Gigantul petrolier ADNOC vinde 15% din divizia de logistică maritimă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2023

Sursa foto: www.adnoc.ae

Sursa foto: www.adnoc.ae

Gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) are în plan să vândă 15% din acţiunile diviziei ADNOC Logistics & Services (ADNOC L&S) printr-o ofertă publică iniţială (IPO) care va fi lansată la Bursa din Abu Dhabi, informează Reuters.

Conform sursei citate, ADNOC va oferi aproximativ 1,1 miliarde de acţiuni ale diviziei sale de servicii de logistică maritimă, care este aşteptată să fie listată pe 1 iunie, în funcţie de condiţiile pieţei. Perioada de subscriere pentru oferta de acţiuni va fi cuprinsă între 16 şi 24 mai.

"În calitate de a şasea companie pe care ADNOC o aduce pe piaţă, ADNOC L&S este într-o poziţie ideală pentru a realiza performanţă, a oferi valoare şi a valorifica atât foaia de parcurs ambiţioasă de creştere a ADNOC, cât şi cererea globală în expansiune pentru surse de energie cu emisii reduse de carbon, fiabile", a declarat recent Khaled Al Zaabi, directorul financiar al grupului ADNOC.

Aceasta va fi cea de-a doua ofertă publică iniţială lansată de gigantul petrolier din Abu Dhabi în 2023, după ce a strâns 2,5 miliarde de dolari din listarea afacerii cu gaze, ADNOC Gas, în luna martie.

Citigroup Global Markets Ltd., First Abu Dhabi Bank, HSBC Bank Middle East şi JPMorgan Chase & Co. au fost numiţi coordonatori globali ai ofertei, iar Moelis & Co. - consultant financiar independent.

ADNOC L&S livrează ţiţei, produse rafinate, gaz natural uscat şi lichefiat din Abu Dhabi spre clienţii săi internaţionali. Compania a fost creată în 2016, în urma fuziunii dintre Abu Dhabi National Tanker Co., Petroleum Services Co. şi Abu Dhabi Petroleum Ports Operating Co.

Vânzarea de acţiuni ADNOC Gas în martie, a urmat unei IPO similare lansate de gigantul petrolier saudit Aramco în 2019, care a strâns astfel aproximativ 30 de miliarde de dolari. ADNOC are acces la 95% din rezervele de gaze naturale ale Emiratelor Arabe Unite, care deţin locul al şaptelea ca mărime în lume. Gigantul furnizează gaze la peste 60% din piaţa locală şi exportă în peste 20 de ţări. Compania a avut un profit net de 4,2 miliarde de dolari în primele zece luni ale anului 2022, în creştere de la 3,6 miliarde de dolari la finele anului anterior. ADNOC Gas are o capacitate totală de procesare a gazelor de peste 10 miliarde de picioare cubice standard pe zi şi o capacitate de procesare a lichidelor de 29 de milioane de tone pe an. ADNOC a anunţat descoperirea a până la două trilioane de picioare cubice standard de gaz într-o zonă offshore, în februarie 2022.

Petrolul şi gazele au alimentat transformarea rapidă a Emiratelor Arabe Unite într-un centru de afaceri global de înaltă tehnologie, care găzduieşte oraşe futuriste şi unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Analiştii cred că Emiratele încearcă să-şi maximizeze profiturile pe măsură ce lumea se îndreaptă tot mai mult către surse de energie regenerabile.

Oficialii Emiratelor afirmă că au investit peste 50 de miliarde de dolari în proiecte de energie regenerabilă în 70 de ţări şi intenţionează să mai investească peste 50 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb