într-o atmosferă vibrantă, reprezentanţi ai startup-urilor tech şi ai ecosistemului de inovare. Parteneri de business şi academici, fondatori de startup-uri Innovation Labs, investitori, jurnalişti şi oficiali guvernamentali s-au bucurat de o ceremonie de premiere însoţită de orchestra live a Operei Naţionale Bucureşti, condusă de maestrul Daniel Jinga.
Seara a fost deschisă prin discursurile reprezentanţilor autorităţilor publice: Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru IT&C din Camera Deputaţilor, şi secretarul de stat Bogdan Dumea, din partea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Ei au încurajat dezvoltarea mediul de antreprenoriat românesc bazat pe tehnologie şi au evidenţiat necesitatea de a construi o societate românească bazată pe cercetare şi inovare.
Gala Innovation Labs a constituit o ocazie prin care organizatorii Innovation Labs şi-au arătat recunoştinţa faţă de partenerii programului şi mândria faţă de performanţele şi succesele tinerilor participanţi, validate în timp şi de către mediul de business. Astfel, cei nouă parteneri principali şi cei doi parteneri strategici ai programului au fost recunoscuţi ca parteneri în inovare, iar pentru unsprezece dintre cele peste 60 de startup-uri de succes din program s-a recunoscut excelenţa în inovare, prin intermediul trofeelor acordate în faţa unui public de peste 500 de spectatori.
De la BRD - Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, Director General Adjunct, a primit din partea Innovation Labs trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenţei în inovare startup-ului Process Lab (fostul dMonitor, în cadrul programului Innovation Labs), din cohorta 2022 a programului, reprezentat pe scenă de Radu Răuţă, Daniel Georgescu şi Diana Dragoş.c
Din partea Microsoft, Daniel Rusen, Director de Marketing şi Operaţiuni, a ridicat trofeul partenerului în inovare din partea Innovation Labs. Trofeul pentru excelenţă în inovare, oferit de Microsoft, a revenit startup-ului Rayscape / XVision, care a absolvit programul Innovation Labs în 2018. Echipa a fost reprezentată în faţa publicului de trei dintre co-fondatori: Ştefan Iarca, Bogdan Bercean şi Andrei Tenescu.
Bogdan Rîpă, Senior Vice President of Product Management, a primit trofeul partenerului în inovare pentru UiPath. Trofeul Innovation Labs pentru excelenţă în inovare oferit de UiPath a revenit startup-ului Synaptiq, alumnus 2021 al programului Innovation Labs. Echipa a fost prezentă pe scenă prin fondatorul Dragoş Duşe şi Remus Stoica - leaderul echipei medicale.
Echipa Innovation Labs a oferit un trofeu al partenerului în inovare companiei AROBS Transilvania Software, aceasta fiind reprezentată de Răzvan Pinghioiu, Director al AROBS Professional Services. Răzvan Pinghioiu a oferit trofeul de excelenţă în inovare startup-ului Linnify, alumnus 2017 (sub denumirea DeliverME). Pe scenă, echipa a fost reprezentată de Alexandru Bogdan, unul din cei doi Co-CEO ai companiei.
Cătălina Dodu, Country Manager pentru România şi Global Cybersecurity Services Presales and T&T Director al companiei Atos, şi Andrei Dumbravă, Global Solution Architect for IAM Domain în cadrul Atos, au primit, în numele companiei, trofeul pentru parteneriatul în inovare din partea Innovation Labs. Totodată, ei au oferit trofeul de excelenţă în inovare startup-ului CODA Intelligence, care a absolvit în 2015 programul Innovation Labs (sub denumirea Coda Footprint). Pentru revendicarea trofeului, reprezentanţii echipei pe scenă au fost Cristian Săndescu, Mihnea Călin, Octavian Grigorescu şi Bogdan Calapod.
Pe scenă au urcat şi Julien Munch, CEO al Carrefour România, şi Gabriela Stanică, Chief Information, Data Officer & eCommerce Director al Carrefour România. Ei au primit, în numele companiei, trofeul Innovation Labs pentru parteneriat în inovare. Aceştia, la rândul lor, au acordat startup-ului Fullscreen Digital, alumnus 2014, trofeul Innovation Labs pentru excelenţă în inovare. Vlad Bomboe, fondator şi CEO al startup-ului, a reprezentat echipa pe scenă în cadrul Galei Innovation Labs.
Din partea VTEX, Cristi Movilă, Director General pentru Europa de Est, a primit trofeul partenerului în inovare. De asemenea, el a oferit trofeul de excelenţă în inovare startup-ului Vatis Tech, alumnus Innovation Labs din 2020, reprezentat în faţa publicului de Adrian Ispas, CEO şi co-fondator.
Liudmila Climoc, CEO Orange România, a primit trofeul partenerului în inovare. Totodată, Liudmila Climoc a oferit trofeul de excelenţă în inovare startup-ului Magnasci, alumnus Innovation Labs din 2016 (sub denumirea uRADmonitor), reprezentat la Gală de fondatorul şi CEO-ul Radu Motişan.
Din partea Elrond / MultiversX Lucian Todea, Co-founder & COO, a primit trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenţei în inovare startup-ului CodeTruck, din cohorta 2022 a programului Innovation Labs, reprezentat pe scenă de co-fondatorii Radu Dumitrescu şi Ştefan Iordache.
Partenerul strategic Romanian - American Foundation a primit trofeul Innovation Labs de parteneriat în inovare prin Roxana Vitan, Preşedinte al fundaţiei. La rândul ei, Roxana Vitan a oferit trofeul excelenţei în inovare celor două stratup-uri: ESENCA, absolvent al Innovation Labs 2020, şi Pentest Tools, din cohorta 2017 a Innovation Labs. Pe scena Galei au fost, din partea ESENCA, Mihai Petre, Theodora Ghiţă şi Cosmin Ciocîrlan, iar din partea Pentest Tools, Adrian Furtună, Eusebiu Boghici şi Mihai Burduşelu.
În încheiere, co-fondatorii Innovation Labs - programul de pre-accelerare şi mentorat pentru tinerii antreprenori - Andrei Pitiş şi Răzvan Rughiniş, au adresat publicului prezent la Gala Innovation Labs mesaje de mulţumiri şi de apreciere la adresa comunităţii create în jurul Innovation Labs.
Andrei Pitiş: "Le mulţumim tuturor pentru parteneriatele frumoase pe care le-am avut de-a lungul celor zece ani şi care au crescut Innovation Labs la comunitatea care este astăzi. Ne bazăm pe sprijinul lor continuu pentru a dezvolta comunitatea Innovation Labs. Această aniversare marchează şi momentul în care eu şi Răzvan Rughiniş predăm ştafeta de organizare a programului Innovation Labs lui Daniel Rosner şi Flaviei Husar şi echipei pe care ei o coordonează. Dacă primii zece ani au fost despre un vis al nostru de a pune împreună resurse care să îi ajute pe tinerii antreprenori, visul meu pentru următorii zece ani este ca acest ecosistem să devină o normalitate".
Răzvan Rughiniş a declarat: "De la bun început, Innovation Labs s-a bazat pe premisa unei potriviri esenţiale între universităţi şi cultura antreprenorială. Când eram studenţi, eu şi Andrei Pitiş am fost tocilari, ne-a plăcut facultatea, pe care am terminat-o printre primii, şi am găsit timp şi pentru alte proiecte şi comunităţi. Ştim pe propria piele că mediul universitar este un stimulent al competenţelor, dar şi al ideilor disruptive, al conexiunilor nebănuite şi al prieteniilor neaşteptate. Partenerii din industrie au susţinut cu generozitate, financiar, tehnologic şi prin propria expertiză, construirea unei culturi antreprenoriale româneşti cu beneficii pentru toată societatea şi mai ales pentru tinerii participanţi. Plusul de energie al programului vine de la mentorii şi ambasadorii Innovation Labs, vocile care au inspirat şi sprijinit echipele. Eroii noştri principali sunt, desigur, tinerii participanţi, care îşi sporesc astfel autonomia şi propria voce în societatea românească. Prin unirea tuturor acestor forţe, Innovation Labs a devenit o comunitate tot mai vibrantă, care susţine ecosistemul de antreprenoriat românesc ca motor al dezvoltării României şi economiei europene".