Gheţea, ARB: Nu este încă momentul pentru legea falimentului personal

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2010

Comisia pentru Politică Economică de la Camera Deputaţilor a respins deja proiectul

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a reafirmat, ieri, poziţia instituţiei privind respingerea iniţiativei de aprobare a unei legi a falimentului personal în ţara noastră.

"Nu este încă momentul să fie introdusă o asemenea lege în România, ţinând cont de situaţia actuală economică, iar actualele condiţii nu sunt în măsură să susţină implementarea unei astfel de legi", a explicat Gheţea, care a precizat că, dacă se doreşte implementarea falimentului personal, atunci trebuie să se ţină cont de cele nouă propuneri înaintate de ARB.

Asociaţia Română a Băncilor a primit un semnal pozitiv privind legea falimentului personal şi de la Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor, care a respins deja proiectul de lege.

Potrivit proiectului, debitorul care a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei, va putea fi des-cărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii.

Legea mai stabileşte că debitorul de bună credinţă care a acoperit un minimum de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei.

Sistemul bancar nu trebuie împovărat de o factură de 600 de milioane de lei, spun oficialii ARB

Sistemul bancar românesc este în continuare solid, sunt de părere reprezentanţii ARB, şi nu are nevoie de o "factură" atât de mare, care se ridică, după calculele băncilor, la aproximativ 600 de milioane de euro, la care ar duce aplicarea unei asemenea legi.

Acesta a spus că volumul creditelor acordate de bănci în prezent persoanelor fizice se ridică la circa 23 miliarde lei şi, dacă 10% din clienţii băncilor s-ar declara în faliment, 2,3 miliarde lei se vor transforma automat în credite neperformante, pentru care băncile ar trebui să constituie provizoane la BNR de peste 600 milioane euro, factură care, implicit, va fi transferată în economie, cu efecte foarte nedorite.

De asemenea, Gheţea a făcut referire şi la transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 48, care prevede limitarea sau eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată pentru anumite tipuri de credite.

Reevaluarea garanţiilor la credite, doar pentru rău-platnici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb