GILDA LAZĂR, JTI: "Delegaţia FMI va fi, probabil, indusă în eroare de cifrele prezentate de Ministerul Finanţelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 decembrie 2014

"Delegaţia FMI va fi, probabil, indusă în eroare de cifrele prezentate de Ministerul Finanţelor"

"Planurile bugetare pentru 2015, în ceea ce priveşte acciza la tutun, sunt utopice şi nu vor aduce bani mai mulţi la buget"

Delegaţia FMI va fi, probabil, indusă în eroare de cifrele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), consideră Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications în cadrul JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Domnia sa susţine că planurile bugetare pentru 2015, în ceea ce priveşte acciza la tutun, sunt utopice şi nu vor aduce bani mai mulţi la buget.

Gilda Lazăr a subliniat, ieri, într-un comunicat: "În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută de la Ministerul Finanţelor, ni s-a spus că structura accizei va fi schimbată dramatic, componenta ad valorem, care ar fi trebuit modificată gradual, cu câte 1% pe an, urmând să se modifice brusc cu 4%. Aşadar, nu am fost consultaţi, ci ni s-a comunicat. (...) Prin această modificare a structurii accizei, preţurile vor creşte mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, decât în cele din partea de sus. Compresia pieţei catre segmentul premium va determina creşterea contrabandei, dat fiind că diferenţa dintre preţurile practicate pe piaţa neagră şi preţurile legale (în prezent, de circa 4 lei) se va accentua. Bugetul va pierde bani prin diminuarea segmentului Value/Base şi înlocuirea lui cu contrabanda. (...) Concret: măreşti povara fiscală la ţigaretele «ieftine», o scazi la cele «scumpe» şi dai un imbold pieţei negre care va creşte cu minimum un procent. Iar un procent de contrabandă înseamnă 35 de milioane de euro pierderi la buget. Aşadar, chiar dacă, pe hârtie, previziunile vor arăta bine, în realitate încasările la buget vor scădea".

La finalul săptămânii trecute, după întâlnirea pe care industria tutunului a avut-o cu reprezentanţii MFP, Gilda Lazăr a explicat că, în termeni reali, acciza în domeniu va creşte, la 1 aprilie, la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă în 2018.

Menţionăm că ministerul de resort menţine valoarea din acest an a accizelor, care vor fi calculate de acum înainte în lei - nu în euro la cursul BCE de la 1 octombrie, ca până în prezent -, din 2016 urmând să fie indexată cu rata inflaţiei. Specialiştii susţin că, de fapt, îngheţarea accizei la valoarea din acest an reprezintă creşterea acestei taxe, în contextul în care, dacă ar fi fost păstrată actuala formulă de calcul, valoarea accizei ar fi trebuit să scadă, întrucât cursul de schimb anunţat de BCE a scăzut.

Codul Fiscal actual prevede că accizele sunt determinate în baza cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent celui pentru care se calculează valoarea accizei.

Potrivit reglementărilor fiscale, prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoare actualizată cu media anuală a inflaţiei, calculată în luna septembrie din anul precedent.

În baza acestor dispoziţii şi ţinând cont de faptul că valoarea cursului de schimb leu/euro la 1 octombrie 2014 (4,4093 lei/euro) este mai mică decât cea din 1 octombrie 2013 (4,4485 lei/euro), cursul de schimb în baza căruia ar fi trebuit calculate accizele pentru 2015 ar fi fost cel din 2013, de 4,4485 lei/euro. Acesta ar fi urmat să fie actualizat cu media anuală a inflaţiei calculată în septembrie 2014, potrivit aceloraşi norme în vigoare.

Pe aceleaşi considerente, anul acesta, Guvernul a luat în considerare cursul BCE din 2012, de 4,5223 lei/euro, care a fost indexat cu rata inflaţei, de 4,77%, ajungându-se, astfel, la un curs de 4,7380 lei/euro, la care a fost calculată acciza din acest an.

Pentru 1 octombrie 2014, BCE a anunţat un curs de 4,4093 lei/euro. Premierul Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că taxele şi impozitele, făcând referire şi la accize, vor rămâne "exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus".

Gilda Lazăr a anunţat că, în acest an, contrabanda a ajuns la un vârf al ultimilor trei ani - 17% -, "ceea ce se traduce în pierderi anualizate la buget de 500 milioane euro".

Domnia sa a precizat: "Reamintim că ţigaretele nu au atins încă nivelul minim de accizare, ca în cazul celorlalte produse accizabile, în Codul Fiscal fiind prevăzut un calendar de creştere graduală a accizelor, la fiecare 1 aprilie, în euro, până la atingerea nivelului minim din UE, de 90 euro pe mia de ţigarete, în 2018. Plata accizelor se face la cursul artificial din 2014, fixat arbitrar şi pentru 2015, însă pentru comparaţia cu nivelul de accizare din celelalte state membre UE se utilizează în continuare cursul de referinţă al Băncii Centrale Europene la 1 octombrie".

Produsele accizabile sunt carburanţii, energia electrică, alcoolul, tutunul, cafeaua, produsele de lux.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb