Gazprom taie speranţele de creştere a dividendelor, în timp ce rubla loveşte profiturile

Cristina Radu
Companii / 30 august 2017

Gazprom taie speranţele de creştere a dividendelor, în timp ce rubla loveşte profiturile

Profitul Gazprom a scăzut în ultimul trimestru, înlăturând perspectiva unui dividend sporit de la cel mai mare producător de gaze naturale din lume, potrivit Energy Voice.

Venitul net a scăzut cu 80%, în condiţiile în care exporturile de gaze naturale către Europa au fost compensate de pierderile în valută, potrivit declaraţiilor de marţi ale firmei. Gazprom îşi propune să menţină plăţile dividendelor în ruble la nivelul de anul trecut şi să adopte strategie financiară conservatoare, a declarat firma rusească într-o comunicare separată, după ce consiliul de administraţie a discutat despre politica de plăţi pentru perioada 2018 - 2020.

Gazprom, care intenţionează să se alinieze sau să bată recordul exporturilor europene din 2016, a luptat cu cererile guvernului de a-şi majora dividendul. În timp ce oficialii au presat companiile de stat să plătească până la 50% din profit conform cu standardele internaţionale de raportare financiară, firma a reuşit să câştige excepţii invocând costuri ridicate şi povară fiscală.

Conform politicii actuale a dividendelor, firma poate plăti între 17,5% şi 35% din profit conform standardelor de contabilitate rusească, care au scăzut cu 91%, până la 17,4 miliarde ruble în prima jumătate a anului. Ea are dreptul, dar nu e obligată să excludă pierderile sau câştigurile pentru a calcula plăţile.

Directorii executivi ai firmei au susţinut că societatea îşi propune să menţină dividendele la acelaşi nivel ca în 2016 pentru următorii trei ani, cu o posibilă creştere dacă condiţiile pieţei şi planurile de investiţii permit acest lucru.

Analistul de la Otkritie Capital, Artem Konchin, a afirmat la telefon astăzi: "Aceasta este o strategie bine cunoscută cu care trăim cu toţii - Gazprom aparent nu are nici dorinţă sau voinţă de a impulsiona dividende chiar şi cu rezultate operaţionale foarte bune".Acesta a spus: "Toate pierderile fără numerar continuă să atenueze perspectivele pentru un dividend mai puternic".

Gazprom a înregistrat venituri nete de 47,9 miliarde de ruble (815 milioane dolari) pentru cele trei luni până la 30 iunie, în scădere de la 245 miliarde de ruble faţă de acum un an. Situaţia a fost apropiată de estimarea medie de 47 miliarde de ruble a 11 analişti. Firmaa a revenit la fluxul de numerar pozitiv, înregistrând 11,2 miliarde de ruble în trimestru, comparativ cu 216 miliarde negativi în ultimele trei luni. Veniturile au crescut cu 5% faţă de 2016 la 1,39 trilioane de ruble, aproape conform estimării medii de 1,40 trilioane de ruble.

Rezultatul înainte de dobânzi, impozite, amortizări a crescut cu 37% până la 344 miliarde de ruble, depăşind estimarea medie de 301 miliarde. Planul de investiţii al firmei din 2017, inclusiv vizând unităţile de petrol şi energie, a fost redus la 1,58 miliarde de ruble, comparativ cu obiectivul de 1,85 trilioane de dolari de la începutul anului. Gazprom planifică un apel de conferinţă pentru rezultatele din al doilea trimestru şi alte prognoze azi la 17:00 ora Moscovei.

Întrucât producătorul de gaze naturale continuă să extindă conductele de export, cheltuind bani pe legăturile cu Germania, Turcia şi China, fluxul de numerar al acestuia poate să rămână negativ până în anul următor. Acest fapt "nu reprezintă un semn bun pentru dividendele plătite", au afirmat analiştii Renaissance Capital din Londra într-o notă săptămâna trecută.

Valoarea rublei a scăzut cu 11% din aprilie până în iunie faţă de euro şi a scăzut faţă de dolar, inversând câştigul din ultimele trei luni. O rublă mai slabă dăunează venitului Gazprom, deoarece are 78% din datoriile sale denominate în dolari şi euro, pe care le reevaluează în fiecare trimestru, potrivit agenţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb