Galaţi: Sindicaliştii de la Mittal strâng semnături pentru declanşarea grevei generale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2007

Liderii sindicatului Solidaritatea, care activează pe platforma Arcelor Mittal Galaţi, au început, miercuri, să strângă semnături de la salariaţii combinatului pentru declanşarea grevei generale, cauza fiind neînţelegerile cu patronatul asupra creşterii salariale din acest an.

Deoarece prima şedinţă de conciliere a conflictului de interese din combinatul gălăţean, patronată de Direcţia Judeţeană de Muncă, a eşuat, sindicaliştii au demarat acţiunea de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale. "Astăzi (miercuri - n.r.) am împărţit liderilor sindicali din fiecare uzină în jur de 300 de tabele pentru a strânge semnături de la salariaţi pentru începerea grevei. Fiecare tabel are câte 100 de spaţii alocate semnăturilor, deci în total ar fi 3.000 de semnături. Pentru a declanşa greva de avertisment şi apoi greva generală, avem nevoie de acordul a cel puţin jumătate din cei 6.000 de membri de sindicat pe care îi avem", a declarat ieri preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, citat de NewsIn.

Potrivit legii, greva poate fi declanşată numai după ce sindicatele şi patronatul nu au ajuns la un acord nici în timpul concilierii asupra prevederilor contractului colectiv de muncă al unităţii.

Miercuri, la orele prânzului, cele două părţi s-au întâlnit la sediul Direcţiei Judeţene de Muncă, unde oficialii instituţiei au încercat, pentru prima oară în această rundă de negocieri, să concilieze conflictul de muncă de la Arcelor Mittal Galaţi. Şedinţa de conciliere a fost, însă, suspendată de oficialii Direcţiei, din cauza neînţelegerilor dintre sindicatele participante la întâlnire. Următoarea şedinţă de conciliere stabilită de Direcţia de Muncă va avea loc marţi, 27 februarie. Tot miercuri, mii de siderurgişti s-au adunat în faţa porţii principale a combinatului gălăţean, la îndemnul liderilor Solidaritatea, şi au scandat lozinci împotriva patronatului de pe platformă. Muncitorii s-au arătat nemulţumiţi, în principal, de politica salarială, de protecţie socială şi de protecţie a muncii dusă de combinat.Din aceleaşi motive, alte organizaţii sindicale de pe platforma Arcelor Mittal Galaţi, alături de membrii acestora, au intrat, luni dimineaţă, în grevă japoneză.

Sindicatele de la Arcelor Mittal Galaţi au declanşat conflictul de muncă la începutul săptămânii trecute, după două luni de negocieri asupra viitorului contract colectiv de muncă al unităţii. În timpul perioadei legale de negociere, cele două părţi nu au ajuns la un punct comun în privinţa mai multor clauze din contract, cele mai importante fiind cele salariale. Sindicaliştii cer o majorare a lefurilor de 42% în acest an, în timp ce administraţia refuză să ofere mai mult de 7%. În total, peste 50 de articole din noul contract colectiv de muncă au rămas în divergenţă.

În prezent, salariul minim încasat de un muncitor necalificat de pe platforma siderurgică este de 436 de lei, iar cel acordat unui muncitor calificat este de 554 de lei.Combinatul Arcelor Mittal Galaţi are în jur de 15.000 de salariaţi. Pe lângă unitatea siderurgică de la Galaţi, compania Arcelor Mittal mai deţine în România combinatele de la Iaşi, Roman şi Hunedoara, precum şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb