Germania şi Austria au opinii divergente cu privire la planurile de introducere a unei taxe europene pe tranzacţiile financiare, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare cu privire la concretizarea acestei taxe după mai mulţi ani de discuţii, transmite AP, conform Agerpres.
Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un nou elan în 2011, când criza financiară "făcea ravagii" în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Marea Britanie taxează deja anumite operaţiuni financiare.
În luna decembrie 2019, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a trimis mai multor capitale europene (printre care s-a numărat şi Viena) o "propunere finală" privind taxarea cu 0,2% a achiziţiilor de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro.
Cu toate acestea, luni, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz,a spus că Aus-tria nu se opune planurilor privind o taxă europeană pe tranzacţiile financiare, dar nu este de acord cu propunerea înaintată de ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz. "Suntem în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare ca un instrument de presiune asupra speculanţilor, aşa cum se preconiza iniţial. Însă respingem actuala propunere formulată de ministrul de Finanţe, Scholz", a spus cancelarul Austriei la finalul unei reuniuni cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
În replică, Merkel a spus că regretă punctul de vedere al Austriei, subliniind că multe state membre sunt în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, adăugând că detaliile s-au dovedit greu de stabilit.
Taxa propusă de Berlin nu priveşte obligaţiunile şi produsele financiare derivate. În plus, mai multe operaţiuni ar putea fi scutite de viitoarea taxă, în special listările publice iniţiale sau fondurile de pensii.