Chiar înainte de vânzările masive de acţiuni care au avut loc pe bursele lumii joia trecută, în urma "Zilei Eliberării" lansate de preşedintele american Donald Trump, 2025 nu a fost un an bun pentru giganţii de tehnologie din SUA şi pentru acţionarii lor.
Amintim că în "Ziua Eliberării", 2 aprilie, liderul de la Casa Albă a decis să impună taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, de 34% pentru cele din China, de 31% pentru cele din Elveţia, de 26% pentru India, de 10% pentru Marea Britanie, de 10% pentru Brazilia. Totodată, Trump a impus taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, de 49% pentru cele din Cambodgia, de 37% pentru cele din Bangladesh şi de 32% pentru cele din Indonezia. Liderul de la Casa Albă a precizat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%. Măsurile anunţate de Trump au făcut ca aşa-numiţii "Cei 7 magnifici" - giganţii tehnologiei - să piardă un trilion de dolari din capitalizarea bursieră, luna aceasta.
O analiză Statista arată că, în primul trimestru din 2025, giganţii tech Nvidia şi Apple, care au fost cele mai valoroase companii din lume o mare parte din ultimele 12 luni, s-au transformat în cei mai mari contribuitori negativi la performanţa slabă a indicelui bursier S&P 500, trăgându-l în jos cu 1,42 puncte procentuale, respectiv 1,06 puncte procentuale. Asta înseamnă că cele două companii au generat mai mult de jumătate din randamentul negativ de -4,27% al indicelui în primul trimestru al anului, alte acţiuni "Magnificent 7", cum sunt Tesla, Microsoft, Amazon şi Alphabet, trăgând indicele şi mai mult în jos, potrivit sursei citate.
Howard Silverblatt, analist principal pe indici la S&P Dow Jones Indices, afirmă că sectoarele IT şi comunicaţii, adică majoritatea companiilor de tehnologie, au fost responsabile pentru 93,3%, respectiv 14,4% din randamentul total al S&P 500, de -4,3%, în primul trimestru din 2025. Excluzând companiile din aceste două sectoare, randamentul indicelui ar fi fost pozitiv, de 0,6%. Excluderea "Magnificent 7" ar fi fost, de asemenea, suficientă pentru a schimba lucrurile pentru S&P 500, care, în primul trimestru, ar fi oferit un randament de 0,5% fără cele mai mari şi mai cunoscute companii de tehnologie din lume.
• Washington Post: Elon Musk i-a cerut lui Trump să anuleze tarifele impuse în 2 aprilie
Şeful Tesla şi consilierul administraţiei SUA, Elon Musk, a încercat să-l convingă pe preşedintele Donald Trump să renunţe la impunerea de taxe la importuri, dar până la urmă nu a reuşit să-l facă să se răzgândească, au declarat două surse pentru Washington Post, citat de Reuters şi dpa, notează Agerpres.
Musk i-a cerut personal preşedintelui să renunţe la această decizie, care a zguduit pieţele şi a atras critici din partea liderilor de afaceri. În schimb, Trump a ridicat miza şi a ameninţat că va impune un tarif suplimentar de 50% la importurile din China, pe lângă cel de 34% anunţat săptămâna trecută.
Purtătorul de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a subliniat într-un comunicat citat de Washington Post că Trump "a alcătuit o echipă remarcabilă de oameni talentaţi şi experimentaţi care vin cu diferite idei, ştiind că preşedintele Trump este cel care ia decizia. Când ia o decizie, toată lumea vâsleşte în aceeaşi direcţie pentru a o executa".
Elon Musk a făcut apel la "tarife zero" între SUA şi Europa, într-o intervenţie virtuală în weekend, la congresul de la Florenţa al partidului guvernamental de extremă dreapta italian Liga. Musk l-a criticat pe reţeaua X şi pe consilierul economic al lui Trump, Peter Navarro, postând un videoclip al fostului economist conservator Milton Friedman care făcea elogiul comerţului liber, în timp ce fratele său Kimbal a denunţat pe aceeaşi reţea noile tarife, numindu-le o "taxă permanentă" asupra consumatorilor americani.
Deşi Tesla are o expunere mai mică la lanţurile de aprovizionare globale decât producătorii tradiţionali de automobile, analiştii notează că o reducere a consumului determinată de tarifele impuse ar putea afecta cererea pentru vehiculele sale.
Miliardarul Musk, născut în Africa de Sud, conduce noul Departament pentru Eficienţa Guvernului (DOGE), destinat restructurării aparatului de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 20:15)
Erau prea umflati. Inca sunt.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 20:55)
Daca n e uitam pe ulimii 5 - 10 ani pe evolutia bursiera,
nu sa intamplat nimuc deosebit,
iar scaderea actuala va incepe sa deschida oportunitati de cumparare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 21:46)
Deja s-au anulat 90 zile tarifele, mai putin China