Gazprom amână până pe 9 iunie ultimatumul dat Ucrainei

V.B.
Internaţional / 2 iunie 2014

Compania rusească Gazprom a anunţat astăzi că a amânat până la 9 iunie trecerea la sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze naturale către Ucraina, confirmând că a primit o plată de 786 milioane dolari din partea Kievului, informează AFP.

Aleksei Miller, directorul general al Gazprom, a declarat: "Ucraina a plătit prima tranşă a datoriei la gaze. Astăzi, 786 milioane dolari (577 milioane euro) au fost virate în contul Gazprom. Salutăm începerea reglării datoriei de către Ucraina şi amânăm trecerea la sistemul de pre-plată la 9 iunie".

Rusia a ameninţat că va întrerupe aprovizionarea, dacă autorităţile de la Kiev nu încep să-şi plătească datoria la gaze naturale până în această noapte.

Gazprom pretinde acum "rambursarea în totalitate a datoriei în contul gazelor naturale livrate până la 1 aprilie, adică 2,237 miliarde de dolari, dintre care o parte a fost plătită astăzi".

Grupul rus aşteaptă şi plăţi parţiale pentru aprilie şi mai, Miller avertizând că plata pentru luna mai trebuie făcută până pe 9 iunie.

Vineri, autorităţile de la Kiev au anunţat că au efectuat prima plată, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie şi martie, după unele negocieri, în Berlin, între ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi conducătorii Gazprom şi Naftogaz (compania ucraineană de gaze naturale).

Duminică, prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a promis rambursarea în decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale către Rusia dacă ambele ţări se pun de acord asupra termenilor unui nou contract.

Alte discuţii urmează să aibă loc în Bruxelles despre preţul gazelor naturale, stabilit la un nivel fără precedent în Europa după instalarea la putere a prooccidentalilor, nivel pe care autorităţile ucrainene îl refuză categoric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb