GEORGICĂ SEVERIN, PREŞEDINTELE SRR: Noul contract colectiv de muncă i-a deranjat mult pe unii

M.I.
Miscellanea / 18 decembrie 2018

Georgică Severin (sursă foto: Twitter)

Georgică Severin (sursă foto: Twitter)

Georgică Severin, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost audiat astăzi în Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, unde a abordat subiecte precum salariile conducerii din instituţie, noul contract colectiv de muncă, politica editorială şi noua staţie teritorială ce va funcţiona la Braşov de la 1 ianuarie.

Audierea lui Severin a fost solicitată de Iulian Bulai (USR). Solicitarea de audiere nu a avut la bază scrisoarea anonimă transmisă în urmă cu o săptămână, a precizat Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei. Totuşi, Severin a făcut precizări, punctual, legat de textul acesteia.

Despre adresa trimisă Parlamentului de mai mulţi angajaţi din SRR, preşedintele instituţiei a spus: "Nu răspund la scrisori anonime. Aici (în Comisie, n.r.) este singurul loc unde mă simt obligat să dau explicaţii". Afirmaţiile au fost făcute "fără probe".

El a ţinut să precizeze că, în 2018, execuţia bugetară a fost de aproape 100%. "Sper ca până la finalul anului să fie cât mai aproape de sută la sută". A amintit de mai multe evenimente organizate toamna aceasta de Radio România - Gaudeamus şi RadiRo - şi a spus că de la 1 ianuarie va deveni funcţională o nouă staţie teritorială, la Braşov.

În plus, reţeaua de corespondenţi s-a dezvoltat de la 11, câţi avea Radio România în urmă cu un an şi jumătate, la aproximativ 40, iar postul Radio România Actualităţi are cea mai mare cotă de market share la nivel naţional.

Audienţa nu este prăbuşită, a mai spus Severin. "Există variaţii trimestriale şi suntem în continuare lider de piaţă pe market share. Nu ne putem compara cu posturile dedicate publicului comercial. Dar chiar şi aşa, pe segmentul 18 - 48 ani, RRA e pe locul doi în Bucureşti".

Radio România, a semnalat Bulai, a pierdut până la 300.000 de ascultători de la preluarea mandatului lui Severin. "A fost o scădere în valul doi, în vară. A contat că în luna iunie-iulie a fost Cupa Mondială şi consumul de radio a scăzut în general", a spus el.

Legat de îngrădirea libertăţii de exprimare, semnalată în scrisoare, Severin a spus că lunar întocmeşte un raport privind echilibrul politic. "Niciunul dintre membrii din Consiliul de Administraţie nu a făcut vreun reproş. Echilibrul politic nu a avut de suferit. Nu există vreo situaţie în care eu să mă fi implicat, să îi fi spus vreunui redactor ce să facă. Nu a fost adusă o acuzaţie concretă".

Cât despre salariul "cel mai mare din istoria instituţiei", Georgică Severin a spus că "e foarte posibil să fie aşa".

"Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, dar asta nu înseamnă că şi netul este cel mai mare. Salariul preşedintelui a fost stabilit de CA. Nu mi l-am stabilit singur. Dacă a crescut brutul, nu e vina mea, nu eu am schimbat legislaţia, dar netul vă asigur că nu a crescut".

El a adăugat că, având funcţie cu rang de ministru, a primit o locuinţă. "Eu nu sunt din Bucureşti şi nu am nicio proprietate în Bucureşti. Nu e vorba despre vreun privilegiu", a explicat preşedintele radioului public.

Severin a spus că a solicitat o situaţie comparativă - deplasările altor PDG ai radioului. "Toate deplasările mele au fost mandatate de CA. Deplasările mele sunt mult mai scurte, nu mai multe neapărat". A ţinut să precizeze că în Coreea a fost doar de două ori, şi nu de trei, cele două călătorii fiind legate de reuniunea şefilor radiourilor publice din lume, dar şi că European Broadcasting Union l-a invitat nominal să facă un curs de management de top, la care au participat preşedinţi de radiouri şi televiziuni publice din ţări ca Bulgaria, Letonia, Olanda şi Elveţia.

"EBU mi-a oferit o reducere de 10.000 de euro. Am negociat cu EBU şi în aceiaşi bani a intrat şi prezenţa a 8 lectori care au pregătit aproximativ 200 de angajaţi din ţară", a adăugat Severin.

În urma cursurilor efectuate, un nou plan de structurare editorială va fi pus în funcţiune pe 1 iulie, a mai precizat Severin. "Cursurile au fost extrem de motivante şi prezentate de cei mai buni specialişti din domeniul media".

Noul contract colectiv de muncă a fost adoptat pe 15 decembrie. "Am încheiat un nou contract colectiv de muncă, iar asta a deranjat mult pe unii. Limitele salariale sunt stabilite prin negocieri. Eu nu fac parte din comisia de negociere. (...) Nu a fost introdus niciun articol de acest gen (că managerii pot ocupa post fără concurs, prin delegaţie, pe perioadă nedeterminată, primind salarii peste limita bunului-simţ, n.r.). Nu există un asemenea articol, aşa cum s-a reproşat".

În prezent, "orice concurs pentru ocuparea unui post din radio este unul extern - o competiţie liberă, nu aranjată", a mai afirmat Severin. "Oricine se simte pregătit poate concura pentru o funcţie în radio".

"Toate salariile din radio se află între limitele minime şi maxime prevăzute în legislaţia în vigoare", iar referitor la marginalizarea jurnaliştilor, chestiune prevăzută în reclamaţia din urmă cu două săptămâni, el a spus: "Am oprit toate procesele deschise jurnaliştilor de vechea conducere. Niciun jurnalist nu a fost sancţionat pentru opinii. Legat de intimidare, chiar nu ştiu la ce se referă".

Ştirbu a anunţat că a făcut o solicitare la SRTv pentru anumite date şi că va face aceeaşi solicitare şi către SRR. "Voi solicita Curţii de Conturi un audit şi pentru instituţia pe care o conduceţi. Probabil că salariile nu sunt mari pentru oamenii cu calităţi, dar în situaţia în care un consilier e plătit cu 16.000 - 17.000 de lei pe lună - iar aceste lucruri au devenit o obişnuinţă în România - voi solicita aceste date".

După audierea din luna mai, Georgică Severin a fost invitat în Comisie, pe 4 decembrie, însă la acel moment era plecat în Franţa, pentru semnarea acordului de cooperare franco-român. Audierea a fost amânată pentru 18 decembrie, deoarece săptămâna trecută a fost prezent la o discuţie cu deputaţii Daniel Breaz, ministrul Culturii.

Georgică Severin conduce radioul public din aprilie 2017, când a fost numit director interimar, iar în luna septembrie a anului trecut a fost votat preşedinte-director general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb