"Gazprom" şi "Naftogaz" se acuză reciproc de furt

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2009

Concernul rus "Gazprom" acuză Ucraina că şi-a însuşit în mod ilegal 25 de milioane metri cubi de gaze naturale, pompate de Rusia pentru clienţii europeni, şi alte 25 de milioane metri cubi din depozitele subterane. Oficialii companiei ruse au afirmat: "În ultimele 24 de ore am trimis 295 milioane metri cubi de gaze la punctul de intrare în sistemul ucrainean de preluare, puţin mai mult decât cererea consumatorilor europeni. Totuşi, au ajuns doar 270 milioane metri cubi la punctul de ieşire. 25 de milioane metri cubi de gaze au fost furate din conducte şi 25 de milioane din instalaţiile subterane de stocare, ce nu au fost primiţi din partea de către pentru operaţiunile sale de export. În total, consumatorii europeni nu au mai primit 50 de milioane metri cubi de gaze în ultimele 24 de ore, din cauza Ucrainei".

"Gazprom" a avertizat că Ucraina va trebui să plătească gazul furat la preţul de piaţă de 450 de dolari mia de metri cubi.

V. Ribana

(continuare în pagina 3)

Totodată, "Gazprom" a anunţat că Ucraina refuză să primească cantităţi adiţionale de gaze care să tranziteze teritoriul său către consumatorii europeni. Duminică, "Naftogaz" a refuzat să pompeze 15 milioane metri cubi de gaze pe zi în plus, prin compania de intermediere de la Kobrin (Belarus), a anunţat "Gazprom", subliniind că acest volum adiţional este necesar pentru acoperirea cererii consumatorilor străini.

De cealaltă parte, compania ucraineană de stat "Naftogaz" pretinde că divizia din Moldova a gigantului "Gazprom" a furat din gazul destinat Europei de Sud. "De la 1 ianuarie, consumatorii din Moldova - fără vreo explicaţie şi fără vreun acord cu , au început să consume gaz dintr-o conductă de tranzit care trece parţial pe teritoriul Moldovei", a precizat conducerea companiei ucrainene. Potrivit acesteia, acţiunile "Gazprom" şi ale filialei "Moldovagaz" destabilizează livrările de gaze către Balcani, livrări care au fost reduse cu 10 milioane de metri cubi pe zi, din cauza furtului.

Prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon califică acuzaţiile "Naftogaz" drept o provocare menită să ascundă cauzele reale ale scăderii livrărilor spre Europa.

Amintim că, la data de 1 ianuarie, "Gazprom" a întrerupt livrările de gaze către Ucraina, ţară prin care trec circa 80% din gazele pe care Rusia le exportă în Europa. Părţile nu au ajuns la un acord privind tarifele pentru gaze şi, în plus, Ucraina are datorii către Rusia pentru livrări.

Ucraina a sesizat un tribunal din Kiev ca să obţină invalidarea acordurilor cu Moscova cu privire la tranzitul gazului rus pe teritoriul său.

"Ministerul Energiei a depus o plângere la un tribunal din Kiev, cerând instanţei să declare invalide acordurile privitoare la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean, valabile până la sfârşitul lui 2010", a anunţat ministerul.

Uniunea Europeană a trimis ieri, la Kiev, o misiune care să discute cu oficialii ucraineni pe marginea disputei cu Rusia privind livrările de gaze. Aceasta va avea, astăzi, o întâlnire şi cu reprezentanţii monopolului rus al gazelor, "Gazprom".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb