GENERALI OFERă 0,11 lei/ACŢIUNE ÎN OFERTA PUBLICĂ DE PRELUARE Adamescu vrea mai mult pentru pachetul deţinut la "Ardaf" şi cere suspendarea ofertei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2009

Potrivit reprezentanţilor "Nova Trade", preţul pe care "Generali PPF" îl oferă acţionarilor minoritari ai "Ardaf" a fost afectat de o serie de evenimente excepţionale, precum diminuarea şi, ulterior, majorarea de capital operate la asigurator, fenomen cunoscut în piaţă sub numele de "acordeon".

Potrivit reprezentanţilor "Nova Trade", preţul pe care "Generali PPF" îl oferă acţionarilor minoritari ai "Ardaf" a fost afectat de o serie de evenimente excepţionale, precum diminuarea şi, ulterior, majorarea de capital operate la asigurator, fenomen cunoscut în piaţă sub numele de "acordeon".

Cristian Duţescu: CNVM trebuie să investigheze dacă diminuarea şi majorarea capitalului nu au fost ilicite

Cu doar patru zile înainte de încheierea ofertei publice de preluare a asiguratorului "Ardaf" de "Generali PPF Holding", unul dintre acţionarii minoritari ai companiei cere sus­pendarea ofertei şi investigaţii amănunţite asupra modului în care a fost stabilit preţul de ofertă. Solicitarea vine din partea companiei "Nova Trade", controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

"Am cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare suspendarea temporară a derulării ofertei publice de preluare ca investitorii Ardaf să nu fie prejudiciaţi", a declarat avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul "Nova Trade" şi unul dintre cei mai aprigi susţinători ai ofertelor publice de preluare obligatorie.

Domnia sa consideră că arbitrul pieţei de capital trebuie să facă inves­tigaţii suplimentare privind momentul în care grupul Generali a preluat efectiv controlul asupra societăţii "Ardaf", acţionând concertat cu fos­tul acţionar majoritar indirect, PPF.

"Pe 17 ianuarie 2008, Generali PPF a anunţat unificarea diviziilor de asigurări dintre Assigurazioni Generali şi Grupul PPF, conform unui contract semnat la 10 iulie 2007. CNVM trebuie să verifice dacă acest lucru nu implică acţiunea concertată a celor două companii aşa cum este ea definită de Instrucţiunea privind obligativitatea lansării unei oferte publice de preluare", a declarat, pentru ziarul BURSA, avocatul Duţescu.

Compania PPF controla, prin intermediul "Sabile Limited", pachetul majoritar al asiguratorului "Ardaf" încă de la începutul lui 2007, în urma unor achiziţii pe piaţa de capital.

Ulterior, "Iberian Structured Investment I BV" a devenit acţionarul majoritar al societăţii de Asigurare, după ce "Sabile Limited" i-a trans­ferat, direct, cele 523.807.700 acţiuni pe care le deţinea la "Ardaf". Generali PPF Holding B.V." a preluat, apoi, controlul asupra "Iberian Structured Investmnets B.V.", ajungând să deţină, indirect, 82% din acţiunile "Ardaf".

Reprezentantul "Nova Trade" consideră că Generali ar fi trebuit să lanseze o OPP în termen de două luni de la anunţul privind unificarea diviziilor de asigurări, cel mult până la finele lunii martie 2008, sau, în altă variantă, până la finele lui august 2008, două luni de la data la care "Generali" a anunţat public că va prelua "Ardaf".

Participaţiile minoritarilor, cântate la "acordeon"

Momentul la care ar fi trebuit lansată oferta publică de preluare este relevant pentru stabilirea preţului oferit acţionarilor minoritari, legea precizând, într-o primă fază, că aces­ta trebuie să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionea­ză în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei.

Potrivit reprezentanţilor "Nova Trade" preţul pe care "Generali PPF" îl oferă acţionarilor minoritari ai "Ardaf" a fost afectat de o serie de evenimente excepţionale, precum diminuarea şi, ulterior, majorarea de capital operate la asigurator. Cunos­cute în piaţă sub numele de "acordeon", aceste două mişcări consecutive ar fi urmărit diluarea participaţilor minoritari, înainte de OPP, potrivit unor surse.

Astfel, la finele lunii aprilie 2008, acţionarii "Ardaf" au decis diminuarea capitalului social cu 116,23 milioane de lei prin anularea unui număr de 1,16 miliarde de acţiuni pentru ca, doar câteva luni mai târziu, pe 10 octombrie, să aprobe majorarea capitalului social de la 72 de milioane de lei la 119 milioane de lei. Acţionarii au decis, de asemenea, ca majorarea să se facă prin emiterea a 470 de milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. În aceaşi perioadă, acţiunile ARDF se vindeau pe bursă la un preţ mediu de 0,0737 lei.

"După ce participaţiile lor au fost reduse în urma diminuării capitalului, unii minoritari şi-au diminuat şi mai mult ponderea pentru că nu au subscris la majorare din cauza preţului. CNVM trebuie să investigheze dacă diminuarea capitalului urmată de majorare nu reprezintă cauze ilicite pentru că atunci când s-au făcut se ştia că trebuie să se lanseze, la un moment dat şi o ofertă publică de preluare", a precizat Cristian Duţescu.

Domnia sa consideră că preţul la care ar trebui continuată sau, după caz, reluată oferta de la "Ardaf" trebuie stabilit de CNVM.

"Noi nu avem acces la toate documentele necesare. Comisia rebuie să clarifice situaţia, să ceară o evaluare. Oferta publică de preluare este un mijloc de protecţie a acţionarilor minoritari, dar ea nu trebuie lansată cu orice preţ", a adăugat domnul Duţescu.

Preţul oferit de "Generali PPF" pentru o acţiune "Ardaf" este de 0,11 lei.

Precedentul "Comvex"

Piaţa de capital autohtonă a fost, la finele anului trecut, martora unui eveniment similar. Oferta publică de preluare a operatorului portuar "Comvex" Constanţa iniţiată de "ArcelorMittal Holdings" a fost suspendată după ce acţionarul majoritar al societăţii a cerut blocarea ofertei pe motiv că nu ar fi fost conformă cu legea pieţei de capital, deşi CNVM o autorizase. Un an mai târziu, oferta este blocată în continaure, lupta dându-se în justiţie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb