Gazprom îşi extinde influenţa în Europa de Nord

A.C.
Ziarul BURSA #Companii / 25 aprilie 2013

Gazprom îşi extinde influenţa în Europa de Nord

Primul trimestru al anului 2013 i-a adus companiei ruseşti Gazprom numerose beneficii, prin stabilirea unor acorduri cu mai mulţi parteneri stategici în privinţa exportului de gaze naturale, în special către Europa de Nord.

Compania olandeză Gasunie a semnat, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, la începutul lunii aprilie, un acord cu Gazprom privind posibilitatea lărgirii cooperării în privinţa proiectului Nord Stream.

Similar, în anul 2012, British Petroleum şi Gazprom au decis să coopereze pentru construirea liniilor trei şi patru ale gazoductului Nord Stream.

În prezent, prin gazoductul Nord Stream, care porneşte din Rusia şi ajunge în Germania, pe sub Marea Baltică, sunt transportate 55 de miliarde de metri cub de gaz natural, în fiecare an.

Gazele naturale transportate de Gazprom ajung, prin gazoductul PAL, în Slovacia şi Cehia, iar prin intermediul gazoductuctelor NEL şi MIDAL în estul Germaniei, statul european unde Rusia transportă cea mai mare cantitate de gaze naturale.

Un alt document important a fost semnat luna aceasta, între subsidiara Gazprom Neft, şi Royal Dutch Shell.

Royal Dutch Shell, companie anglo-olandeză, care a construit primul terminal pentru gaze lichefiate în Rusia, intenţionează acum să participe la explorarea platformei arctice, care prezintă un mare interes pentru investitorii străini.

Gazprom a mai anunţat de curând că va dezvolta şi proiectul conductei de gaze Yamal-Europa-2 care va trece prin Belarus, ocolind Ucraina, şi care va fi îndreptată spre Slovacia şi Ungaria.

Oficialii ruşi susţin că Yamal-Europa-2 va contribui la diversificarea livrărilor de gaze în Europa de Est, reuşind astfel să reducă riscurile politice.

Potrivit guvernului de la Kremlin, dacă proiectul Yamal-Europa-2 va fi dus la bun sfârşit, noul gazoduct poate să fie dat în exploatare în anii 2018-2019.

Totodată, tot la începutul lunii aprilie, Gazprom a anunţat că, în decembrie 2013, va demara construirea tronsonului din Serbia a gazoductului South Stream.

Potrivit premierului sârb, Ivica Dacic, partea rusă îşi asumă cheltuielile privind construcţia gazoductului, urmând ca o parte din banii pe care ruşii de la Gazprom îi vor investi să fie luaţi în considerare în cazul stabilirii tarifelor pentru transportarea gazelor prin Serbia.

Înţelegerea pentru începerea construirii tronsonului din Serbia a gazoductului South Stream vine la câteva zile distanţe de la semnarea unui alt contract între cele două state, Rusia şi Serbia, pentru aprovizionarea pe un termen de 10 ani a pieţei sârbe cu aproximativ două miliarde de metri cub de gaze naturale.

În plus, luna aceasta a avut loc o întâlnire între ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Naturale, Osama Mohamed Kamal Abdel Hamid, şi oficialii de la Gazprom pentru a evalua posibilitatea cooperării în domeniul gazelor naturale şi petrolului.

Egipt este cel mai mare producător de petrol şi cel de-al doilea, după Algeria, în privinţa gazelor naturale.

Resursele de gaze naturale ale statului egiptean au fost estimate la 2,2 trilioane de metri cubi, cu o producţie anuală de gaze naturale de 65 de miliarde de metri cubi, din care 16 miliarde sunt destinate exportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb