General Dynamics, sancţionată de Ministerul Apărării Naţionale cu 8,5 milioane euro

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2019

General Dynamics, sancţionată de Ministerul Apărării Naţionale cu 8,5 milioane euro

"Credem că este vorba despre interesele unei firme româneşti din domeniul comunicaţiilor", susţin angajaţii General Dynamics

Ministerul Apărării Naţionale a sancţionat, conform clauzelor contractuale, firma americană General Dynamics, producătorul transportoarelor Piranha V care sunt construite la Uzina Mecanică Bucureşti. Deşi compania americană a investit masiv în reabilitarea şi modernizarea platformei şi halelor uzinei de armament din Capitală şi a construit o parte dintre transportoare, ea a va trebui să achite o factură de penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro, din cauza întârzierii, cu opt luni, a livrării primelor 36 de transportoare Piranha V.

Referitor la aceste aspecte, Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale, a declarat: "Departamentul pentru Armament a pornit procedura pentru emiterea facturii de penalităţi având în vedere întârzierile pentru livrarea produselor. Sunt aproape 8 luni de zile, pentru că de la începutul lunii februarie trebuia să avem primele 36 de complete şi s-a procedat la întocmirea documentelor pentru emiterea facturii de penalităţi, aproximativ 8,5 milioane de euro".

Ministrul de resort a mai spus că blindatele construite la Bucureşti nu respectă cerinţele din caietul de sarcini şi că nu au trecut testele de acceptanţă pe anumite subansamble.

Surse din cadrul companiei americane susţin că afirmaţiile ministrului Gabriel Leş sunt eronate şi că singurele probleme sunt cu privire la sistemul informatic şi de comunicaţii, care nu sunt pe placul specialiştilor din cadrul MApN.

"Credem că de fapt este vorba despre interesele unei firme româneşti din domeniul comunicaţiilor, care deţine aparatura necesară pentru intercomunicare. Transportorul blindat Piranha V, când a fost proiectat şi construit în SUA, nu a fost prevăzut cu sistem de intercomunicaţii. Sistemul respectiv există doar pe Piranha III. Într-adevăr, au existat probleme cu consola, acestea au fost remediate, dar nu s-a trecut peste etapa privind intercomunicaţiile. Ne aşteptam să fim amendaţi, dar nu cu suma respectivă. De aceea considerăm că Ministerul Apărării a plusat cu o amendă mai mare", ne-au relatat, sub protecţia anonimatului, angajaţii General Dynamics. Ei au menţionat că este curios că sancţiunea este aplicată exact în această perioadă în care unul dintre vicepreşedinţii companiei americane se află în vizită în ţara noastră.

Sursele respective mai susţin că, pentru a corespunde cerinţelor celor din MApN, compania ar trebui să investească 30 de milioane de euro în modificarea consolei. În acest moment, cei de la General Dynamics au trei opţiuni: contestarea în instanţă a cuantumului sancţiunii aplicată de MApN, modificarea consolei la care se adaugă plata unei sancţiuni negociate şi continuarea contractului sau plata integrală a sancţiunii, realizarea investiţiei în sistemul de intercomunicaţii şi negocierea cu Ministerul Apărării a contractului privind construirea şenilatelor la Uzina Automecanica Moreni.

În privinţa celorlalte subansamble, cele 36 de turele construite de subcontractorii de la Elbit au trecut toate testele, aşa că afirmaţiile ministrului apărării nu sunt acoperite de realitate. Mai mult, subcontractorii celor de la General Dynamics sunt pregătiţi să construiască turelele pentru toate cele 227 de transportoare ce vor fi livrate Armatei Române.

Amintim că MApN a semnat un contract de circa 895 de milioane de euro pentru 227 de transportoare Piranha V cu americanii de la General Dynamics, iar primele 36 de transportoare - inclusiv 6 asamblate la Bucureşti - trebuiau livrate la începutul anului 2019.

Din numărul total al transportoarelor, 197 ar trebui să fie asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti.

Dacă acest contract nu ar fi dus la capăt, am asista la înregistrarea unui nou eşec al guvernării PSD cu privire la programul de înzestrare şi dotare al Armatei Române, după cel privind nerealizarea transportorului blindat şenilat 8x8 de germanii de la Rheimetall Landsysteme în colaborare cu Uzina Automecanica Moreni. Curios este că în privinţa eşecului de la Moreni, ministerul de resort nu a mai aplicat nicio amendă companiei germane, în timp ce americanii au fost sancţionaţi cu plata unor penalităţi de întârziere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb