Germania vrea să majoreze semnificativ subvenţia acordată pentru achiziţionarea de vehicule electrice, în perioada 2020 - 2025, conform unui document consultat de Reuters, cea mai recentă măsură destinată îndeplinirii obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.
Documentul ar urma să fie discutat luni seara la Berlin, la o reuniune între oficiali germani de rang înalt şi şefii principalilor producători auto din Germania.
Astfel, la achiziţionarea de vehicule hibride, subvenţia va fi majorată de la 3.000 la 4.500 de euro, iar la cumpărarea maşinilor cu emisii scăzute, care costă peste 40.000 de euro, subvenţia va urca la 5.000 de euro.
Obiectivul Guvernului de la Berlin este ca, până în 2030, pe autostrăzi să circule zece milioane de vehicule electrice, ca parte a ofensivei menite să reducă decalajul industriei auto germane faţă de SUA şi China.
Luni, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că BMW vrea să construiască 4.000 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Şi cancelarul Angela Merkel a declarat duminică că vrea ca în Germania să fie create un milion de staţii de încărcare pentru maşinile electrice până în 2030.
În viitor, mobilitatea ar trebui să fie "respectuoasă faţă de mediu, flexibilă, echitabilă din punct de vedere financiar şi confortabilă", a declarat Merkel, în intervenţia sa video săptămânală, difuzată duminică.
Extinderea reţelei de staţii de încărcare pentru maşini electrice le va oferi consumatorilor încredere să cumpere astfel de maşini, a apreciat Merkel.
Impactul trecerii la producţia de maşini electrice asupra angajaţilor în industria auto va fi un alt subiect de discuţie la întâlnirea de luni, a adăugat cancelarul german.
În ultimele luni companiile din Germania şi-au accelerat planurile de lansare a vehiculelor electrice, pe fondul presiunilor Uniunii Europene, care s-a angajat să scadă cu 37,5% emisiile de CO2 în perioada 2021 - 2030, pe lângă reducerea de 40% din perioada 2007 - 2021.
Directorii din industria auto au avertizat că reglementările UE ar putea avea efecte dezastruoase asupra profiturilor şi locurilor de muncă, deoarece principalii clienţi nu cumpără vehicule electrice, ei preferând SUV-uri.
"Industria noastră este nerăbdătoare să facă tot posibilul pentru a se ajunge la mobilitate cu emisii zero. Dar responsabilitatea trebuie împărţită în această tranziţie. Guvernele din UE trebuie să facă investiţii semnificative în infrastructură şi să ofere subvenţii consumatorilor pentru a majora vânzările de automobile electrice la nivelul blocului comunitar", a afirmat directorul general al grupului PSA, Carlos Tavares, care este şi preşedinte al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Marile grupuri auto s-ar putea confrunta cu amenzi de miliarde de euro dacă nu vor reuşi să îndeplinească ţintele UE privind emisiile stabilite pentru 2021, se arată într-un recent raport al firmei de consultanţă AlixPartners.
Studiul arată cât de dificil este pentru producătorii auto să îndeplinească reglementările europene care prevăd reducerea emisiilor automobilelor pentru pasageri la 95 de grame de CO2 per kilometru până în 2021.
AlixPartners estimează mărimea potenţialelor amenzi pe baza nivelului emisiilor raportate de producătorii auto la finalul lui 2017. De atunci, majoritatea şi-a redus emisiile de CO2 prin vânzări mai ridicate de vehicule electrice şi hibride.
AlixPartners estimează că în următorii trei ani vânzările auto vor stagna sau vor scădea, afectând marjele de profit ale furnizorilor şi producătorilor auto.