GHEORGHE PIPEREA: BCR, obligată să denomineze în lei un credit în euro şi să îngheţe cursul la nivelul din data contractării

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 3 iunie 2015

BCR, obligată să denomineze în lei un credit în euro şi să îngheţe cursul la nivelul din data contractării

Judecătoria Beiuş obligă BCR să denomineze în lei un credit în euro şi să îngheţe cursul euro - leu la nivelul din data contractării, precum şi să returneze clientului mai multe comisioane, precum şi o diferenţă de dobândă, scrie avocatul Gheorghe Piperea, pe pagina de Facebook.

Potrivit minutei instanţei obţinute de avocat prin unul dintre membri Asociaţiei Parakletos, Beatrice Aldea, Judecătora Beiuş a constatat caracterul abuziv al mai multor clauze din contractul de credit în euro.

Astfel, instanţa a decis anularea clauzei privind modul de calcul al dobânzii, respectiv anulează clauza referitoare la DAE 18,40% prevăzută în contractul de credit, constată nulitatea acesteia şi obligă BCR să restituie sumele reţinute.

Totodată, magistraţii anulează clauza prevăzută în contract privind comisionul de acordare credit 1,95% flat; comisionul de administrare 5 euro lunar, reprezentând 0,05% din valoarea creditului; comisionul de urmărire riscuri de 28 euro lunar, reprezentând un procent de 0,28% din valoarea creditului.

Instanţa obligă banca să restituie sumele încasate care reprezintă diferenţa dintre dobânda stabilită în primul an de 10,9 % şi dobânda ulterior percepută de bancă.

Totodată, dispune obligarea băncii să restituie comisionul de acordare credit de 1,95% din valoarea creditului, comisionul de administrare de 0,05% de la data primei reţineri până la zi, precum şi comisionul de urmărire risc de 0,28% de la data primei reţineri până la zi.

Judecătoria dispune, de asemenea, restituirea sumei reprezentând diferenţa între dobânda contractuală DAE, cu stabilirea DAE la nivelul dobânzii contractuale.

Judecătorii au decis astfel modificarea clauzelor contractuale în sensul eliminării acestor prevederi din contract şi restituirea sumelor reţinute în temeiul clauzelor abuzive, urmând ca banca să recalculeze dobânda şi să modifice rata lunară prin înlăturarea comisioanelor.

Instanţa a hotărât, mai mult, stabilizarea cursului de schimb euro - leu la momentul semnării contractului şi denominarea în moneda naţională a plăţilor, în virtutea principiului din regulamentul valutar conform căruia preţul mărfurilor sau al serviciilor între rezidenţi se plăteşte în moneda naţională.

Banca este obligată, totodată, să plătească dobânzile legale calculate asupra sumelor solicitate de la data reţinerii până la data plăţii efective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb