"Goldman Sachs" anticipează 15 ani cu preţuri mici pe piaţa petrolieră

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 septembrie 2015

"Goldman Sachs" anticipează 15 ani cu preţuri mici pe piaţa petrolieră

Supraproducţia de pe piaţa ţiţeiului brut ar putea menţine preţurile acestei materii prime la niveluri reduse timp de 15 ani, potrivit băncii de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc., relatează Bloomberg.

Jeffrey Currie, şef al departamentului de cercetare a materiilor prime din cadrul "Goldman Sachs", preconizează că există o probabilitate de peste 50% ca preţul ţiţeiului să scadă până la 20 de dolari barilul la momentul la care rafinăriile vor fi închise pentru operaţiuni de întreţinere, în luna octombrie sau în martie.

Pe termen lung, previziunea "Goldman" este un preţ al petrolului de 50 de dolari/baril.

Cotaţia futures a petrolului a scăzut vineri, pe pieţele exeterne, după ce, în ziua precedentă, banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a decis să păstreze dobânda cheie nemodificată.

"Decizia Fed sugerează că, probabil, sporirea cererii de ţiţei nu este atât de solidă pe cât anticipează unii specialişti", declară, potrivit Wall Street Journal, Dominick Chirichella, analist la "Energy Market Analysis". Acesta a adăugat: "În condiţiile date, este posibil ca majorarea cererii de petrol să nu fie soluţia pentru reechilibrarea pieţei de petrol, afectată de supraofertă".

În plus, incertitudinile privind calendarul eventualelor majorări de dobândă în SUA cresc volatilitatea de pe piaţa ţiţeiului, conform analiştilor.

Preţul petrolului brut american WTI cu livrare în octombrie a scăzut cu 3,3% la ora 10.08, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 45,35 dolari barilul. La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în noiembrie a coborât cu 1,8%, la 48,19 dolari/baril.

Luna aceasta, "Goldman" şi-a redus estimările pentru preţul petrolului, considerând că surplusul de pe piaţă este mai mare decât anticipa anterior.

"Goldman Sachs" estimează că preţul barilului de ţiţei WTI va fi de 45 de dolari în 2016, faţă de 57 de dolari, cât prognoza anterior. Conform băncii americane, anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei WTI va fi de 48,1 dolari, comparativ cu 52 de dolari, cât era previziunea precedentă.

"Goldman" mai estimează că, anul viitor, preţul ţiţeiului Brent se va situa la 49,50 de dolari/baril, faţă de 62 de dolari estimat anterior, iar în acest an - la 53,70 dolari, de la 58,20 de dolari, cât era predicţia precedentă. Potrivit unui scenariu sever al băncii, cotaţia barilului de ţiţei ar putea scădea până aproape de 20 de dolari, dacă excedentul de pe piaţă va depăşi capacitatea de stocare, iar nivelul producţiei nu va încetini.

"Ultima oară când am mai văzut o perioadă atât de asemănătoare cu cea actuală a fost în 1986, cu 29 de ani în urmă", spun specialiştii "Goldman", menţionând: "Am aşteptat 15 ani pentru ca preţul petrolului să înceapă să urce din nou". Anul acesta, preţul petrolului a scăzut cu aproape 15%, respectiv cu peste 50% în ultimele 12 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb