Cel puţin 17.000 de refugiaţi au dat în judecată autorităţile germane de la începutul acestui an şi majoritatea dintre ei au avut câştig de cauză, transmite cotidianul Suddeutsche Zeitung, citat de thelocal.de.
Marea majoritate a plângerilor (15.000) au fost formulate de către sirieni, care formează cea mai numeroasă categorie de solicitanţi de azil în Germania.
Şansele lor de a câştiga procesele intentate contra Biroul federal german pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF) s-au dovedit a fi ridicate, în peste 90% din cazuri tribunalele administrative hotărând că ei au dreptul la protecţie deplină în conformitate cu Convenţia de la Geneva privind refugiaţii.
Deşi acei refugiaţi care beneficiază de protecţie secundară sunt feriţi de expulzare, ei încă se confruntă cu dezavantaje considerabile în comparaţie cu persoanele ce beneficiază de statutul deplin de refugiat în Germania.
Începând din luna martie, numărul sirienilor care au primit doar protecţie secundată din partea BAMF a sporit masiv. În perioada septembrie 2014 - martie 2016, BAMF a oferit protecţie colectivă refugiaţilor sirieni, însă de la jumătatea lunii martie sirienii trebuie să solicite azil în mod individual, doar circa 60% primind protecţie secundară.
În 2014, înainte de a fi introduse cazurile colective, aproximativ două treimi dintre refugiaţii sirieni au primit protecţie deplină în Germania, conform sursei citate.