GarantiBank România devine subsidiară şi va funcţiona sub normele BNR

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2008

GarantiBank România devine subsidiară şi va funcţiona sub normele BNR

Sucursala din România a GarantiBank se va transforma în subsidiară, reglementându-şi astfel normele de funcţionare conform celor impuse de BNR, faţă de cele ale băncii centrale olandeze, după care activează în prezent, a declarat, pentru NewsIn, directorul de retail al băncii, Okan Yurtsever.

"GarantiBank are în plan să devină o bancă locală şi, în acest sens, îşi va ajusta normele interne pentru a fi pregătită să funcţioneze ca o bancă locală din toate punctele de vedere", a spus Yurtsever.

Reprezentanţii băncii nu au dat detalii referitor la data când banca va deveni subsidiară, însă au spus că procesul de trans­formare este în curs de desfăşurare.

În prezent, GarantiBank funcţionează ca sucursală a GarantiBank International NV din Olanda, care este deţinută de GarantiBank Turcia.

Astfel, sucursala din România se supune reglementărilor băncii centrale olandeze. Cu toate acestea, GarantiBank nu exclude implementarea unora dintre normele de creditare a populaţiei impuse de Banca Naţională a României (BNR) în noul regulament, înainte de a deveni subsidiară.

"Chiar dacă GarantiBank este reglementată de autoritatea bancară din Olanda, va adopta în România o serie de reguli incluse în legislaţia locală, ţinând cont şi de strategia de risc a băncii. În prezent, analizăm noul regulament de creditare în vederea adaptării normelor proprii la acesta", a mai spus Yurtsever.

Gradul maxim de îndatorare pe care îl acceptă banca, în prezent, este de 70% din venitul net al clientului. "Luăm în calcul numai nivelul venitului net al solicitantului, indiferent de produsul solicitat, din care sunt deduse cheltuielile de subzistenţă", a mai spus directorul de retail bancar al GarantiBank.

În ceea ce priveşte evoluţia creditării, Yurtsever crede că ritmul de creştere se va tempera pentru o perioadă scurtă de timp, însă în principal pe fondul "schimbărilor de pe piaţa imobiliară şi al situaţiei incerte de pe pieţele financiare internaţionale".

În prezent, GarantiBank dispune de 42 de agenţii, dintre care 14 sunt în Bucureşti. "Investiţiile realizate în ultimul an s-au concentrat asupra dezvoltării reţelei de unităţi. După recuperarea completă a acestor investiţii, reţeaua noastră de agenţii va contribui la creşterea resurselor de care avem nevoie pentru susţinerea activităţii", a adăugat Yourtsever.

Pe 22 august, BNR a publicat forma finală a noului regulament de creditare a populaţiei, care cere băncilor să ia în calcul veniturile înscrise în fişele fiscale ale clienţilor şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de îndatorare. Normele de creditare nu se aplică însă în cazul băncilor cu statut de sucursală, care funcţionează, în continuare, după regulile impuse de banca centrală din ţara băncii-mamă.

Cu toate acestea, reprezentanţii mai multor sucursale au spus că vor lua în considerare şi noul regulament de creditare impus de BNR la stabilirea normelor interne de acordare a creditelor.

În prezent, pe piaţa financiară românească figurează încă 11 sucursale ale instituţiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor BNR. Aceste sucursale aparţin Anglo-Romanian Bank Limited Anglia Londra, ING Bank NV Amsterdam, Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso, Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia, Fortis Bank SA/NV, Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona (La Caixa), Blom Bank France SA Paris, ABN Amro Bank NV (care şi-a schimbat denumirea în RBS), Finicredito-Instituicao Financeira de Credito SA Portugalia, Depfa Bank Plc şi Banca Sygma.

În plus, Citibank este în curs de transformare din subsidiară în sucursală a Citibank Europe, cu sediul în Irlanda, acţiune prin care va trece de sub supravegherea BNR sub cea a băncii centrale irlandeze.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb