Divizia londoneză a băncii americane "Goldman Sachs Group" Inc. a fost amendată cu 17,5 milioane de lire sterline (27 milioane de dolari) de către autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA). Motivul amenzii este faptul că "Goldman Sachs" nu a informat autorităţile britanice în legătură cu o investigaţie la care banca a fost supusă în SUA cu privire la vânzările de produse derivate cu grad de risc ridicat.
Aceasta este a doua mare amendă aplicată vreodată de FSA, fiind depăşită doar de cea de 33,32 milioane de lire impusă, în iunie, societăţii americane "JP Morgan Securities" Ltd. pentru gestionarea incorectă a fondurilor clienţilor.
Amenda aplicată de FSA băncii "Goldman Sachs" urmează unei penalităţi record, de 550 de milioane de dolari, impusă aceleiaşi bănci de comisia de supraveghere a pieţei de capital din SUA (Securities & Exchange Commission - SEC).
În luna aprilie a acestui an, FSA a lansat o anchetă oficială la "Goldman Sachs", după ce SEC a acuzat de fraudă banca americană şi pe unul dintre vicepreşedinţii acesteia. Potrivit SEC, "Goldman Sachs" şi vicepreşedintele Fabrice Tourre nu le-au comunicat investitorilor o serie de informaţii "vitale" cu privire la un portofoliu de obligaţiuni de tip CDO (collateralized debt obligations) legate de ipotecile subprime, numit Abacus. Printre aceste informaţii era şi aceea că un mare fond speculativ, "Paulson & Co"., a jucat un rol în procesul de selecţie a acţiunilor incluse în portofoliul Abacus şi că, ulterior, fondul a luat o poziţie short contra CDO-ului respectiv, mizând că valoarea sa va scădea.
Printre principalele victime ale "Goldman Sachs" se numără banca britanică "Royal Bank of Scotland" (RBS), deţinută în prezent de guvernul londonez. RBS a plătit 841 de milioane de dolari către "Goldman Sachs" ca să scape de obligaţiunile Abacus pe care le-a moştenit odată cu preluarea "ABN Amro", în 2007.