GHEORGHE PIPEREA REACŢIONEAZĂ LA AFIRMAŢIILE BANCHERILOR: "Lobby-iştii bancari şi-au tras un frumos glonţ în picior"

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 12 februarie 2020

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Piperea: "În cei 13 ani de măreţe realizări bankstereşti în România, au fost sustrase economiei şi buzunarelor consumatorilor în jur de 227,5 miliarde lei, iar bugetului de stat circa 45,5 miliarde lei"

Avocatul Gheorghe Piperea a reacţionat la afirmaţiile făcute, ieri, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi de cei de la KPMG în legătură cu pachetul de legi pentru protecţia consumatorilor pe care senatorul Daniel Cătălin Zamfir îl promovează în Parlament.

Un studiu realizat de KPMG pentru ARB, prezentat în conferinţa de ieri, arată că proiectele de lege menţionate au implicaţii multiple atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivel macroeconomic, ca urmare a impactului individual, precum şi la nivel agregat.

Subliniind că, printre efectele celor patru legi se numără reducerea PIB cu 2,64%, a consumului cu 1,95%, a investiţiilor cu 0,30% în scenariul scăderii creditării populaţiei şi agenţilor economici cu 5%, studiul citat menţionează că principalele consecinţe sunt reprezentate de creşterea creditelor neperformante ca urmare a creşterii duratei şi costurilor de recuperare, blocării pieţei secundare a creditelor şi a modificării comportamentului la plată al debitorilor, precum şi de reducerea accesului la creditare al populaţiei, cu potenţial de propagare la nivelul de ansamblu al economiei - cu beneficii limitate în planul protecţiei consumatorilor.

În acest context, Gheorghe Piperea, care îi apără pe clienţi în instanţă în procesele cu băncile şi care a redactat cele patru proiecte legislative, a scris, astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Pistolarul ratat care îşi trage singur un glonţ în picior este (...) auto-destructiv, chiar dacă pune solemnitate în gesturi şi chiar dacă îşi asezonează isprava cu ştampile de la consultanţi Big Four.

BNR şi asociaţia de lobby bancar ARB sunt, în mod evident, împotriva legilor anti-cămătărie (nicio surpriză de aici). Conform ziarului BURSA de azi, lobby-iştii bancari sunt mai speriaţi de aceste legi decât de Brexit şi de coronavirus. Motiv pentru care şi-au luat pistol. Cu solemnitate, şi-au tras un frumos glonţ în picior. Cu aceeaşi ocazie, au împuşcat din greşeală chiar turma pe care, cică, încercau sau o apere cu arma în mâna - fauna banksterilor, a colectorilor de creanţe şi a consultanţilor care îi ajută se externalizeze profitul în operaţiuni de optimizare fiscală.

La comanda ARB (adică, în mod foarte, foarte imparţial şi profesionist), KPMG a redactat pe repede înainte un raport în care «probează» că legile anti-cămătărie nu sunt bune, un raport care apasă şi pe butonul emoţional - că vor pierde consumatorii, cică (orice om cu scaun la cap realizează, totuşi, că nişte legi de protecţie a consumatorilor nu pot dauna consumatorilor), că va pierde economia, că vor pleca investitorii...

Glonţul cu care pistolarul se împuşcă în picior este o cifră ce reiese din zisul raport «independent»: cică legile anti-cămătărie ar putea determina o scădere a PIB cu 2,64%.

Nu precizia imposibilă a cifrei surprinde (mă mir că nu are 5 zecimale în loc de două), ci mărimea sumei rezultate din aplicarea procentului la cuantumul PIB-ului.

Precum (probabil) se ştie, PIB-ul României pe 2019 a fost cu câteva miliarde de lei mai mare de un trilion. Aceasta înseamnă că raportul KPMG vorbeşte de o scădere a PIB-ului în valoare absolută de circa 26 de miliarde de lei, dacă s-ar vota legile anti-cămătărie (n.b - ca penibilul să fie maxim, raportul «independent» spune că deja s-a produs prejudiciul, chiar dacă legile nu au fost votate...)".

Avocatul aminteşte că legile "anti-cămătărie" sunt menite să combată sărăcia şi inegalităţile economice, prin neutralizarea practicii creditorilor bancari de re-distribuire a avuţiilor prin dobânzi excesive, curs de schimb supra-evaluat, executări silite soldate cu evacuarea din casă a întregii familii a debitorului şi comerţ ilegitim cu creanţe reziduale vândute de bănci colectorilor de creanţe, totul "asezonat" cu optimizarea fiscală, prin care toate profiturile rezultate sunt sustrase economiei naţionale şi impozitării în România. Specialistul adaugă: "Toţi banii suplimentari rezultăţi de aici sunt sustraşi oamenilor şi economiei naţionale, fără a fi cedat nimic în schimb. Mai mult chiar, când se fac profituri de cazino din executari silite şi evacuări ale familiilor de debitori ori din vânzarea la colectorii de creanţe a reziduurilor bancare (surplus de creanţe rămase după executarea silită a casei familiale), se fac profituri din dramele şi nefericirea oamenilor. Şi se amputează visurile şi idealurile unor întregi generaţii de copii de consumatori de «produse financiare». Şi se perpetuează starea de iobăgie bancară instaurată în România odată cu aderarea la măreaţa Uniune Europeană".

Gheorghe Piperea subliniază că legile "anti-cămătărie" sunt făcute "pentru a opri furtul bancar, permis de cutumele comerciale, fiscale şi judiciare româneşti". Avocatul completează: "Adică, furtul din muncă şi din viitorul oamenilor şi furtul din veniturile fiscale ale Statului român. Dacă veniturile creditorilor financiari rezultate din acest furt organizat şi bine promovat de lobby-ul bancar înseamnă 2,64% din PIB, înseamnă că aceasta este exact suma pe care pistolarul bancar o sustrage anual din economie şi din buzunarele oamenilor. Evident, fără a da nimic în schimb, nici măcar o susţinere cu credite a economiei (ce bancă mai creditează acum economia? Practic, niciuna, căci e mai simplu să dai credite fără risc statului sau consumatorilor pe jumătate garantaţi în cadrul Programului Prima Casă).

Revenind la glonţul cu care s-a împuşcat în picior pistolarul bancar, va invit să face un calcul şi nişte estimări.

Starea de fapt patologică pe care încearcă să o corecteze legile anti-cămătărie durează din 2007, fiind acutizată de două ori, în anul 2015, când a explodat cursul leu/chf, şi în anul 2018, când a explodat ROBOR (dobânda variabilă pe baza căreia se calculează dobânzile efective în aproape toate contractele de credit în lei).

În medie, din 2007 până în prezent, PIB-ul României a fost de circa 700 de miliarde de lei anual (2007 - PIB de 400 de miliarde de lei; 2019 - PIB de un trilion). Aplicând un procent de 2,5% din PIB la această medie, ne rezultă o sumă anuală de aproximativ 17,5 miliarde lei sustrasă economiei şi din buzunarele oamenilor. Această sumă ar fi luat calea consumului, ceea ce ar fi însemnat nu numai creşterea comerţului şi, implicit, a locurilor de muncă şi a sectorului productiv, ci şi o încasare din TVA de circa 3,5 miliarde lei anual. În cei 13 ani de măreţe realizări bankstereşti în România, au fost sustrase economiei şi buzunarelor consumatorilor în jur de 227,5 miliarde lei, iar bugetului de stat, circa 45,5 miliarde lei. Hai să fim îngăduitori cu banksterii şi să rotunjim aceste cifre la 200 de miliarde lei şi, respectiv, 40 miliarde lei.

Ce ar fi putut face milioanele de consumatori cu cei 200 de miliarde lei în toţi aceşti ani? Case, locuri de muncă, rădăcini în România, investiţii în sistemul pieţei de capital sau depozite bancare?

Ce ar fi putut face Statul român cu această sumă de 40 miliarde lei, care depăşeşte chiar şi împrumuturile făcute de Florin Cîţu în ultimele trei luni? Autostrăzi, spitale, şcoli, rachete Patriot, dotarea cu utilităţi a localităţilor rurale (eliminarea toaletelor din curtea şcolii...), sisteme de irigaţii pentru agricultură, inelul de centură feroviară a Bucureştiului? Neutralizarea tuturor deşeurilor şi reziduurilor industriale toxice şi radioactive care sufocă România (noul Sierra Leone al Europei în domeniu)?

Când plecaţi urechea la ceea ce va şoptesc aceşti influenceri sau când va lăsăţi manipulaţi cu argumentele lor emoţionale, gândiţi-vă la aceste cifre şi la acest imens furt, dar mai ales gândiţi-vă la această mizerie de argument după care, limitarea profiturilor ilegitime ale banksterilor, făcute cu preţul suferinţelor, dramelor şi iobăgiei voastre, înseamnă scăderea PIB-ului şi a economiei. Gândiţi-vă că şi cel care v-a furat pantofii v-ar putea ruga să nu îl lăsăţi desculţ pe timp de ger, ca să nu îi îngheţe picioruşele. Gândiţi-vă că, fără voi, nu ar exista nici banking, nici hiper-profit din furăciunile şi prăduielile banksterilor. Şi, din când în când, ca să vă treacă amărăciunea, amuzaţi-vă pe seama pistolarului bancar care îşi trage singur, din când în când, câte un glonţ în picior".

Amintim că, pe lângă proiectul de lege care priveşte modificarea Legii Dării în Plată, Daniel Zamfir promovează, un pachet de alte patru iniţiative în domeniul bancar.

Acestea cuprind Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Cele patru iniţiative legislative au fost aprobate de Senat, urmând să fie dezbătute în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Senatorul ne-a informat că textele de lege vor intra la vot în comisiile reunite Economică, de Buget şi de Constituţionalitate din Camera Deputaţilor, luni, la ora 16.00, după care marţi vor fi introduse în plenul Camerei pentru votul final.

La dezbaterile din Parlement şi-au anunţat prezenţa şi debitorii împrumutaţi în franci elveţieni.

E.O.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Cate ineptii debiteaza asta! Cate premise eronate si calcule abracadabrante!

    1. Lucrezi cumva pentru banksteri, distins domn???? Domnul avocat Piperea este o somitate, dvs.... anonim!!! Poate ne puteți lamuri dvs asupra acestor sume, dacă nu sunt reale!!! Așteptăm să veniți cu ceva concret pentru a combate cele prezentate în articol!!! Succes!!

      In ce este Piperea somitate? In stiinte juridice sau in cele economice? Hai sa nu ii creditam pe unii cu merite unde nu e cazul.

      Poate e competent pe materia juridica, dar la subiecte economico-financiare debiteaza numai prostii. 

      Lasa ca e Zamfir expert,toata floarea cea vestita a intregului apus se ia dupa el,ce mai trebuie alta somitate?

      musiu fara minte, KPMG, ca mai toate fostele member a "big five", sunt niste excroci. Pot scoate orice fel de cifre li se cer. Iti recomand sa vezi filmul the Big Short. Poate, dar doar poate, te iluminezi nitzel.La noi au ajuns sa fie luate drept religie ineptiile lansate de maretul Mugurel, vesnicul guvernator al BNR, organism care nu se supune legilor tzarii. Sa le traiesti

      Domnul Piperea, ca un adevarat profesionist, lucreaza cu materialul clientului, KPMG. Toate datele (glontul in picior) sunt furnizate exclusiv de ei ????

      Având în vedere cele de mai sus, precum și limitările informațiilor publice care

      ar trebui utilizate pentru cuantificarea impactului cantitativ, o analiză  

      aprofundată de impact (cost-beneficii) ar putea fi realizată doar în baza 

      unor informații oficiale detaliate furnizate de părțile implicate.  

    Ce tot vorbiti prostii; Zamfir este (intradevar) expert, dar in nai; Zamfir acestalalt este expert tot in nai, adica in n-ai ce face, asta e.

    Bancherii au fost hoti de când au apărut. 

    1. Pai daca n-ar fi nu s-ar mai povesti!Cum le-ar mai merge lor afacerile?

    Sa nu mai plecam urechea la ce spune domnul.

    Sa fim seriosi, nimeni nu iubeste bancile si pe bancheri. Si, da, nu pot sa ma incred in ce spun nici bancile, nici avocatul lor (Valeriu Stoica), nici raportul KPMG - adica nu pot sa le consider obiective. 

    Dar, printre randuri, ele spun o realitate: bancile vad legile Zamfir-Piperea, se panicheaza daca astea intra in vigoare si incep sa-si faca strategii, sa foloseasca consultanti. Astea costa si, sa fim seriosi, costurile astea se duc, intr-o modalitate sau alta, tot pe consumatori. La fel, sunt convins ca, de fiecare data cand bancile vad legile astea, se gandesc ca le creste riscul, ca trebuie sa se protejeze, ca vor avea costuri crescute. Si, oare cine le va suporta? 

    Nu e corect ce fac bancile, dar asta e realitatea. Ca ei se dau de ceasul mortii, asta e alta poveste. 

    Asa cum spuneam si cu alta ocazie, bancile sunt niste serpi. Si, pentru a te lupta cu serpii, iti trebuie un ser bun. Or, Piperea si Zamfir ies la lupta cu bancile doar cu apa chioara: niste legi facute pe genunchi, usor demontabile si atacabile la CCR.

    Dar, beneficiul de imagine e imens: noi (Zamfir si Piperea) luptam cu bancherii si tot sistemul e impotriva noastra. Noi vrem dar nu ne lasa altii. Nu conteaza ca noi facem niste prostii de legi - lasa sa prostim pe prosti si sa creada ca noi suntem niste corifei ai dreptatii. 

    De fapt mesajul raportului este altfel : daca s-ar reduce creditarea cu 5% atunci scaderea PIB ar fi de 2,64%.E usor diferit de ce spune specialistul polemist Pipera , nu este decit o pirueta a avocatului

    Un lucru e clar: romanul nu prospera fara credite. Daca nbe uitam in urma, in anul 2009 cand BNR a limitat creditarea prin aplicarea unei dobanzi cheie f mari, chitaiau toti de foame, nu mai cumpara nimeni masini, apartamente vacante etc. Pe de alta parte bancile, din ce obtin profit? din creditare in primul rand, deci e in interesul lor sa dea credite.

    Ca de fiecare data, slugile virtuale, argatii amarati ai bancherilor se activeaza cand urmeaza un vot nasol pentru stapanii lor in Parlament.

    V-au intrat firfireii de la danescu, amaratilor? V-a bransat iar groningen la net, ca sa va expuneti inteligenta? :) 

    1. Având în vedere cele de mai sus, precum și limitările informațiilor publice care

      ar trebui utilizate pentru cuantificarea impactului cantitativ, o analiză  

      aprofundată de impact (cost-beneficii) ar putea fi realizată doar în baza 

      unor informații oficiale detaliate furnizate de părțile implicate.  

      Bichi, tu esti, tata? Scoala-l si pe radulescu, ca e bai mare!

    Ce bine ar fi ca acest Pipe-rea sa faca greva vreo 5 ani!!

    Cand il vezi pe Stoica si pe Manole zici ca sunt frati

    amandoi au o placere cu bancile .... le apara si asta le place.... desigur pe bani multi  

    Amandoi au langa Dragasani domenii viticole .... cu bani de la banci desigur  

    si exemplele ar putea continua  

    Cum poti tu fost ministru al justitiei sa aperi banksterii  

    In procesele i apararile pe care le face invoca si foloseste ineptii mai mari decat dealurile Dragasaniului  

    Zici ca sunt facute dupa cateva pahare de vin ... de Dragasani  

    Procurorii, judecatorii merg dupa fenta stimatului Stoica  

    Amanri peste amanri cu rapoartele de expertiza .....  

    Asta e principala strategie AMANARE  

    apoi instanta si exterul este bombardat cu zeci de documente in care sunt puse costurile de functionare.... etc  

    venerabilul Stoica isi traieste Fericirea pe nefericirea celor multi  

    Bravo  

    Manole  

    Bravo  

    Stoica  

    1. Bine ca nu suntem in Africa !, Ca se infiinta Banko Haram ! Fara Banci hoate! Un fel de Boko Haram! Si iar fi facut mai scurti de cap, pe banksteri, saracii datornici....Ha,HA HA, mare noroc au!

    Stim ca si voi (sau cineva din familia voastra) aveti credite in valuta. Srim ca, in adancul sufletului, v-ati dori sa treaca aceste legi. Stim ca sunteti obligati (platiti)sa dati cu parul in aceste initiative. Suntem alaturi de voi in aceste momente dificile prin care treceti!

    Toti actorii implicati se contrazic (pro si contra) pe tema respectiva, dar niciunul nu ridica problema dobanzilor exagerat de mari practicate de bancile din Romania in raport cu cele din EU. Pana cand ne vor mulge acesti camatari deghizati? Aloo se aude BNR?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb