GEORGE GEORGAKOPOULOS, CEO BANCPOST: "Clienţii nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la siguranţa depozitelor"

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2014

George Georgakopoulos, actualmente preşedinte executiv al Bancpost, în curs de autorizare la BNR, a fost vicepreşedintele diviziei de retail a băncii, înlocuindu-l recent pe Antonios Hassiotis la conducerea băncii deţinute de grupul elen Eurobank.De şase ani în Bancpost, George Georgakopoulos a fost responsabil de dezvoltarea segmentului de retail al instituţiei de credit. Înainte să se alăture grupului Eurobank, domnia sa a lucrat 13 ani în Marea Britanie şi Franţa pentru Barclays Group. Oficialul Bancpost a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Atena (1987-1992) şi deţine un MBA la Universitatea din Glasgow (1994-1995). Bancpost avea, la finele lunii mai, o cotă de 3,3% din piaţa românească, după active.Funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) din Bancpost este ocupată de Mihai Bogza, fost viceguvernator al BNR (1998-2004).

George Georgakopoulos, actualmente preşedinte executiv al Bancpost, în curs de autorizare la BNR, a fost vicepreşedintele diviziei de retail a băncii, înlocuindu-l recent pe Antonios Hassiotis la conducerea băncii deţinute de grupul elen Eurobank.De şase ani în Bancpost, George Georgakopoulos a fost responsabil de dezvoltarea segmentului de retail al instituţiei de credit. Înainte să se alăture grupului Eurobank, domnia sa a lucrat 13 ani în Marea Britanie şi Franţa pentru Barclays Group. Oficialul Bancpost a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Atena (1987-1992) şi deţine un MBA la Universitatea din Glasgow (1994-1995). Bancpost avea, la finele lunii mai, o cotă de 3,3% din piaţa românească, după active.Funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) din Bancpost este ocupată de Mihai Bogza, fost viceguvernator al BNR (1998-2004).

  • document ataşat Rezultatele Testul Calitatii Activelor si Rezultatele Evaluarii Complexe
    apasă aici pentru a descărca.

    Clienţii nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la siguranţa depozitelor de la Bancpost, după anunţul Băncii Central Europene (BCE) potrivit căruia Eurobank, banca mamă a Bancpost, se află printre cele 25 de instituţii de credit din Europa care nu s-au încadrat în cerinţele minime de capital în cadrul testelor de stres, consideră domnul George Georgakopoulos, preşedinte executiv (CEO) Bancpost. Domnia sa ne-a spus: "Evident că suntem cu ochii pe situaţia actuală, dar nu sunt îngrijorat că clienţii Bancpost îşi vor retrage depozitele. Nu se întâmplă acest lucru acum şi nu se va întâmpla nici în viitor".

    Preşedintele executiv al Bancpost a anunţat, ier,i că banca-mamă EFG Eurobank nu are nevoie de creşterea capitalului, în ciuda rezultatelor testelor de stres realizate de BCE. Domnia sa a spus că, după majorarea capitalului cu 2,9 miliarde euro din luna mai a acestui an, pe scenariul static de bază, EFG Eurobank are un supliment de capital 582 de milioane euro, faţă de cerinţa minimă de 8%, în timp ce pe scenariul advers derulat de BCE rezultă un deficit de capital de 1,76 miliarde euro.

    EFG Eurobank a convenit cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană că, în urma aplicării planului de restructurare al băncii, necesarul de capital va scădea drastic şi ar rezulta un surplus de 2,4 miliarde euro în scenariu macroeconomic de bază şi un deficit de numai 18 milioane euro în scenariul macroeconomic advers.

    Potrivit rezultatelor testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank nu s-a încadrat în cerinţele minime de capital. Astfel, în scenariul macroeconomic de bază în termeni statici, EFG Eurobank avea o rată de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, necesitând o majorare de capital de 2,28 miliarde euro. În urma majorării de capital de 2,9 miliarde euro realizată în acest an, rezultă un "excedent" de 582 de milioane euro.

    "Planul de restructurare nu prevede vânzare de active"

    Planul de restructurare nu prevede vânzare de active, a mai precizat ieri George Georgakopoulos, adăugând că nu se pregăteşte vânzarea sucursalei din România. CEO Bancpost nu a exclus, însă, ipoteza înstrăinării Bancpost în următorii ani.

    Surse din piaţa bancară ne-au declarat, recent, că Bancpost ar urma să fuzioneze cu Piraeus Bank sau cu Banca Românească, existând discuţii, în acest sens. O decizie finală va fi luată la nivelul băncilor mamă, cu sediul la Atena.

    La începutul acestei toamne, au apărut ştiri în presă potrivit cărora Piraeus Bank ia în calcul preluarea Bancpost de la Eurobank, în schimbul cedării subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria şi Serbia.

    Presa elenă a scris, recent ,că Banca Românească, subsidiara National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, este de vânzare.

    Cele patru mari bănci greceşti - Eurobank, Piraeus, Alpha şi NBG - nu au reuşit să fuzioneze până acum, deşi, în trecut, a fost semnat un acord de fuziune între Eurobank şi NBG, acesta fiind anulat în ultimul timp, respectiv la începutul anului. Instituţiile financiare internaţionale care au salvat Grecia şi băncile greceşti de la faliment ar fi cerut întreruperea respectivului acord, pe seama temerilor că o bancă prea mare rezultată în urma fuziunii ar fi mai greu de salvat în cazul înrăutăţirii situaţiei din Grecia.

    Se pare că lupta dintre Eurobank şi NBG s-ar da pe ocuparea poziţiei strategice din România, Bancpost fiind cea mai importantă subsidiară străină a Eurobank, cu o cotă de aproape o treime din activele grupului, respectiv 3,9 miliarde euro.

    Cu o reţea de peste 200 de unităţi, Bancpost a avut pierderi mai mari de 13,5 milioane de euro, în prima jumătate a anului în curs.

    În iulie 2013, reprezentanţii creditorilor externi ai Greciei au solicitat băncilor comerciale elene, potrivit publicaţiei Kathimerini, să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est.

    Eurobank, una dintre cele 130 de bănci sistemice importante din cadrul Uniunii Europene, a făcut obiectul Evaluării Complexe (EC) derulate de BCE (în cooperare cu Autorităţile Naţionale Competente (ANC) şi ABE). EC s-a realizat anterior transferului integral al responsabilităţii privind supravegherea bancară, de la autorităţile naţionale către BCE, conform Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS), proces planificat în luna noiembrie 2014.

    EC a avut în vedere evaluarea rezistenţei la şocuri economice ale fiecărei bănci, folosind o metodologie comună şi aplicând-o în mod consecvent tuturor băncilor participante. Rezultatele au fost obţinute luând în considerare efectul mixt al următoarelor două componente principale:

    Testul Calităţii Activelor (TCA) - efectuat în scopul creşterii transparenţei bilanţurilor băncilor pe baza analizei calităţii activelor bancare, inclusiv a gradului de adecvare a evaluării activelor şi garanţiilor şi a provizioanelor aferente;

    Simularea de Criză (SC) - derulată în cooperare cu ABE în scopul examinării rezistenţei bilanţurilor băncilor la şocurile economice, în condiţiile a două scenarii de criză: Scenariul de Bază şi Scenariul Nefavorabil.

    Gradul de adecvare a capitalului a fost evaluat pe o perioadă de trei ani (2014-2016), pe baza unui nivel de referinţă CET 1 de 8% în Scenariul de Bază şi, respectiv, 5,5% în Scenariul Nefavorabil. Mai mult, EC s-a derulat atât în ipoteza unui Bilanţ Static, cât şi în ipoteza unui Bilanţ Dinamic. În ipoteza Bilanţului Static, a fost utilizat ca bază de referinţă bilanţul efectiv la data de 31 decembrie 2013, neluând astfel în considerare acţiunile ulterioare cu efect asupra capitalului şi/sau majorările de capital realizate precum şi cele de îmbunătăţire a performanţei operaţionale structurale. În ipoteza Bilanţului Dinamic, a fost încorporat efectul măsurilor anunţate şi asumate în Planul de restructurare (PR) aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2016. Acestea au fost supuse apoi simulărilor de criză în cadrul Scenariului de Bază şi a Scenariului Nefavorabil.

    Eurobank se încadrează în nivelul de referinţă al capitalului stabilit în scopul TCA (testul calităţii activelor), obţinând un raport CET1 de 15,3% după impactul TCA, comparativ cu un nivel de referinţă de 8%, având în vedere majorarea de 2,9 miliarde EUR a capitalului social din mai 2014, potrivit unui comunicat de presă al Eurobank.

    Documentul mai precizează: "Constatăm că deficitul de capital rezultat în condiţiile Scenariului Nefavorabil Static este asociat cu datele de referinţă aferente anului 2013, an în care performanţa operaţională a Eurobank a fost afectată negativ de factori de natură sistemică şi idiosincrasică.

    BCE va utiliza Scenariul Dinamic pentru a evalua poziţia capitalului nostru şi a declarat că Eurobank «nu prezintă practic niciun deficit». În consecinţă, ne face plăcere să constatăm că Eurobank îndeplineşte standardele de referinţă ale EC atât în condiţiile Scenariului de Bază, cât şi a Scenariului Nefavorabil, iar acest exerciţiu amplu nu indică nici un deficit de capital.

    Mai mult, factorii următori creează o rezervă de capital în valoare de 1,4 miliarde EUR, crescând nivelul indicatorului CET 1, în condiţiile Scenariului Nefavorabil Dinamic, de la 5,5% la 9,5%:

    1) Impact pozitiv al sumei de 315 milioane EUR provenită din diferenţa între rezultatul operaţional înainte de provizionare din luna septembrie 2014 şi cel aferent Scenariului Nefavorabil Dinamic, conducând la o creştere cu 90 de puncte de bază a indicatorului CET1 în cadrul Scenariului Nefavorabil Dinamic;

    2) În plus, tratamentul reglementat al Activelor cu Impozit Amânat, conform măsurilor legislative recente (care depinde de aprobarea aderării la schemă în cadrul Adunării generale Extraordinare a Acţionarilor Eurobank care urmează să aibă loc pe 7 noiembrie 2014) are un impact pozitiv asupra Scenariului Nefavorabil Dinamic în sumă de 1,1 miliarde EUR, respectiv 318 puncte de bază.

    Mai mult, am înaintat spre aprobare transpunerea conform abordării bazate pe modele de rating intern (Internal Ratings-Based (IRB)) a portofoliului de credite ipotecare achiziţionat de la New Hellenic Postbank (4,9 miliarde EUR), prin care se preconizează un beneficiu de capital de aproximativ 30 de puncte de bază".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb