GHEORGHE IALOMIŢIANU: "Prestaţia Ioanei Petrescu a pătat imaginea specialiştilor din minister"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2014

"Prestaţia Ioanei Petrescu a pătat imaginea specialiştilor din minister"

Prestaţia pe care a avut-o, luni, ministrul de finanţe Ioana Petrescu la Cotroceni i-a compromis pe specialiştii din ministerul de resort, consideră Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe.

Domnia sa ne-a precizat: "Răspunsurile pe care ar fi trebui să le ofere doamna Petrescu preşedintelui Băsescu reprezentau informaţii elementare, pe care domnia sa era obligatoriu să le ştie.

La orice reducere de taxă trebuie întocmită fişa financiară din care să reiasă cu ce sumă se încasează mai puţin la buget şi care sunt măsurile ce vor fi luate pentru compensarea pierderilor.

Era un lucru elementar, prevăzut în legea finanţelor, pe care ministrul de resort ar fi trebuit să-l ştie. Preşedintele i-a cerut aceste cifre, iar doamna Petrescu ar fi trebuit să ştie să-i răspundă. Sunt convins că reprezentanţii MFP au comunicat în prealabil cu consilierii domnului preşedinte. Aşa se întâmpla când eu mergeam, în calitate de ministru al finanţelor, la discuţii la Cotroceni. Şi atunci Traian Băsescu cerea cifre, iar eu le solicitam celor din minister. Îmi pare rău că Ioana Petrescu a pătat şi imaginea specialiştilor din Ministerul Finanţelor Publice, pentru că în această instituţie chiar există oameni ce ştiu să-şi facă meseria. Dacă cerea cifrele respective, într-o oră le obţinea. Doamna Petrescu şi premierul au luat, însă, totul electoral, în loc să mergă pregătiţi la întâlnirea cu şeful statului".

Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, nici în cadrul discuţiilor avute cu FMI şi Comisia Europeană, Guvernul nu a explicat cum va fi rezolvată problema reducerii CAS în 2015. "Este imposibil să nu existe calcule, mai ales având în vedere faptul că procesul bugetar începe la 1 mai şi trebuie să vizeze şi ce se va întâmpla în 2015", a apreciat domnia sa, subliniind: "Tot la fel s-ar putea ca această măsură să fie aplicată doar pentru câteva luni, urmând ca din 2015 să fie scoasă. Şi afirm acest lucru gândindu-mă la nota de fundamentare a legii, care are un articol potrivit căruia dacă deficitul structural va fi afectat, măsura va fi eliminată.

Dacă aşa se pune problema şi nu se vine cu măsuri, înseamnă că tot ceea ce se face este în scop electoral şi dacă nu iese deficitul structural în 2015 legea în cauză va fi abrogată".

Fostul ministru de resort s-a arătat surprins şi de lipsa de reacţie a doamnei Petrescu în momentul în care Traian Băsescu a abordat subiectul MTO, care este obiectivul bugetar pe termen mediu stabilit în Tratatul de Stabilitate şi Creştere Economică transmis Comisiei Europene şi care indică ţinta de deficit structural.

Contactaţi de Ziarul BURSA, ceilalţi foşti miniştri de finanţe au refuzat să comenteze pe marginea discuţiilor care au avut loc la Cotroceni între cei trei oameni de stat.

"Săracă şi deşteaptă", din declaraţii

Fost consilier de stat al premierului Victor Ponta, ministrul Ioana Petrescu a predat la Universitatea Maryland, fiind şi director pe specializarea de politici publice ale ţărilor în curs de dezvoltare şi în tranziţie, după cum reiese din CV său, care arată că a deţinut şi funcţia de Cercetător în cadrul American Enterprise Institute.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Guvernului, Ioana Petrescu are doctorat şi masterat în economie, obţinute la Universitatea Harvard. Diploma de licenţă în matematică şi economie şi-a obţinut-o la Colegiul Wellesley.

Ministrul finanţelor susţine că are ca domenii de interes finanţele publice, economia statelor în curs de dezvoltare şi în tranziţie şi economia securităţii naţionale, domeniile sale de cercetare fiind taxarea în economiile în curs de dezvoltare şi în tranziţie, evaziunea fiscală, economia subterană, antreprenoriatul în economiile de tranziţie şi sancţiunile economice.

În CV-ul tânărului ministru apar o serie de premii, burse şi distincţii acordate pentru cercetare, predare şi "rezultate excepţionale în primul an de facultate".

De asemenea, Ioana Petrescu a avut prezentări la multiple conferinţe şi seminarii internaţionale, după cum reiese din CV-ul său.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în septembrie 2013, Ioana Maria Petrescu deţine un fond opţional de pensii în valoare de 22.618 dolari, un cont bancar în valoare de 2.749 dolari şi un alt cont bancar de 1.328 lei.

Aceasta a încasat un salariu anual de 93.984 dolari, la Universitatea Maryland, College Park, SUA, unde aceasta a deţinut funcţii după anul 2010.

Gorghiu, PNL: "Petrescu nu ar mai trebui să intre în MFP"

Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL, a spus, ieri, citată de Agerpres, că "penibilul situaţiei" de la Cotroceni a fost unul atât de "apăsat şi tuşat", încât Ioana Petrescu nu ar mai trebui să intre în Ministerul de Finanţe: "În faţa unui asemenea moment în care ministrul de finanţe a avut încleştat maxilarul şi nu a putut să emită niciun fel de punct de vedere pe o lege, pe o iniţiativă care a fost mult dezbătută în societatea civilă, un ministru de finanţe care nu a fost capabil să expună opiniei publice nici măcar o singură dată un studiu al Ministerului de Finanţe cu privire la impactul pe care această măsură îl are, nu putem să credem că (n.r. Ioana Petrescu) doreşte să rămână în continuare acolo şi să reprezinte Guvernul de pe poziţia de ministru al finanţelor".

Domnia sa a caracterizat consultările de luni, dintre preşedinte, premier şi ministrul de finanţe, ca fiind o întâlnire de natură electorală care să arate "bătaia de joc la adresa CAS".

Purtătorul de cuvânt al PNL consideră că legea privind reducerea CAS va fi promulgată.

MRU cere demisia Ioanei Petrescu

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu cere demisia Ioanei Petrescu din funcţia de ministru al finanţelor.

În cadrul unei scrisori deschise, Mihai Răzvan Ungureanu îi spune, printre altele, Ioanei Petrescu: "Nu aş vrea să fac recurs la pregătirea dumneavoastră, dar sunt convins că la niciunul dintre examenele pe care le-aţi dat, până să fi ajuns ministru în Guvernul Victor Ponta, nu v-aţi prezentat vreodată atât de nepregătită. Apelez la onoarea dumneavoastră pentru că sunteţi tânără şi vă lipseşte experienţa politicii româneşti şi regret că aţi început să învăţaţi alături de Victor Ponta. E regretabil că aţi fost târâtă într-un război politic dur, care nu vă aparţine. Ce vă aparţine, în schimb, e modul în care înţelegeţi să vă comportaţi ca ministru al finanţelor. De data asta, aţi căzut examenul fără niciun drept de apel, pentru că datoria dumneavoastră nu este să îl apăraţi pe Victor Ponta în faţa lui Traian Băsescu, ci să argumentaţi convingător de ce e necesară scăderea CAS-ului fără a recurge la argumente sentimentale. Şi mai ales, să puteţi indica, fără umbră de îndoială, cum veţi acoperi în bugetul României efectele scăderii (...) Aţi căzut într-o capcană întinsă chiar de premierul din Guvernul căruia faceţi parte. Sunt convins că v-a spus că vizita la Cotroceni e o formalitate. Din păcate, faptul că Victor Ponta nu ştie să respecte instituţiile statului român, vi s-a transferat şi dumneavoastră. Ştiţi bine că, cine greşeşte plăteşte".

CAS aduce contre şi înţepături fără final între Ponta şi Băsescu

Discuţia de mai puţin de jumătate de oră care a avut loc, luni, între preşedintele ţării, şeful Guvernului şi ministrul finanţelor nu doar că a eşuat, dar au provocat rumori la nivel naţional, prin modul în care s-au desfăşurat.

Şi declaraţiile ulterioare ale celor prezenţi la întâlnire urmăresc aceeaşi linie.

Premierul Victor Ponta a afirmat, ieri, despre discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS că ceea ce i-a creat probleme de înţelegere nu a fost termenul MTO menţionat de şeful statului, ci accentul preşedintelui în limba engleză.

"Accentul domnului Băsescu mă bagă întotdeauna în ceaţă. Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin tratatul pe care domnul Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special".

Potrivit lui Ponta, şeful ţării "făcea confuzii grave între PIB şi puncte procentuale de reducere a CAS, între cât este produsul intern brut al României şi care este influenţa" şi nu cunoaşte "abecedarul fiscal- bugetar".

Ponta nu mai este atât de sigur că reducerea CAS va avea loc la 1 octombrie, aşa cum a promis, oficialul estimând că aceste contribuţii vor fi diminuate cel mai târziu la 1 ianuarie, dacă preşedintele Traian Băsescu va ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională.

Premierul a promis că va continua să dezbată iniţiativa legislativă cu mediul academic şi cu investitorii.

Preşedintele Băsescu a spus că "rămâne de văzut" dacă va ataca proiectul la Curtea Constituţioanlă şi că vrea să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, arătând că aşteaptă de la ministrul de finanţe un document în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare care vor compensa pierderile provocate de reducerea CAS cu 5%.

Despre întâlnirea de luni, Traian Băsescu a menţionat că reprezentanţii Guvernului au venit "doar cu afirmaţii (...) argumente extrem de volatile", menţionând că diminuarea CAS va scoate la suprafaţă munca la negru şi va stimula înfiinţarea de noi locuri de muncă.

Măsura de reducere a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale se află în discuţii de anul trecut, iniţial Guvernul intenţionând să o adopte de la 1 iulie 2014.

Aceasta a fost aprobată, însă, de Executiv, în luna iunie a anului în curs şi prevede reducerea CAS la angajator de la data de 1 octombrie. Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat, însă, Legea, subliniind, săptămâna trecută, că dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, va fi obligat să retrimită documentul în Parlament.

Şeful statului a chemat Guvernul la discuţii, menţionând că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect.

Miercuri seara, premierul afirma că Executivul nu are ce căuta la Cotroceni şi că el nu are ce discuta preşedintele despre reducerea CAS, deoarece proiectul de lege este votat de Parlament.

O nouă amânare a reducerii CAS la angajator ar afecta în mod semnificativ credibilitatea ţării noastre, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Reducerea CAS a fost subiect de discuţie în cadrul negocierile purtate, în iunie, între autorităţile noastre şi reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti.

Organismele internaţionale nu au susţinut reducerea CAS, amânând pentru luna noiembrie evaluarea acordului preventiv în valoare de 4 miliarde euro pe care România îl are în derulare cu FMI şi Uniunea Europeană.

După plecarea delegaţiei FMI, primul ministru a anunţat că măsura privind reducerea CAS va fi aplicată de la 1 octombrie, deşi Consiliul Fiscal a avizat negativ această propunere, apreciind că forma sa curentă nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Am vazut ca toata lumea o critica pe Ioana Petrescu, dar observ ca cei care vin cu acuzatii sunt depasisti de situatie.

    Ioana Petrescu a explicat ca pierderea din incasarea CAS este de 5 mld euro, toata lumea stie asta, inclusiv presedintele. Numai domnul Ialomiteanu spune ca nu s-a vorbit de suma care nu se mai incaseaza. 

    Referitor la efecte, ele nu se pot calcula cu exactitate, exista un risc cand ai o asemenea masura, dar un ministru curajos si-l asuma, mai ales ca la nivel de principiu o taxa micsorata aduce incasari mai mari la buget.  

    S-a vazut ca Ioana Petrescu stie economie atunci cand s-a contrazis cu fostul Ministru Bogdan Dragoi si cand i-a dat acestuia replica cu estimarile contabile.

    1. Ioana Petrescu a stiut ce este MTO, chiar i-a raspuns presedintelui.

      Ma uitam la cei care criticau pe la TV, aproape nimeni nu stia ce e MTO, cam toti se chinuiau cu dictionarul si de pe net sa inteleaga cate ceva 

      MTO inseamna MAXIMUS TRAIANUS OBLIGATOR. Cel mai bine ar fi sa-l intrebam pe domnul Treichl. Sau pe cei de la Handelsblatt care stiu de unde a fost scoasa de pe bursa BCR :-) Aratati-mi va rog in ce minut a fost descris ce inseamna MTO si aveti cadou un abonament anual la ziarul Bursa. Daca nu stiti sa raspundeti imi faceti mie un cadou avand ca obiect CALENDARUL BURSA :-)

      in momentul in care Ioana Petrescu vorbeste de deficit aduce in discutie si acest MTO, pe care il si pronunta corect cu TI nu cu TE ca la meteo

      Da, este adevarat, d-na Petrescu este cu siguranta un bun specialist si chiar cu ceva experienta. Insa asta-i da dreptul de a lucra si nu de a fi batjocorita de un Prim-ministru lipsit de respect, in slujba escrocilor, hotilor si criminalilor din Romania. Nu uitati pe cine apara si nu uitati ca oamenii acestia n-au nici cea mai vaga idee despre realitatile romanesti. Ei au trait inainte bine, au omorat si furat ca sa traiasca si mai bine. Nu au bun-simt, dar au multa inteligenta si perversiune morala.

    N-a patat, dom'le, nimic, se asorteaza perfect...

    Care specialisti? S-a gasit buruiana Ialomitianu sa critice floarea Petrescu. Nu poti face performanta cand in minister nu exista specialisti pe care sa te poti baza. Nu Petrescu trebuie sa plece ci 3 sferturi din angajatii ministerului iar in locul lor sa vina cateva "Ioana Petrescu". Ar creste calitatea si s-ar reduce anvelopa salariala (un absolvent de facultate din Anglia, SUA, Olanda in locul a 5...10 bagatori de seama blazati si obositi din minister.

    Ce frapeaza la eveniment? Tupeul, manipularea, prostia, lipsa de intelepciune a tineretii, lipsa de respect fata de institutiile statului, fata de cineva mai in varsta, toate lucrurile care duc la haos intr-un cuvant. D-na Petrescu are studii si experienta, este un executiv. Dl. Ponta s-a folosit de ea si si-a batut joc de ea. Ar fi trebuit sa o lase sa vina pregatita la acest test asa cum se face, nu sa o compromita in mod "electoral". Este evident ca singurul instrument electoral ramas acum d-lui Ponta este aceasta lupta personala cu dl.Basescu. Sacrifica tot pentru asta. In principiu, chiar si el este un pic needucat si un pic prea tanar. Din pacate, a inceput sa simta puterea, nu a fost tras la raspundere pentru nimic, iar acum calca cu picioarele peste oameni si principii crezand ca aceasta este politica. Totusi, cred ca toata lumea s-a plictisit de bancurile acestea si de mediatizarea lor. Cred ca li se apropie sfarsitul. Cred ca nici strainii nu prea ii mai suporta. Cred ca prostia facuta de a merge nepregatiti in fata Presedintelul este ultima si cea din urma. Este evident ca dl.Ponta a facut-o doar pentru a provoca. Daca nici in fata Presedintelui nu poate explica subiectul, pentru care se presupune ca ar trebui sa aibe respect si sa fie responsabil, atunci cum credeti ca o s-o faca oneste in fata noastra, fata de care n-are nici o obligatie? Mi-a fost rusine de ce-am vazut, de lipsa de respect aratata de niste tineri impertinenti fata de una din cele mai importante institutii ale statului. Deci, ne asteapta haosul in curand. Sa-l folosim in interesul nostru si sa schimbam putin macazul, d-lor, ca daca nu, vom ramane iar in urma Europei.

    1. unde sa ramainem ..in urma nigeriei?iar ponta a aratat un lucru ca basescu e trecut!!!! pur si simplu il durea in cot de el si considera asta o pierdere de timp.iar de base consiliat de dragoi (ala cu imprumutul de dolari la 9,75% dobanda si cu "afacerea" sidex) ce sa mai zic!putea femeia sa-i explice orice ca tot asta dorea el o faoie a4 cu lista "am adus 5 sticle de whiski 500 lei, 2*blugi 150 lei 3* vhs 600 lei total1250 lei in buzunar"

      Domnule Ialomiteanu mai stai pe acasa,nu mai face turul televiziunilor si mai taci din gura Ne-am saturat de contabili.ECONOMIA este mai mult decat o egalitate intre doua numere .Daca mi-a duc bine aminte pe vremea aceea admiterea la faultatea de stiinte economice se dadea la GEOGRAFIE SI ARITMETICA (E ADEVARAT CA AZI IN ROMANIA NU SE MAI DA EXAMEN ) In mod cert economistii nostri au fost si vor fi mai buni decat cei scoliti la HARVARD

      Bai da tare balbait mai esti! 

      Da, Basescu e trecut. Pur si simplu. asta nu inseamna ca la o intalnire oficiala sau neoficiala cu Presedintele Romaniei nu trebuie sa te pregatesti pentru a-l putea convinge de ceva, sau de a-ti impune un punct de vedere, in mod coerent si profesional. Sunt sigur ca putea sa explice, dar de ce nu a facut-o? Din lipsa de respect, oare? Sau poate asa a indemnat-o Ponta? Daca Ponta ar fi Presedinte si ar solicita o lamurire in mod oficial, care ar detensiona astfel situatia, ar trebui sa i se raspunda la fel? Ar accepta asta? Atunci inseamna ca institutia Presedintelui nu mai are nici o importanta? Atunci inseamna ca nici Executivul nu mai are importanta? Nici o responsabilitate? Asta nu este haos si anarhie? De ce am ajuns aici, dupa 24 de ani? Asta este problema, de fapt, ca a fost o provocare gratuita facuta de un prim-ministru unui presedinte, iar ministrul de finante a fost compromis si facut de ras? Asta sa fie modalitatea de a administra o tara?

    De asemenea, Ioana Petrescu a avut prezentări la multiple conferinţe şi seminarii internaţionale, după cum reiese din CV-ul său.  

    Or fi fost din acelea copy-paste? 

    1. Erau servite făcute la FF HarvardTerra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb