Garda Financiară: Evaziunea fiscală din domeniul tutunului, un miliard de euro

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2010

Evaziunea fiscală din domeniul comercializării produselor din tutun se ridică la un miliard de euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova şi vânzările prin duty-free, potrivit comisarului general al Gărzii Financiare(GF), Ladányi Árpád Csaba, citat de Mediafax. "Pe ţigări există o evaziune estimată la un miliard de euro. Sunt trei surse: traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, şi vânzările prin duty-free. Duty-free-urile vând atât de mult încât fiecare persoană care călătoreşte ar trebui să cumpere câte 50 de pachete de ţigări", a declarat Ladányi.

La nivelul Gărzii Financiare s-au stabilit noi indicatori de performanţă pentru secţiile judeţene, cum ar fi identificarea depozitelor clandestine de ţigarete şi chiar a micilor fabrici clandestine, deşi o astfel de unitate nu a mai fost descoperită din 2007.

"Dacă nu putem să oprim traficul de frontieră sau să identificăm depozitele, atunci vom merge permanent în control la vânzătorii ambulanţi şi din pieţe. În opinia noastă, s-a terminat traficul de ţigări cu tirul. Acum se aduc în maşini mici, dar probabil mult mai des, pentru că fenomenul este chiar extins", a adăugat comisarul general al GF.

Estimarea oficialului Gărzii Financiare este similară cifrei înaintate de compania Novel Research, care a dat publicităţii un studiu potrivit căruia contrabanda cu ţigarete în România a ajuns, în primele două luni ale acestui an, la 36% din totalul pieţei, de la 22% în ultimul trimestru al anului 2009 şi ar putea determina în 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza că cea mai mare parte a ţigărilor de contrabandă provine din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) şi din ţări precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piaţa românească, preţul unui pachet de ţigări comercializat legal este între 8,3 şi 10,9 lei, în timp ce un pachet de ţigări de contrabandă costă de la 4,5 lei la 8 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb