Glissando Garden Center debutează astăzi la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie

Sursa foto: facebook / Glissando Garden Center

Sursa foto: facebook / Glissando Garden Center

English Version

Acţiunile companiei vor începe tranzacţionarea în Piaţa AeRO, în urma unei listări tehnice

"Majoritarul se angajează să susţină lichiditatea acţiunii în următoarele şase luni, prin scoaterea la vânzare de acţiuni reprezentând până la 10-15% din deţinerile proprii", conform memorandum-ului de listare

Glissando Garden Center, societate specializată în comerţul cu flori, plante, articole de grădinărit şi produse pentru protecţia plantelor, se listează astăzi în Piaţa AeRO, conform unui anunţ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania este divizia Home & Garden a grupului de firme Glissando din Timişoara, fiind cea mai mare companie din vestul ţării specializată în comerţul cu flori, plante şi articole de gradină. Societatea operează două magazine de tip Garden Center în Timişoara şi Lovrin, cu un sistem integrat de soluţii sub formă de "one stop shop", conform memorandum-ului de listare întocmit de Goldring.

Glissando Garden Center este orientată spre o piaţă mai apropiată de principiul DIY (DO IT YOURSELF). "Piaţa ţintă deservită de Glissando vizează atât profesioniştii din domeniu agribusiness (mici şi mari fermieri), cât şi pasionaţii de grădinărit sau adepţii conceptului DIY pentru amenajarea caselor, birourilor, restaurantelor, teraselor, parcurilor, serelor sau grădinilor", se menţionează în memorandum.

În esenţă, oferta Glissando Garden Center este structurată pe trei categorii - plante (cu peste 40% din vânzările anului trecut); produse pentru casă şi grădină; fitofarmacie.

În 2023, valoarea totală a vânzărilor s-a ridicat la 22,3 milioane de lei, din care două treimi au fost vânzările către retail, în cele două magazine. 21% din vânzări a reprezentat distribuţia produselor de grădinărit ale companiei poloneze BROS, iar 12% au fost tranzacţiile intra-grup, adică vânzarea produselor din gama Glissando Garden Center către Glissando SRL, parte afiliată emitentului.

Sistemul de aprovizionare al companiei se subordonează specificului lanţurilor de magazine de tip retail, 60% din produse fiind importate, se mai arată în memorandum.

Capitalizarea anticipată a companiei se situează între 20,9 milioane de lei şi 37,6 milioane de lei, potrivit evaluării de piaţa a societăţii realizată de intermediar, pe baza aşteptărilor managementului Glissando Garden Center şi a perspectivelor pieţei în care compania îşi desfăşoară activitatea, după cum se arată în documentul de listare.

Estimări de creştere pentru piaţa Home & Garden din Europa, în următorii ani

La nivel european, piaţa Home & Garden este de aşteptat să crească în perioada 2023 - 2028, conform celor mai recente studii. Statista estimează o creştere a pieţei cu un CAGR de 2,05% în perioada de prognoză, aşteaptările fiind să se atingă pragul de 79,59 miliarde de dolari până 2028. "În România, piaţa Home & Garden este de aşteptat să înregistreze o creştere anuală de 3,87%, în perioada de prognoză 2024 - 2028, conform celor mai recente studii", se mai menţioneză în document.

Glissando Garden Center are două obiective strategice, respectiv:

1 - Extinderea reţelei de magazine de tip Garden Center în oraşele mari din România (Cluj, Iaşi, Braşov);

2 - Dezvoltarea unui marketplace inspirat din modelul olandez şi implementarea unui hub floral ce cuprinde o gamă diversificată de peste 1.500 de specii.

Compania a distribuit dividende în ultimii doi ani, iar în memorandum se menţionează că, "emitentul va ţine cont de nevoile de finanţare ale companiei, de implicarea acesteia în noi proiecte sau posibile achiziţii, urmărindu-se un echilibru între politica de investiţii şi cea de dividende, dar şi de aşteptările investitorilor".

În prezent, Ioan Biianu deţine 80,1% din Glissando Garden Center, restul de 19,9% fiind free-float. Potrivit informaţiilor din document, în următoarele şase luni de la listare, acţionarul majoritar se angajează să susţină lichiditatea acţiunii prin scoaterea la vânzare de acţiuni reprezentând până la 10-15% din deţinerile proprii, în funcţie de condiţiile pieţei.

Anul trecut, cifra de afaceri a Glissando Garden Center s-a ridicat la 22,3 milioane lei, cu 12,6% sub cea din 2022, în vreme ce profitul net a fost de 0,92 milioane lei, în creştere cu 56,9%, pe fondul diminuării cheltuielilor într-o măsură mai mare decât cea a veniturilor. Compania explică diminuarea cifrei de afaceri prin încetinirea activităţii de vânzare pe segmentul de desfacere intra-grup (-66,38%), în timp ce vânzările către retail şi-au continuat creşterea.

Activele totale erau de 31,7 milioane lei, în scădere cu 7,3% faţă de valoarea din 2022, cele circulante fiind de 17,2 milioane lei. Datoriile totale s-au ridicat la 22,8 milioane lei, cu 12,6% mai mici decât cele din anul anterior, cele termen scurt fiind de 5,83 milioane lei.

"Societatea nu apreciază dificultăţi în ceea ce priveşte achitarea datoriilor exigibile, valoarea activelor curente depăşind valoarea datoriilor curente de trei ori", se arată în memorandum.

Pentru acest an, Glissando Garden Center şi-a bugetat afaceri de 26,5 milioane lei, care vor creşte la 33,8 milioane lei anul viitor şi la 43,4 milioane lei în 2026. Profitul net este estimat la 1,06 milioane lei în 2024, respectiv 1,35 milioane lei în 2025 şi 1,74 milioane lei în anul următor, potrivit informaţiilor din documentul de listare.

Note:

Glissando Garden Center realizează o listare tehnică, ceea ce înseamnă că operaţiunea nu a fost precedată de o ofertă publică sau plasament privat.

Evaluarea companiei a fost realizată prin două abordări - metoda comparaţiei prin multipli de piaţă, pentru care intermediarul a obţinut o valoare cuprinsă între 20,9 milioane lei şi 34,01 milioane lei; respectiv metoda actualizării fluxurilor de numerar, valoarea rezultată în acest caz fiind de 37,6 milioane lei. Luând în calcul profitul estimat pentru acest an, pentru evaluarea minimă compania ar avea un raport P/E de 19,7, iar pentru cea maximă de 35,4, conform calculelor noastre.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Alta vifrana...

    La ce P/E se listeaza si la ce dinamica au avut vanzarile in ultima perioada, este o altă mare țeapă.

    La ce P/E se listeaza si la ce dinamica au avut vanzarile in ultima perioada, este o altă mare țeapă.

    Se pot lista si florarii pe bursa?!

    1. tu esti, Piedone?

    de la inelu’ de aur?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb