GLOBURILE DE AUR Film şi realitate, tur-retur

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 13 ianuarie 2015

Film şi realitate, tur-retur

Ediţia cu numărul 72 a premiilor Globul de Aur a avut loc duminică noaptea, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles. Dincolo de fastul unui astfel de eveniment, lumea filmului trebuie să răspundă răspicat la o întrebare: realitatea influenţează filmul sau filmul a ajuns să influenţeaze realitatea? Nu există eveniment important pe planetă, inclusiv recentele atacuri teroriste de la Paris, care să nu ducă la apariţia a numeroase scenarii şi teorii. Uneori, după astfel de scenarii se fac filme, alteori teoriile spun că un eveniment recent desfăşurat a respectat un scenariu scris şi jucat deja. Tocmai de aceea filmele sunt văzute şi în această cheie.

"Hotel Grand Budapest" este una din peliculele care au triumfat la aceste premii şi se înscrie cu şanse în cursa pentru Oscar, încasările de până acum ale filmului fiind de 60.000.000 de dolari. Acţiunea, una extrem de alertă, se petrece pe fundalul schimbărilor fără precedent care au afectat Europa în pragul celui de-al Doilea Război Mondial. Parabola regizorului Wes Anderson este una cu termen de valabilitate nelimitat, satirizând marile probleme morale ale omului modern. Un alt film care "a făcut valuri" la gala premiilor Globul de Aur este "12 ani de copilărie/ Boyhood", al regizorului Richard Linklater, care a urmărit pas cu pas prima parte a vieţii eroului principal, Mason. Inedit este faptul că pelicula a fost filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiaşi actori, cele trei premii obţinute în cadrul acestei gale confirmând că munca nu a fost în zadar. Cu un buget de 4.000.000 de dolari, filmul a înregistrat, de la lansarea din iulie 2014 şi până acum, încasări de 24.000.000 de dolari. Eddie Redmayne a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-o dramă pentru rolul din filmul "The Theory of Everything", iar Julianne Moore a fost desemnată cea mai bună actriţă dintr-o dramă, pentru prestaţia din pelicula "Still Alice".

Cum evenimentele care influenţează dramatic viaţa nu pot fi ocolite, prezentatori, dar şi o parte dintre câştigători au vorbit despre acestea, atacul terorist comis în redacţia săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo sau violenţele cu tentă rasistă din oraşul american Ferguson. "Pentru fraţii, surorile, prietenii şi familiile noastre din Franţa, vreau să vă spun că inimile noastre sunt alături de voi în seara aceasta", a declarat actorul Jared Leto.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Globul de Aur, ediţia 2015, este următoarea: Cel mai bun film - dramă: "Boyhood"; Cel mai bun film - comedie/ musical: "Grand Budapest Hotel"; Cea mai bună regie: Richard Linklater ("Boyhood"); Cel mai bun rol principal masculin într-un film - dramă: Eddie Redmayne ("The Theory of Everything"); Cel mai bun rol principal masculin într-un film - comedie/ musical: Michael Keaton ("Birdman"); Cel mai bun rol principal feminin într-un film - dramă: Julianne Moore ("Still Alice"); Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Amy Adams ("Big Eyes"); Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: J.K. Simmons ("Whiplash"); Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Patricia Arquette ("Boyhood"); Cel mai bun scenariu: Alejandro González Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. ("Birdman"); Cel mai bun film de animaţie: "How to Train Your Dragon 2"; Cel mai bun film străin: "Leviathan" (Rusia) ; Cea mai bună coloană sonoră: Jóhann Jóhannsson ("Theory of Everything"); Cel mai bun cântec: "Glory" din "Selma"; Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: "Transparent"; Cel mai bun serial de televiziune - dramă: "The Affair"; Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: "Fargo"; Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Gina Rodriguez ("Jane the Virgin"); Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune - dramă: Ruth Wilson ("The Affair"); Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Maggie Gyllenhaal ("The Honorable Woman"); Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Jeffrey Tambor ("Transparent"); Cel mai bun actor în rol principal într-un serial - dramă: Kevin Spacey ("House of Cards"); Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Billy Bob Thornton ("Fargo"); Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Joanne Froggatt (" Downton Abbey"); Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Matt Bomer ("The Normal Heart"); Cecil B. DeMille Award: George Clooney. Globurile de Aur, care recompensează atât producţii cinematografice, cât şi producţii de televiziune, sunt decernate în săptămâna care precede nominalizările pentru premiile Oscar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Hotel Grand Budapest" e un film minunat! "Birdman" nu trebuie ratat , va lua Oscarul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb