Preşedintele PSD Mircea Geoană, a declarat, ieri, la finalul şedinţei săptămânale a Biroului Permanent Naţional al partidului că sunt informaţii conform cărora ar exista riscul tăierii fondurilor europene pentru ţara noastră după raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna iulie, pe motivul unei lipse de reformă în domeniul Justiţiei.
"Există informaţii coerente şi solide care anunţă pericolul ca, după raportul Comisiei Europene din luna iulie, să existe riscul unei tăieri a fondurilor europene pentru România", a susţinut Geoană, informează Agerpres.
Liderul social-democrat a anunţat că PSD se va adresa şefului statului, care ar trebui să ia toate măsurile ce se impun, alături de instituţiile abilitate, pentru evitarea unui astfel de risc, şi a solicitat Comisiei juridice din Senat audierea pe această temă a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Mircea Geoană a explicat: "Există riscul unei tăieri a fondurilor europene pentru România. Este un element care are cauze multiple, dar are ca pretext principal lipsa de reformă în domeniul Justiţiei din România. În acest context, decizia PSD este de a trimite cele două coduri - civil şi penal -, care sunt finalizate în comisiile de specialitate ale Parlamentului, către preşedintele României, reamintindu-i şefului statului că a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni, acum două luni şi jumătate, o întâlnire cu toţi factorii decidenţi, în încercarea de a găsi răspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa României".
În numele PSD, liderul social-democrat a făcut un apel la preşedintele României, în calitatea sa de principal coordonator al instituţiilor din ţara noastră, să ia toate măsurile necesare într-un contact direct cu Ministerul Justiţiei, cu procurorul general, cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa reputaţiei şi intereselor României în Europa.
Mircea Geoană a declarat: "Din punctul nostru de vedere, Parlamentul s-a achitat de obligaţiile legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Codurile Penal şi Civil sunt finalizate şi sunt în curs de finalizare Codurile de Procedură Penală şi Civilă, iar dosarele de aşa-zisă mare corupţie se află la Senat într-o fază avansată de aprobare. În prezent, întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc aparţine în principal preşedintelui României - cel care a instalat-o pe doamna Monica Macovei ca ministru al Justiţiei în 2004 şi care l-a avut înainte de alegerile din 2008 şi acum pe domnul ministru Predoiu ca şi ministru al Justiţiei".
Şeful PSD a precizat că, din punctul de vedere al partidului, social-democraţii au solicitat deja Comisiei juridice din Senat invitarea de urgenţă a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, "pentru a da explicaţii complete Parlamentului şi Senatului cu privire la condiţionalităţile şi obligaţiile pe care domnia sa şi zona justiţiei le au de îndeplinit pentru a evita un astfel de risc".
Potrivit lui Geoană, întreaga clasă politică, reprezentată în Parlamentul European, trebuie să facă acum un front comun pentru a preîntâmpina riscul tăierii fondurilor europene.
"Acest lucru reprezintă o obligaţie de consens naţional, dar principala responsabilitate revine celui care a gestionat în mod direct, prin numiri în aceste zone cheie, şi acesta este preşedintele României", a subliniat Geoană.
• Geoană dezminte orice discuţie în PSD despre o posibilă remaniere
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a făcut, ieri, un apel la miniştrii PSD să nu creadă în intoxicări legate de o potenţială remaniere guvernamentală.
Mircea Geoană a declarat: "Eu sunt destul de amuzat de încercările pe care le fac unele ziare. Un cotidian vorbea azi, pe prima pagină, despre o potenţială remaniere a trei miniştri PSD, de către conducerea partidului. Vreau să fac un apel la mult mai multă seriozitate din partea acestui tip de ziare şi să infirm orice fel de discuţie în partid cu privire la colegii noştri miniştri, care au întreg sprijinul şi care reprezintă grupul nostru ministerial pe care îl susţinem fără niciun fel de ezitare. Şi la colegii noştri fac un apel să nu creadă prea tare atunci când apare o astfel de intoxicare într-un ziar sau într-un mediu de informare publică".
Un cotidian central a susţinut că de o astfel de remaniere ar fi vizaţi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă.