Gheţea: "Schema fiscală de restructurare a creditelor populaţiei ar putea revigora creditarea"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 octombrie 2014

"Băncile întotdeauna vor urma ceea ce vor clienţii. Noi nu putem să mergem peste clienţi şi să îi forţăm să ia un produs".

"Băncile întotdeauna vor urma ceea ce vor clienţii. Noi nu putem să mergem peste clienţi şi să îi forţăm să ia un produs".

Schema de restructurare a creditelor persoanelor fizice prin reducerea ratei la jumătate pe o perioadă de doi ani ar putea duce la revigorarea creditării pentru populaţie, dacă se instrumentează bine, după finalizarea discuţiilor cu privire la normele de aplicare, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, care a participat la un seminar pe teme economice.

"Eu cred că, dacă se instrumentează bine, poate fi un program care să revigoreze activitatea de creditare la nivelul persoanelor fizice. Teoretic, ar trebui să existe cel puţin interes, acum să vedem dacă clienţii eligibili vor achiesa la acest program. Noi am făcut toate demersurile necesare, respectiv am trimis la autorităţi propunerile noastre cu privire la normele metodologice care urmează a fi emise", a mai sus Gheţea, citat de Agerpres.

În opinia sa, ulterior, rămâne de văzut dacă clienţii vor fi interesaţi să participe la acest program. "Băncile întotdeauna vor urma ceea ce vor clienţii. Noi nu putem să mergem peste clienţi şi să îi forţăm să ia un produs", a adăugat Gheţea.

Referitor la iniţiativele legislative care vizează activitatea băncilor, preşedintele ARB a declarat că grupul de lucru format din reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României se va reuni peste câteva zile pentru a stabili paşii care trebuie făcuţi în continuare pe diverse probleme legate de creditele în valută, clauze abuzive, intrarea în vigoare a Legii privind obligaţiunile ipotecare.

"Noi ne-am făcut temele! ARB a trimis la Parlament, la Guvern şi la ministerele de resort poziţia comunităţii bancare.

În problema legată de transformarea creditelor din valută în lei, la diferite cursuri, noi am solicitat şi BNR a făcut o evaluare care arată lucruri destul de neplăcute: solvabilitatea medie a sistemului bancar va scădea cu 6 puncte procentuale, ceea ce înseamnă foarte mult. BNR a mai menţionat şi posibilitatea ca un număr de bănci să aibă solvabilitatea sub cea cerută de regulament şi, practic, intrarea într-o stare de jenă foarte puternică a băncilor respective", a mai spus Radu Gheţea.

Guvernul a aprobat la finele lunii iunie a acestui an forma finală a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor prin ajutor, măsura de sprijin fiind aplicabilă persoanelor cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei pe lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb