GfK: Veniturile a aproape jumătate dintre români suferă de pe urma crizei

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2009

Patru din zece români declară că veniturile le-au fost influenţate în mod negativ de criză în luna martie 2009, potrivit unui studiu Gfk. Cel mai mare impact a fost înregis­trat asupra veniturilor extra-salariale (bonusuri, comisioane, etc.), 21% din populaţie resimţind scăderea acestora.

Populaţia activă este evident cea mai expusă la consecinţe nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectaţi crescând la 50% printre cei angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă, a reieşit din studiul citat. Bucureştenii percep cel mai puţin aceste efecte, numai 18% din locuitorii capitalei spunând că veniturile le-au fost influenţate de criză.

Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, micilor patroni şi liber profesioniştilor, mai mult de jumătate dintre ei au veniturile în scădere şi, în total, două treimi dintre ei afirmă ca au o situaţie financiară în declin.

Prin comparaţie cu alte state, contextul din România este asemănător cu cel din Cehia şi din Bosnia-Herzegovina. În majoritatea ţărilor din regiune, ponderea celor care au resimţit efectele crizei se situează la 50%. Cel mai puternic afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie consideră că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit, iar cel mai puţin expusă este Austria, cu 30% din populaţie afectată.

Pe lângă diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinţe care s-au manifestat sunt încasarea cu întârziere a salariului sau chiar scăderea lui, ambele fiind resimţite de către 9% din populaţie.

În aprilie 2009, cifrele arată o situaţie asemănătoare cu cea din martie. Totuşi, a crescut proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei, de la 5% la 7%.

Scăderea veniturilor sau întârzierea încasării salariului pentru o parte importantă a populaţiei nu au dus la scăderea venitului mediu, deoarece există categorii de persoane care câştigă mai mult decât anul trecut. Cu toate aces­tea, pentru 60% dintre români situaţia financiară a familiei este caracterizată prin afirmaţia "cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente", ponderea lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut (53%). În plus, a scăzut proporţia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale faţă de anul precedent, ajungând la 17% în luna martie 2009.

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1000 persoane din zona urbană şi rurală. Cercetarea s-a realizat simultan în 9 ţări din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb