Gigantul minier "Vedanta" se delistează de la Londra

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2018

Gigantul minier "Vedanta" se delistează de la Londra

Grupul minier indian "Vedanta Resources" Ltd., condus de Anil Agarwal, s-a delistat în mod oficial de la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), într-un moment în care compania se confruntă cu proteste din exterior, anunţă Economic Times India.

Compania a informat: "Vedanta confirmă că prezenţa acţiunilor sale pe lista oficială a Autorităţii Britanice de Listare şi tranzacţionarea acestora pe piaţa principală a Bursei din Londra au fost anulate începând cu data de 1 octombrie, ora 08.00".

Decizia vine după ce un grup de aproximativ 50-60 de protestatari, coordonaţi de unele organizaţii, s-au adunat în faţa clădirii în care a avut loc o şedinţă a companiei, la Londra, cerând dreptate pentru cei 13 protestatari care au murit la topitoria de cupru Vedanta din Tamil Nadu, India, în mai.

La o altă demonstraţie, mai mică, reprezentanţii grupului s-au reunit la sediul Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) din Londra, unde au depus o copie a unui raport intitulat "Miliardele companiei Vedanta", care solicită autorităţilor britanice de reglementare să nu-i permită societăţii "să fugă de la LSE", înainte să dea explicaţii.

"Nu-l putem lăsa pe şeful Vedanta, Anil Agarwal, să scape de răspundere şi de justiţie în Marea Britanie, sub a cărei jurisdicţie a săvârşit infracţiuni financiare pe scară largă, dar şi fapte împotriva drepturilor omului şi a mediului", a declarat Samarendra Das, autorul principal al raportului amintit.

Documentul conţine un rezumat al hotărârilor judecătoreşti împotriva "Vedanta", respectiv a holdingului care deţine compania responsabilă de "un mod de operare abuziv". Raportul aduce în atenţie "exploatarea ilegală a minei Goa, poluarea şi evaziunea fis­cală din Zambia", precum şi "expansiunea şi poluarea ilegală din Thoothukudi, Tamil Nadu".

Conform raportului, delistarea vine după ce, în 22 mai anul acesta, Poliţia a ucis 13 persoane, inclusiv femei şi copii, care se aflau în cea de-a 100-a zi de protest împotriva poluării generate de topitoria de cupru "Vedanta" de la Thoothukudi, în Tamil Nadu.

Însă, Agarwal a afirmat anterior că delistarea de la Londra are drept scop simplificarea structurii companiei şi, în plus, lichiditatea actuală de pe pieţele indiene este suficientă, nemaifiind necesară listarea separată de la Londra.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb