GEORGE MAIOR: "Menţinerea vizelor pentru români nu este fair din partea partenerului american"

S.B.
Politică / 3 septembrie 2017

George Maior (Sursa foto: Wikipedia)

George Maior (Sursa foto: Wikipedia)

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat că nu este "fair" din partea partenerului american faptul că cetăţenii românii au încă nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite ale Americii, punctând că ridicarea acestora reprezintă un plus şi pentru securitatea Americii, potrivit Agerpres.

Într-un interviu la TVR 1, Maior a declarat: "Acest lucru nu este, după părerea mea, fair din partea partenerului american şi nu mă feresc s-o spun. Eu le-o spun şi în discuţii, pentru că, într-adevăr, participăm în Afganistan, suntem a patra forţă, am realizat atâtea lucruri în planul securizării frontierelor, avem un schimb de informaţii şi operaţiuni comune cu serviciile americane foarte eficiente, care au dus la salvarea inclusiv de vieţi omeneşti. Toate aceste eforturi, care sunt şi eforturile noastre, mai ales că noi suntem, ştiţi foarte bine, extrem de deschişi şi la nivelul opiniei publice pentru America şi pentru cetăţenii americani care nu au nevoie de vize să călătorească în România, acest lucru ar trebui făcut şi pentru români".

Acesta a punctat că ridicarea vizelor pentru cetăţenii români va fi şi în beneficiul Americii: "Eu în fiecare zi aproape ridic această chestiune, fie în discuţii la Congres, fie la Homeland Security. De exemplu, ideea este de a convinge Homeland Security, acest departament de securitate internă foarte puternic din Statele Unite, de a veni în România cu o evaluare, cu o vizită de evaluare, pe felul exemplar în care noi ne îndeplinim responsabilităţile de securitate. Lucru care ar fi şi în beneficiul Americii, să înţeleagă că ridicarea vizelor este un plus pentru securitatea Americii chiar în acest context. Pentru români, vorbesc. Nu aţi văzut la noi fenomen terorist pe teritoriul naţional. Credeţi că acest lucru s-a realizat doar pentru că nu suntem ţintă? Nu. Vă spun eu, pentru că lucrează nişte oameni în anonimat pentru apărarea teritoriului din acest punct de vedere şi o fac foarte bine. Deci premisele pentru America ar fi să înţeleagă că şi ea va avea de câştigat, şi economic, şi în planul securităţii pentru ridicarea vizelor".

Maior, despre afirmaţiile după reacţia ambasadei SUA privind legile Justiţiei: "Declaraţiile tranşante strică dialogul"

Ambasadorul României în SUA a afirmat că declaraţiile "tranşante" strică dialogul dintre cele două părţi şi este "păcat" să intrăm în polemici, făcând trimitere la declaraţiile unor politicieni români după reacţia Ambasadei SUA privind propunerile de modificare a legilor Justiţiei.

În interviul de la TVR, George Maior a mai spus: "Cred că este important să avem propriile noastre dezbateri şi cred că nimeni nu interferează în propriile noastre dezbateri, dacă suntem inteligenţi şi analizăm lucrurile din acest unghi. (...) Lumea vrea predictibilitate, vrea o legislaţie eficientă, vrea state solide din punctul de vedere al modului în care controlează fenomenul corupţiei şi cred că e în interesul nostru să fim un astfel de stat. Eu cred că numai dialogul poate face partea americană sau partea română să înţeleagă care sunt implicaţiile şi premisele. Strică acest dialog declaraţiile pur şi simplu tranşante de o parte sau chiar de alta. Nu fac bine acestui dialog, iar noi am făcut progrese imense din acest punct de vedere. (...) E păcat la nivel de discurs narativ să intrăm în polemici care nu fac bine niciunei părţi".

Ambasada SUA şi-a manifestat, recent, îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august de revizuire a sistemului judiciar şi a îndeamnat toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei.

"Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a solicitat ''expulzarea'' ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, despre care susţine că s-a amestecat nepermis de mult în activitatea parlamentară şi guvernamentală a României.

Pleşoianu a scris miercuri, pe pagina lui de Facebook: "Date fiind ingerinţele repetate în treburile interne ale ţării mele, solicit expulzarea de urgenţă a ambasadorului Hans Klemm. Dacă suntem cu adevărat un stat independent şi suveran, dacă ne respectăm Constituţia şi pe noi înşine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador în activitatea parlamentară şi guvernamentală, precum şi în politica românească în ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, aşa cum nu e, în general, treaba niciunui ambasador cum anume hotărâm noi să ne construim propriul cadru legislativ".

De asemenea, deputatul îi impută ambasadorului SUA poziţiile privind sistemul de justiţie, dar şi faptul că a susţinut protestele antiguvernamentale.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este îngrijorat de faptul că "nişte ambasadori" în România îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea privind legile justiţiei.

Dragnea a afirmat: "Şi eu sunt îngrijorat când am văzut din presă şi am citit ce s-a încercat ieri să se facă la CSM. Şi eu sunt îngrijorat când văd nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb