Giulio Bertola, Confindustria: "În ultimii ani, România a demonstrat un angajament tot mai mare faţă de diversificarea surselor de energie"

F.D.
Miscellanea / 12 aprilie

Giulio Bertola, Confindustria: "În ultimii ani, România a demonstrat un angajament tot mai mare faţă de diversificarea surselor de energie"

"Sectorul energetic este un pilon fundamental pentru dezvoltarea economică şi socială a oricărei naţiuni, iar România nu face excepţie. În ultimii ani, România a demonstrat un angajament tot mai mare faţă de diversificarea surselor de energie, modernizarea infrastructurii şi adoptarea de politici favorabile investiţiilor în sector. România oferă o platformă diversificată pentru investitorii care sunt interesaţi să contribuie la creşterea şi dezvoltarea sa", a declarat astăzi Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola, în cadrul unui eveniment privind principalele oportunităţi de investiţii în sectorul energetic românesc organizat la Biblioteca Naţionale a României.

Confindustria România în colaborare cu Biroul de avocatură Antico&Partners şi ISPE (Institutul de Studii şi Planificare Energetică - Bucureşti) au organizat joi, 11 aprilie, în Sala Scriptorium a Bibliotecii Naţionale a României, un eveniment privind principalele oportunităţi de investiţii în sectorul energetic românesc, unul dintre sectoarele cheie ale ţării.

Principalele subiecte abordate de vorbitori au fost: capacităţile infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei electrice din România, piaţa energiei din România în 2024, soluţionarea alternativă a litigiilor în sectorul energetic românesc, exemple de bune practici, PNRR, metode de acces la apeluri de finanţare, focus pe diverse tipuri de energie, focus pe energia regenerabilă, energia nucleară, importanţa decarbonizării, problema costurilor energiei şi a pieţei competitive pentru micii antreprenori, avantajele investiţiilor în sectorul energetic al României.

Dezvoltarea şi creşterea competitivităţii economiei româneşti, creşterea calităţii vieţii şi grija pentru mediu sunt legate de dezvoltarea şi modernizarea sistemului energetic.

Evenimentul s-a bucurat de un număr mare de participanţi dar şi de vorbitori precum: Mircea Cârlan - Director General, Directia Generala Ajutor de Stat si Fonduri Europene, Sorin Elisei - Director general Directia Generala Politici Energetice Green Deal/Ministerul Energiei, Viorel Alicus - Director ANRE, Iulian Botta - 5EF, Federico Busatta - Biroul de avocatură Gianni&Origoni, Salvatore Gaudiello - Biroul de avocatură Gianni&Origoni, Ramona Matei - Biroul de avocatură Antico&Partners, Sorin Chirita - Director Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.)/ Ministerul Energiei.

Reprezentanţii autorităţilor româneşti au prezentat informaţii şi cifre deosebit de interesante.

Mircea Cârlan - Director General - Directia Generala Ajutor de Stat si Fonduri Europene a prezentat apelurile de finanţare în domeniul energetic: un apel pentru investiţii în energia regenerabilă, precum cea eoliană şi solară, în valoare de 460 de milioane de euro, cu 1700 de megawaţi de producţie; un apel pentru dezvoltarea spatiilor de stocare a energiei, care prevede un total de 70 de milioane de euro, 5 milioane per proiect; un apel pentru fondul de moderare, iniţiativă care se înscrie în obligaţia membrilor ţărilor UE în ceea ce priveşte politicile "Green Deal"; un apel pentru unităţi publice cu o valoare de 500 de milioane de euro pentru deschiderea de unităţi de producţie în scop de autoconsum; apeluri şi pentru start-up-uri, 814 milioane euro eligibile pentru entităţi private.

Sorin Elisei - Director general - Directia Generala Politici Energetice Green Deal/Ministerul Energiei a declarat ca în România există obligaţia de a avea o cota de energie impartita in: energie electrica, incalzire si racire (pompe de caldura si gaze verzi, hidrogen), transport si distributie, care necesita o infrastructura mai buna.

Reprezentantul ANRE, Viorel Alicus, a vorbit despre preţul la energie: în 2022, acesta a variat între 200 EUR şi 400 EUR, în timp ce în 2024, 50/60 EUR era preţul de head-market. Acest lucru poate crea dubii pentru investitori, insa de anul trecut au existat preţuri negative pe fazele orare mai lungi. Creşteri ale cererii de la 400 la 800 megawaţi = proiecte care pot deveni productive. Există 115 prosumatori cu mai mult de 1500 de megawaţi. Din păcate nu există suficiente comunităţi energetice, trebuie facilitat accesul la reţea.

O altă temă care a stârnit un interes deosebit a fost cea privind soluţionarea alternativă a litigiilor aplicabilă şi sectorului energetic din România, temă abordată de Biroul de avocatură Antico&Partners, care a contribuit direct la elaborarea legii, colaborând cu experţi din Ministerul Energiei al României şi cu Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului.

Publicul a fost un participant activ la acest eveniment, prin orientarea dezbaterii cu întrebări de interes adresate vorbitorilor.

Investiţiile necesare în perioada 2021-2030 în sectorul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice vor fi de aproximativ 22,6 miliarde de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă pentru aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, publicat în dezbatere de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb