GERMANIA: Test electoral pentru extrema dreaptă în urma atentatului de la Halle

B.D.
Internaţional / 26 octombrie 2019

Björn Höcke , sursa : Twitter

Björn Höcke , sursa : Twitter

Personalitatea cea mai radicală a extremei drepte germane, Björn Höcke, participă duminică la alegeri regionale, considerate un adevărat test, în contextul în care partidul său este acuzat că a pregătit terenul recentului atentat antisemit de la Halle (est), relatează AFP.

Alegeri regionale au loc în landul Turingia, în fosta RDG, unde Alternativa pentru Germania (AfD), un partid eurosceptic şi antimigraţie, este creditat cu peste 20% din voturi.

Extrema dreaptă ar putea cel puţin să-şi dubleze scorul din 2014 şi să-şi continue puternica ascensiune din cele mai recente scrutine, în septembrie, în Saxonia şii Brandenburg (est).

AfD se bate cot la cot cu Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel pe poziţia a doua, după Die Linke (stânga radicală), care conduce acest land cu două milioane de locuitori, singurul pe care-l deţine în Germania.

AfD nu poate spera să guverneze în Turingia după acest scrutin, însă prin eventuala sa ascensiune poate complica formarea viitorului Guvern regional, în contextul în care niciun alt partid nu vrea să guverneze împreună cu ea, iar o coaliţie majoritară riscă să fie imposibil de format.

Campania s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, cu acuzaţii, pe de o parte, la adresa retoricii AfD, iar pe de alta cu ameninţări cu moartea la adresa unor candidaţi care se opun extremei drepte.

Atentatul de la Halle, în regiunea vecină Saxonia-Anhalt, la începutul lui octombrie, în care un neonazist german a ucis două persoane şi a încercat să comită un masacru într-o sinagogă, a pus AfD sub presiune.

Candidatul său, Björn Höcke, în vârstă de 47 de ani, reprezentantul aripii celei mai de dreapta a partidului, este acuzat de către critici de faptul că a alimentat ideologic actuala intensificare a antisemitismului în ţară prin declaraţiile sale repetate vizând să rupă cu cultura ispăşirii crimelor naziste, fundamentul postbelic al ţării.

AfD a denunţat în acest sens o campanie de "defăimare".

Luna trecută, Höcke a întrerupt un interviu televizat în care era întrebat despre retorica sa care aminteşte de cea a liderului nazist Adolf Hitler.

Toate întâlnirile sale electorale polarizează aproape în mod sistematic contramanifestanţi veniţi să-i perturbe discursurile, despărţiţi printr-un cordon poliţist simpatizanţi veniţi să-l asculte.

Cancelarul Angela Merkel, ea însăşi ţinta regulată a ultradreptei din cauza politicii sale generoase de primire a migranţilor în 2015 şi 2016, i-a îndemnat pe extremişti,, după atentatul de la Halle, să fie atenţi la "vorbele" lor, care "se pot transforma în fapte".

CDU a acuzat deja AfD, în iunie, în asasinarea de către un neonazist a unui ales conservator în favoarea migranţilor, Walter Lubcke.

Teama unor atentate ale extremei drepte a planat asupra campaniei electorale în Turingia, în urma unor ameninţări cu moarte primite de popularul lider al Verzilor Robert Habeck, dar şi de candidatul CDU din Turingia Mike Mohring.

Sondajele rămân împărţite cu privire la faptul dacă atentatul din Halle va avea un impact asupra scorului AfD duminică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atentat antisemit in care au murit doi nemti... Sunteti fake news...

    1. Fake e comentariul tau. A fost un atac antisemit, esuat. Tinta lui a fost sinagoga si data aleasa anume: chiar de Yom Kippur. Din fericire pentru cei din sinagoga, dobitocul nu a reusit sa intre. De aia celelate victime.

      Partea buna in toata intamplarea astra tragica: Inca o dovada cat de limitati, prosti, tampiti sunt nationalistii, sovinistii, rasistii, intolerantii etc.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb