Gelin: BRD speră ca BNR să scadă dobânda cheie în mai, ca să stimuleze creditarea

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2009

Gelin: BRD speră ca BNR să scadă dobânda cheie în mai, ca să stimuleze creditarea

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să reducă rata dobânzii cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 mai, atât timp cât creditarea rămâne scăzută, în pofida lichidităţii ridicate din piaţă, a declarat, ieri, preşedintele - director general al BRD SocGen, Patrick Gelin, citat de NewsIn.

"Nu este o problemă în privinţa rezervelor minime obligatorii, ci a ratei dobânzii, în condiţiile în care lichiditatea există în prezent", a spus Gelin.

La ultima şedinţă de politică monetară, din 31 martie, BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 10% pe an, dar a scăzut rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valute cu scadenţa reziduală de peste doi ani, de la 40% la 0%.

Domnia sa a precizat că, odată cu aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna mai, speră ca banca centrală să reducă dobânda de politică monetară, însă se aşteaptă la o "reducere graduală".

Pe de altă parte, acordul cu FMI ar trebui să ducă la o stabilizare a cursului de schimb, ceea ce ar permite BNR să aibă o marjă mai largă de acţiune în politica monetară.

"În mod normal, cursul leului ar trebui să se stabilizeze. Nu este atât de important nivelul, ci stabilitatea cursului de schimb", a precizat directorul general al BRD.

Totodată, el a mai spus că, în condiţiile unei pieţe imobiliare "aproximativ îngheţate", problema este lipsa unui preţ de echilibru între cel de cumpărare şi cel de vânzare.

Oficialul BRD a spus că banca se află în prezent în negocieri cu instituţii financiare internaţionale, ca BERD şi BEI, pentru obţinerea de finanţări îndreptate către sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi a precizat, de asemenea, că BRD este interesată de proiecte de infrastructură.

Cu toate acestea, Gelin a menţionat că există un anumit risc al creşterii creditelor neperformante, atât a celor acordate populaţiei, cât şi IMM-urilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb