România a obţinut cinci perioade de tranziţie pentru sectorul privind managementul deşeurilor, implementarea tuturor directivelor europene din acest sector presupunând un efort financiar de aproximativ 3,8 miliarde euro, a declarat luni ministrul mediului Attila Korodi.
"Sectorul privind gestionarea deşeurilor este unul deosebit de dificil şi costisitor pentru noi. România a obţinut cinci perioade de tranziţie pentru acest sector, cea mai lungă fiind acordată până la 16 iulie 2016, pentru implementarea Directivei privind depozitarea deşeurilor, iar implementarea tuturor directivelor din acest domeniu presupune un efort financiar de circa 3,8 miliarde euro", a spus ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Potrivit acestuia, citat de NewsIn, valoarea necesarului investiţional ar putea fi modificată, "într-un sens sau altul", de adoptarea noului proiect de Directivă cadru privind deşeurile.
Proiectul, iniţiat în 2005, a fost adoptat de Parlamentul European în februarie 2007, urmând să fie supus aprobării Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, în 28 iunie. "Preşedinţia germană intenţionează să obţină acordul politic la prima lectură pentru această propunere de Directivă la reuniunea Consiliului de Mediu din această săptămână", a mai spus Korodi.
Potrivit acestuia, sistemul de gestionare a deşeurilor municipale din România se bazează, în prezent, în cea mai mare parte doar pe colectarea neselectivă şi eliminarea prin depozitare. "Sunt 238 de depozite neconforme pe care trebuie să le închidem şi, de asemenea, trebuie să realizăm 65 de depozite regionale conforme. În paralel cu aceasta, încercăm să dezvoltăm tot mai mult sistemul de colectare selectivă a deşeurilor", a mai arătat ministrul de resort.
În opinia oficialului Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), procesul de implementare a directivelor europene privind managementul deşeurilor se derulează lent, fiind nevoie de o accelerare în acest sens. "Încă nu suntem satisfăcuţi de modul în care evoluează acest proces şi cred că este nevoie de o accelerare a implementării directivelor europene", a mai spus ministrul Korodi.
Mai mult, acesta a explicat faptul că domeniul complex al gestionării deşeurilor necesită implicarea tot mai accentuată a sectorului privat. "La început, este, într-adevăr, nevoie de bani publici, deşeurile pot fi cel mai bine gestionate prin implicarea sectorului privat", a spus Korodi. În acest sens, ministrul a declarat că, în toamna acestui an, se va trece la "unele ajustări ale legislaţiei în domeniu, care, deşi este în conformitate cu directivele europene, este prea pragmatică şi trebuie să răspundă nevoii de motivare a sectorului privat, de sprijin al autorităţilor locale şi responsabilizare a agenţilor economici".