GLOBAL FISHING WATCH: Sute de flote chineze pescuiesc ilegal în Coreea de Nord

A.P.
Internaţional / 23 iulie 2020

Sute de flote chineze pescuiesc ilegal în Coreea de Nord

"Flote fantomă" formate din sute de nave chineze pescuiesc ilegal în apele din Coreea de Nord şi forţează pescarii locali să îşi rişte viaţa în ape îndepărtate, în ambarcaţiuni nesigure, arată un studiu, citat de The Guardian.

Într-un raport publicat miercuri în revista Science Advances, Global Fishing Watch (GFW), se arată că peste 900 de nave de origine chineză au pescuit ilegal în zonă în 2017, iar 700 în 2018. Împreună, se estimează că au prins peste 160.000 tone de calamar, în valoare de peste 440 milioane USD (346 miliarde lire sterline).

Coreea de Nord are interdicţie din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să câştige valută prin furnizarea de licenţe de pescuit, navelor străine.

Jaeyoon Park, un om de ştiinţă la GFW şi co-autor principal al studiului, a spus: "Flota implicată în acest pescuit ilegal este de aproximativ trei ori mai mare decât întreaga flotă de pescuit din apele Chinei. Este cel mai mare caz cunoscut de pescuit ilegal, perpetuat de nave care provin dintr-o altă ţară."

Am folosit date de la mai mulţi senzori de satelit şi am creat o imagine fără precedent a activităţii de pescuit dintr-o regiune greu accesibilă."

GFW, o organizaţie non-profit care militează pentru o transparenţă mai mare în industria pescuitului, a folosit o combinaţie de patru tehnologii satelite pentru a forma o imagine detaliată a "flotelor întunecate", numite astfel pentru că nu îşi difuzează public locaţia şi nu apar în sistemele publice de monitorizare.

Park a spus, pentru The Guardian, înainte de publicarea studiului: "Faptul că am pus la încercare o tehnologie noua, ne-a oferit şansa unei imagini complete a mişcărilor lor pentru prima dată. Putem demonstra acum că acest pescuit ilegal nu este o anomalie, ci este sistemic."

Navele chineze au deplasat flotele locale, şi au forţat aproximativ 3.000 de bărci nord-coreene să pescuiască calamar, ilegal, în apele ruseşti în 2018, arată în raport. Unii rămân fără combustibil sau întâmpină probleme cu motorul şi sunt transportaţi pe coasta Japoniei de curenţii aprigi şi de vântul puternic.

În ultimii cinci ani, mass-media japoneză a raportat aproape 600 de "nave fantomă" nord-coreene de-a lungul coastei Japoniei - inclusiv 158 anul trecut - dintre care unele conţineau cadavrele descompuse ale echipajului lor. Graficul mare de decese în rândul pescarilor a creat "sate văduve" pe coasta de est a Coreei de Nord, potrivit GFW.

Jungsam Lee, de la Institutul Maritim din Coreea, a spus: "Bărcile de lemn mai mici din Coreea de Nord sunt echipate prost pentru călătorii pe distanţe lungi."

Experţii au declarat că pescarii din Coreea de Sud îşi asumă riscuri din cauza regimului de creştere al capturilor pe fondul lipsei de alimente, însă studiul GFW leagă prima dată fenomenul navei fantomă de navele chineze.

Park a spus: "Există o corelaţie puternică între numărul de bărci din Coreea de Nord care pescuiesc ilegal în apele ruseşti şi numărul de bărci care ajung pe malul Japoniei".

Navele chineze anterior neidentificate reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru stocurile de calamari. Capturile din Japonia şi Coreea de Sud au scăzut cu aproximativ 80% din 2003, potrivit studiului, care a implicat oameni de ştiinţă din Coreea de Sud, Japonia, Australia şi SUA.

Park a mai spus: "Ţările din regiune trebuie să găsească urgent o modalitate mai bună de a gestiona stocurile de calamari înainte să dispară, ca tonul roşu."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb