Gigantul italian Eni pregăteşte listarea Var Energi din Norvegia

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2022

Torger Rod, directorul executiv al Var Energi; Sursa foto: varenergi.no

Torger Rod, directorul executiv al Var Energi; Sursa foto: varenergi.no

Societatea este deţinută în comun de Eni şi firma de private-equity HitecVision În cadrul ofertei publice iniţiale vor fi vândute acţiuni existente

Var Energi AS, societate mixtă norvegiană deţinută de grupul petrolier italian Eni SpA şi firma norvegiană de private-equity HitecVision, va solicita aprobarea pentru lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO) la Bursa din Oslo, pariind pe interesul investitorilor pentru companiile de petrol şi gaze din Europa.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, compania are în plan să obţină o evaluare de aproximativ 10 miliarde de dolari în această listare, dar ţinta se poate schimba în funcţie de feedback-ul investitorilor.

IPO-ul Var Energi vine după ce, în ultimii doi ani, mai multe listări propuse în domeniul petrolului şi gazelor din Europa au fost anulate deoarece pandemia a tulburat pieţele, iar preocupările tot mai mari legate de mediu au slăbit interesul investitorilor în domeniu. Dar, încrederea a revenit pe măsură ce s-a redresat cererea de energie, care a alimentat preţurile.

"Petrolul şi gazele vor continua să facă parte din mixul energetic în deceniile următoare, iar evoluţiile actuale ale pieţei gazelor din Europa confirmă opinia noastră că o aprovizionare fiabilă şi sigură cu gaze naturale din Norvegia către Europa va fi crucială", declară Torger Rod, directorul executiv al Var Energi, adăugând: "Oferta publică iniţială şi listarea reprezintă un pas natural pentru Var Energi în atingerea întregului nostru potenţial".

Oficialul companiei nu a oferit detalii despre preţul sau calendarul ofertei.

IPO-ul va cuprinde un plasament privat şi o ofertă publică pentru investitorii din Norvegia, Suedia, Finlanda şi Danemarca, precum şi un plasament privat pentru investitori instituţionali din afara Norvegiei şi din SUA, a informat, ieri, Var Energi, într-un comunicat. Oferta urmează unei analize strategice a companiei de către Eni şi HitecVision - care deţin în prezent 69,85%, respectiv 30,15% din aceasta. Oferta va consta într-o vânzare de acţiuni existente.

Gigantul italian Eni intenţionează să păstreze un pachet majoritar de acţiuni în Var Energi, care a devenit una dintre cele mai mari companii independente de explorare şi producţie a ţiţeiului din Norvegia, după crearea sa prin fuziunea, din 2018, a Eni Norge şi Point Resources AS.

Var Energi operează Goliat, singurul zăcământ de petrol aflat în prezent în Marea Barents şi este partener în dezvoltarea câmpului Johan Castberg.

"Var Energi se află într-o poziţie unică în Marea Barents, suntem poziţionaţi acolo unde ştim că există petrol", a spus Rod, menţionând: "Suntem la locul potrivit".

Producţia netă medie a Var Energi a fost de 247.000 de barili echivalent petrol pe zi în trimestrul iulie-septembrie 2021, compania vizând 350.000 de barili pe zi în 2025, conform afirmaţiilor lui Torger Rod.

Var Energi intenţionează să plătească dividende de 200 de milioane de dolari pentru primul trimestru al anului 2022, în conformitate cu politica sa de a distribui minimum 700 de milioane de dolari pe parcursul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb