Giganţii din domeniul tehnologiei înregistrează rezultate bune, dar acţiunile lor scad

R.S.
Piaţa de Capital / 31 octombrie

Bogdan Maioreanu, eToro

Bogdan Maioreanu, eToro

Aceasta este o săptămână aglomerată pentru 5 companii din grupul celor "7 magnifici". Alphabet, Meta, Microsoft, Apple şi Amazon îşi prezintă rezultatele financiare pe trimestrul al treilea, iar investitorii se întreabă dacă există suficiente elemente care să justifice continuarea creşterii preţurilor pentru acţiunile acestor companii. Până acum rezultatele financiare nu au dezamăgit, dar investitorii par să fi evaluat mai puternic elementele negative specifice, cum ar fi creşterea cheltuielilor sau estimările mai slabe pentru trimestrul următor şi ca urmare, preţul acţiunilor a scăzut, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Alphabet, compania mamă a Google, a început în forţă această săptămână de raportări financiare pentru acţiunile americane din domeniul tehnologiei, înregistrând o creştere solidă atât pe venituri cât şi pe profituri. Divizia sa de cloud a înregistrat o creştere de 35% în ultimul trimestru, cu venituri de 11,4 miliarde de dolari, mai mari decât cele 10,8 miliarde de dolari aşteptate de Wall Street. Microsoft şi Amazon sunt lideri în domeniul cloud, însă Google câştigă teren şi atrage mai mulţi clienţi în cloud-ul său, pe măsură ce tehnologia AI continuă să fie adoptată de companii. După o creştere iniţială, preţurile acţiunilor Alphabet s-au corectat puţin ieri, după închiderea pieţei, potrivit comunicatului.

Microsoft a continuat festivalul raportărilor bune, înregistrând o creştere la nivelul întregii companii şi depăşind aşteptările în acest trimestru. Veniturile globale au crescut la 65,59 miliarde de dolari, în timp ce profitul operaţional a ajuns la 30,55 miliarde de dolari. Compania a început timpuriu investiţiile în AI şi a cheltuit mult, dar această strategie continuă să dea roade. Atunci când îţi creşti cheltuielile de capital cu peste 33% într-un an, investitorii se aşteaptă la creştere. Divizia de cloud Azure a înregistrat o creştere de 34%, determinată de investiţiile companiei în inteligenţă artificială, ceea ce arată că Microsoft îşi monetizează în mod eficient strategia de inteligenţă artificială. Dar acţiunile companiei au scăzut cu aproape 4% după ce estimările privind veniturile pentru următorul trimestru fiscal au dezamăgit investitorii. Iar aici trebuie să ne uităm la motive. Nu este lipsă de cerere, ci de ofertă. Într-o conferinţă telefonică cu analiştii, directorul financiar Amy Hood a declarat că unele capacităţi ale centrelor de date, pe care Microsoft conta pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, nu s-au materializat. Acest lucru va limita creşterea veniturilor din divizia Azure în timpul trimestrului actual, care se încheie în decembrie.

Meta a prezentat, de asemenea, cifre bune. Veniturile de 40,59 miliarde de dolari au marcat o creştere de 19% de la an la an şi au fost uşor mai mari decât aşteptările analiştilor, de 40,31 miliarde de dolari. Dar investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că şi cheltuielile de capital au crescut de la an la an, atingând 9,2 miliarde de dolari, deoarece compania continuă să investească miliarde de dolari în inteligenţa artificială şi în divizia sa hardware Reality Labs. Reality Labs este responsabilă pentru produse precum recent lansata cască de realitate virtuală Meta Quest şi ochelarii de realitate augmentată Orion. Dar, deocamdată, această divizie a înregistrat o pierdere operaţională de 4,4 miliarde de dolari, o tendinţă pe care directorul financiar Susan Li a declarat că se aşteaptă să o menţină până la sfârşitul anului. Acţiunile Meta au scăzut cu 3% după închiderea pieţei.

În tot acest peisaj complicat al dezvoltării AI, după rezultatele slabe ale AMD şi ştirea că auditorul companiei Super Micro a demisionat, investitorii privesc cu mai multă prudenţă întregul sector tehnologic. Şi cum am văzut că marile creşteri au fost de fapt chiar în acest domeniu al centrelor de date care sunt dependente de cipuri, este posibil ca şi acest lucru să fi influenţat şi sentimentul investitorilor.

Alţi doi giganţi din cei "7 magnifici" încheie această săptămână aglomerată de raportari financiare: Amazon şi Apple. La Amazon, investitorii vor fi cu ochii pe tendinţele de cheltuieli de consum într-un moment în care afacerea de retail a gigantului de comerţ electronic se confruntă cu încetinirea creşterii. Wall Street se aşteaptă ca veniturile să crească cu 9,9% până la 157,28 miliarde de dolari pe parcursul trimestrului. Ochii investitorilor sunt aţintiţi mai ales pe creşterea sectorului centrelor de date. În raportul financiar anterior am văzut că, deşi veniturile din centrele de date reprezintă jumătate din veniturile din comerţul online, atunci când ajungem la profiturile operaţionale cele din centrele de date sunt de două ori mai mari decât cele generate de toate celelalte divizii la un loc, se menţionează în comunicat.

La Apple, pe de altă parte, toţi ochii sunt aţintiţi asupra noului iPhone 16 şi a vânzărilor sale, dar şi asupra estimărilor pentru ultimul trimestru al anului şi a impactului pe care introducerea Apple intelligence (integrarea inteligenţei artificiale în iPhone) în SUA şi extinderea acesteia în alte regiuni ale globului - nu şi în Uniunea Europeană - îl vor avea asupra veniturilor companiei.

Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii individuali sunt foarte interesaţi de acţiunile celor "7 magnifici", doar mai puţin de 26% declarând că nu au investit şi nu intenţionează să investească în aceste acţiuni (35% pentru Alphabet). De asemenea, toate aceste acţiuni sunt în top 10 cele mai deţinute acţiuni de către investitorii globali şi români pe platforma eToro, la finalul trimestrului trecut.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2850
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9436
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb