GEOPOLITICA SPORTULUI "Războiul rece" revine în arene

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 11 noiembrie 2015

"Războiul rece" revine în arene

Disputele politice au reînceput să afecteze sportul. Un scandal imens stă să explodeze după ce comisia desemnată de Agenţia Mondială Antidoping să ancheteze cazurile de dopaj din atletism a făcut public un raport în care recomandă suspendarea Rusiei din toate competiţiile atletice şi retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 eşantioane. Atmosfera seamănă destul de mult cu aceea din urmă cu 35 de ani, din timpul "Războiului rece", când blocurile vestic şi estic (cu excepţia ţării noastre) boicotau, pe rând, Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) şi Los Angeles (1984). În acest moment asistăm doar la un episod al unui război mut, un altul, în care sunt implicate şi forţe politice, este legat de scandalul de la vârful FIFA şi de retragerea dreptului de găzduire al Campionatului Mondial de fotbal din 2018, atribuit...Rusiei.

În raportul de la Geneva, Comisia solicită suspendarea pe viaţă a cinci antrenori şi cinci sportivi ruşi, între care campioana olimpică la 800 metri Maria Savinova. Comisia acuză guvernul rus "'de intimidare'' directă a laboratorului de la Moscova. Raportul notează că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi. Deşi raportul se concentrează doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţine că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive. De altfel, din totalul sportivilor dopaţi Rusia deţine, conform raportului 11,5 %, fiind urmată de Turcia cu 9,4%, Franţa 5,5%, India 4,9%, Belgia 4,8% şi Italia 4,3%. După cum se poate observa, nici Turcia şi Franţa nu stau foarte prost în acest clasament ruşinos, dar "calul de bătaie" este Rusia.Prima ţară care susţine oficial suspendarea Rusiei este Australia. Şeful misiunii Comitetului Olimpic australian pentru JO din 2016, Kitty Chiller, consideră că o astfel de măsură ar fi benefică pentru imaginea atletismului:"Dacă Rusia nu va fi prezentă la Rio, eu consider că acest lucru va îmbunătăţi reputaţia atletismului, pentru că publicul va şti că toţi atleţii din concurs sunt curaţi şi participă în adevăratul spirit al Jocurilor Olimpice. Noi vom susţine, cu tărie, o decizie care va interzice atleţilor ruşi să participe la Rio în cazul în care federaţia lor nu respectă codul AMA". Într-un comunicat oficial al forului atletic rus, citat de Agerpres, se promit măsuri urgente pentru stoparea cazurilor de dopaj: "Federaţia rusă de atletism va prezenta în curând IAAF un document federal care include programul antidoping al federaţiei şi etapele concrete ale punerii sale în aplicare, care au fost, de altfel, lansate deja. Suntem pregătiţi să formăm un parteneriat strategic cu IAAF. Un adevărat parteneriat onest ar fi mult mai eficient decât orice suspendare sau izolare". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră drept nefondate toate acuzele: "Dacă se proferează o asemenea acuzaţie, atunci aceasta trebuie susţinută de dovezi. Până în prezent nu s-a făcut asta şi este dificil de înţeles care sunt acuzaţiile".

În mai 2015, după ce a au început investigaţiile procurorilor la sediul FIFA, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primul politician care s-a implicat în acest scandal, încercând să-l apere pe Blatter cu câteva zile înaintea alegerilor pentru şefia FIFA de: "Este vorba de o încălcare grosolană a regulilor de funcţionare a organismelor internaţionale. SUA impune propria justiţie altora, într-un caz în care niciunul dintre funcţionarii FIFA nu e american şi în care nicio faptă nu s-a produs în SUA". La scurt timp, Barack Obama a făcut câteva declaraţii interesante în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după summitul G7: "În discuţiile avute aici, în Europa, lumea crede că este foarte important pentru FIFA să opereze cu integritate, transparenţă şi responsabilitate". Preşedintele SUA a refuzat să comenteze investigaţia FBI privind acte de corupţie în cadrul FIFA, dar a precizat că fotbalul nu este numai un joc, este o afacere şi "o sursă de incredibilă de mândrie naţională, iar SUA doresc să fie sigure că un sport care câştigă popularitate este coordonat într-o manieră corectă". Preşedintele rus Vladimir Putin a continuat să-şi manifeste deschis susţinerea faţă de Blatter. Cu ocazia tragerii la sorţi a grupelor pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2018 a acuzat SUA de imixtiuni în activitatea unei organizaţii sportive, lăsând să se înţeleagă că de fapt nu Blatter este "ţinta" acestei desfăşurări de forţe, ci este vizat Campionatul Mondial din Rusia. Atribuirea organizării Campionatului Mondial din 2018 Rusiei a stârnit nenumărate controverse, existând inclusiv acuzaţii de corupţie, după izbucnirea scandalului de la FIFA punându-se în discuţie chiar retragerea dreptului de organizare atât pentru Rusia, cât şi pentru Qatar, gazda Mondialului din 2022. Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018, în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a dat asigurări că nu va fi o problemă dacă se va dovedi că până la urmă totalul costurilor va ajunge la 30 de miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stop the bulls%^t. Cine crede în sportul cinstit, trebuie să ia pastile. Și apoi să se uite la niște imagini cu sportul favorit (de exemplu, baschetul american, ca să luăm un exemplu din tabăra geopolitică adversă) de acum 15 ani.

    Ce s-a întâmplat cu genomul uman în acești 15 ani? De ce nu mai există sportivi normali? Vrea cineva să spună că acum 15 ani sportivii profesioniști nu mergeau la sală sau că medicamentele minute s-au descoperit acum (și nu sunt trecut pe lista interzisă)? De ce arată ACUM toți ca un Hercule și și-au descoperit pasiunea de a poza în chiloți? DOPING-ul, de aia. În foarte puține ramuri sportive se mai poate face performanță fără doping. Asta este cruda realitate. Am citit suficient despre cazul Fuentes din operațiunea Puerta: ciclism, fotbal, tenis. Spania era regatul dopingului la acel moment. Dar acum scoatem de la naftalină probleme sistemice globale și le aruncăm peste gard, în numele geopoliticii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb