Gazele scumpe din Europa riscă să creeze ani de incertitudine pentru industrie

A.B.
Internaţional / 25 februarie

Gazele scumpe din Europa riscă să creeze ani de incertitudine pentru industrie

Sectorul industrial european, care suferă de pe urma preţurilor la gaze şi a competiţiei cu SUA, riscă să se confrunte cu mai mulţi ani de incertitudine atunci când îşi face planuri pentru viitor, avertizează economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Beata Javorcik, într-un interviu pentru Bloomberg.

Chiar dacă BERD se aşteaptă ca preţurile la gaze în Europa să scadă anul următor, ele vor fi în continuare la un nivel dublu faţă de ceea ce utilizatori americani vor plăti în 2029, a spus Beata Javorcik. Decalajul de preţuri a determinat deja unele industrii mari consumatoare de energie din Europa să îşi reanalizeze modul în care operează, iar unii producători de substanţe chimice şi de oţel elimină mii de locuri de muncă pe fondul presiunilor pe partea de costuri.

"Am intrat într-o perioadă de incertitudine crescută permanentă. Asta face foarte dificilă planificarea pentru firmele cu consum intensiv de capital", a spus Javorcik.

Preţurile de referinţă la gaze în Europa au explodat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, care a dus la diminuarea livrărilor de gaze ruseşti spre continent. Chiar dacă preţurile sunt acum cu mult sub valorile record din primăvara lui 2022, ele au atins recent cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi sunt cu mult peste cele din SUA. Marţi, cotaţiile futures la gaze în Europa se situau la 45,475 euro pentru un Megawatt-oră.

Javorcik a mai spus că preţurile mari persistente la energie fac mult mai importantă, pentru guvernele europene, continuarea politicilor climatice care încurajează combustibili mai curaţi şi mai eficienţi. Comisia Europeană a început să fie supusă la presiuni din partea unor ţări pentru a relaxa regulile climatice, de exemplu prin a oferi o mai mare flexibilitate constructorilor auto în a respecta ţintele de emisii.

"Atunci când începi să amâni sau să schimbi politicile, le subminezi credibilitatea. Asta face mai dificilă activitatea de planificare pentru companii", a spus Javorcik.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o instituţie financiară multilaterală concentrată pe economiile din Europa de Est şi Asia Centrală, a precizat că din ce în ce mai multe ţări se uită la planuri de dezvoltare activă a sectorului industrial, ca răspuns la tensiunile geopolitice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7536
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3029
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0007
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.0238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb