Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să reducă rata dobânzii cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 mai, atât timp cât creditarea rămâne scăzută, în pofida lichidităţii ridicate din piaţă, a declarat, ieri, preşedintele - director general al BRD SocGen, Patrick Gelin, citat de NewsIn.
"Nu este o problemă în privinţa rezervelor minime obligatorii, ci a ratei dobânzii, în condiţiile în care lichiditatea există în prezent", a spus Gelin.
La ultima şedinţă de politică monetară, din 31 martie, BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 10% pe an, dar a scăzut rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valute cu scadenţa reziduală de peste doi ani, de la 40% la 0%.
Domnia sa a precizat că, odată cu aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna mai, speră ca banca centrală să reducă dobânda de politică monetară, însă se aşteaptă la o "reducere graduală".
Pe de altă parte, acordul cu FMI ar trebui să ducă la o stabilizare a cursului de schimb, ceea ce ar permite BNR să aibă o marjă mai largă de acţiune în politica monetară.
"În mod normal, cursul leului ar trebui să se stabilizeze. Nu este atât de important nivelul, ci stabilitatea cursului de schimb", a precizat directorul general al BRD.
Totodată, el a mai spus că, în condiţiile unei pieţe imobiliare "aproximativ îngheţate", problema este lipsa unui preţ de echilibru între cel de cumpărare şi cel de vânzare.
Oficialul BRD a spus că banca se află în prezent în negocieri cu instituţii financiare internaţionale, ca BERD şi BEI, pentru obţinerea de finanţări îndreptate către sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi a precizat, de asemenea, că BRD este interesată de proiecte de infrastructură.
Cu toate acestea, Gelin a menţionat că există un anumit risc al creşterii creditelor neperformante, atât a celor acordate populaţiei, cât şi IMM-urilor.