Galeria Galateca organizează, între 12 şi 28 noiembrie, o nouă expoziţie de ceramică semnată Ioana Maria Sisea. (EROS)ION continuă demersul început cu proiectele "Bleeding Gold" sau "Disimulare" şi prezintă o serie de secvenţe din procesul de continuă degradare la care este supusă materia. Artista este preocupată de ce se ascunde în spatele faţadei sociale, interesul ei este să descopere şi să traducă experienţele obişnuite sau extraordinare în marcaje, în cicatrici şi semne. Acestea rămân pe suprafaţa noastră interioară precum rămân procesele de ardere şi topire pe suprafaţă porţelanului.
Obiectele alese pentru această reprezentare vizuală sunt inimi de porţelan, inimi care păstrează urmele întâmplărilor trecute. Ioana Sisea secţionează, pictează, sparge şi deformează aceste piese ceramice urmând un traseu invers, de la efect la cauză. Intuim evenimentul care a declanşat procesul iniţial prin semnele lăsate pe suprafaţa inimilor. Astfel, inima devine o "cutie neagră" a organismului, o bandă pe care se "înregistrează" fluxul de emoţii şi trăiri.
Instalaţiile cu materiale organice aprofundează analiza ciclicităţii plecând de la ceva viu, aflat în dezvoltare şi ajungând la o materie intens procesată. Deşi acesta pare un punct terminus, lucrurile îşi continuă existenţa, dar sub o altă înfăţişare, ireversibil transformate.
Expoziţia face parte din programul expoziţional "Inima Reginei" iniţiat de Galateca şi care se desfăşoară în noiembrie şi decembrie la Bucureşti şi Sinaia. Astfel Galeria Galateca va itinera expoziţia (EROS)ION în perioada 1 - 31 decembrie la Muzeul Oraşului Sinaia, ce urmează sa fie inaugurat. În contextul întoarcerii inimii Reginei Maria la Castelul Pelişor, inimile din porţelan ale Ioanei Maria Sisea capătă noi valenţe: secţionate sau întregi, inimile sunt pictate cu aur, un aur care reprezintă "'patina" pe care acest organ o capătă atunci când este folosit pentru a iubi sau a simţi emoţie. O inimă spartă este rezultatul unei vieţi trăite cu pasiune, a unei vieţi în care curajul a dominat. Regina Maria a avut o astfel de inimă. A iubit şi a plâns împreună cu acest popor, i s-a dedicat lui şi familiei, a fost soţie, mamă, regină dar şi una dintre cele mai marcante prezenţe feminine din istoria României.
Ioana Maria Sisea a absolvit secţia Grafică a Universităţii de Artă Bucureşti, urmând în prezent un al doilea master de ceramică. Dubla ei specializare se regăseşte în preocuparea pentru tema autoportretului. Primele expoziţii sunt un discurs al portretului interior în creion şi acrilic, iar în ultimii doi ani lucrează în porţelan. În februarie2015 galeria Galateca a găzduit expoziţia Bleeding Gold, un discurs revelator despre corporalitate şi vulnerabilitate. Proiectul a avut în centru tema "platoşei", reinterpretată asemeni unor scuturi purtabile realizate din porţelan, cu urme ale suferinţelor, care modifică integritatea materialului, găuresc platoşa-scut şi o fac să sângereze. Tot în acest an Ioana Sisea a mai avut o colaborare cu Galateca în cadrul Art Safari 2015. Alte două momente speciale pentru Ioana Sisea au fost invitaţia de către London Contemporary Orchestra la Roundhouse, Londra pe 25 oct 2015 cu filmul "Present continuos", cât şi prezenţa la Berliner Liste Art Fair în septembrie.