GlobalData: Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor mondiale a scăzut cu 44% în primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2023

GlobalData: Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor mondiale a scăzut cu 44% în primul trimestru

Acestea au însumat 413 miliarde de dolari Numărul tranzacţiilor s-a redus cu 23%, la 7.738 Declin puternic al "mega-tranzacţiilor"

Valoarea totală a tranzacţiilor globale de fuziuni şi achiziţii (M&A) a scăzut semnificativ, cu 44%, în primele trei luni din 2023, până la 413 miliarde de dolari, de la 744 de miliarde de dolari în acelaşi interval din 2022, conform celui mai recent raport al companiei de date şi analize GlobalData, citat de www.financialnigeria.com.

Scăderea a fost determinată de preocupările legate de încetinirea economiei globale, ca urmare a creşterii inflaţiei şi a ratelor dobânzilor.

Raportul GlobalData arată că numărul total al tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii a scăzut, de asemenea, cu 23%, de la 10.003 în primul trimestru din 2022, la 7.738 în trimestrul întâi din 2023. Declinul a fost observat şi pe segmentul "mega-afacerilor", adică al tranzacţiilor care depăşesc un miliard de dolari fiecare. Un total de 79 de "mega-tranzacţii" au fost încheiate în trimestrul analizat, ceea ce reprezintă o scădere cu 45% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

"O tendinţă sesizată este dominaţia Americii de Nord în activitatea de fuziuni şi achiziţii", spune Priya Toppo, analist al diviziei Thematic Intelligence din cadrul GlobalData, menţionând: "În primul trimestru al anului 2023, America de Nord a avut 3.209 tranzacţii în valoare totală de 208 miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai activă regiune de pe piaţa globală de fuziuni şi achiziţii".

Cu toate acestea, tendinţa de scădere a activităţii de fuziuni şi achiziţii a fost observată în toate regiunile, atât în ritm anual, cât şi trimestrial. Acest lucru indică faptul că investitorii sunt mai precauţi, notează analiza citată.

Priya Toppo concluzionează: "Având în vedere scăderea activităţii globale de fuziuni şi achiziţii în primul trimestru din 2023, perspectivele tranzacţiilor pentru restul anului rămân modeste, pe fondul posibilelor creşteri suplimentare ale ratelor dobânzilor şi al aşteptărilor de recesiune pe mai multe pieţe cheie. Totuşi, piaţa de fuziuni şi achiziţii se va redresa probabil pe măsură ce ne îndreptăm spre 2024, deoarece achiziţiile rămân un element cheie al strategiei companiilor".

Un raport recent al EY România anunţa că piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat 57 de tranzacţii în primele trei luni ale anului 2023, un volum egal cu cel înregistrat în primul trimestru din 2022. Valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a ajuns la 2,5 miliarde de dolari, de la 1,9 miliarde de dolari în trimestrul întâi din 2022, datorită unei creşteri cu 53% a valorii tranzacţiilor făcute publice. O tranzacţie notabilă din primul trimestru 2023 a fost vânzarea operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, companie de electricitate din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde de dolari. O altă tranzacţie notabilă în această perioadă a fost achiziţia brutăriei locale Vel Pitar de către Grupo Bimbo, cu sediul în Mexic, pentru o sumă estimată la 210 milioane de dolari, conform raportului. În plus, au fost anunţate alte trei tranzacţii de peste 100 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2023.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb