Pieţele emergente nu mai sunt preferatele investitorilor, pentru că au devenit dezechilibrate, iar riscurile au crescut, a declarat, ieri, Themistoklis Fiotakis, senior economist la "Goldman Sachs", conform Agerpres.
"Regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est este destul de uniformă, în sensul că economiile de aici se aseamănă foarte mult. Sunt economii mici, bazate puternic pe exporturi, care, în ultimii ani, şi-au deschis graniţele investitorilor din alte ţări, astfel că depind masiv de capitalul străin", a spus reprezentantul "Goldman Sachs", la summitul UE al Europei de Sud-Est.
Potrivit lui Themistoklis Fiotakis, regiunea se confruntă în acest moment cu trei mari provocări.
"În primul rând, este vorba de faptul că pieţele emergente nu mai sunt preferate de investitori, cum erau înainte. Acum au apărut dezechilibre, există rate mari ale inflaţiei şi performanţe slabe din punctul de vedere al creşterii economice. Pieţele emergente sunt acum sub presiune", a explicat Fiotakis.
În opinia sa, o altă provocare cu care se confruntă regiunea din care face parte şi România este potenţialul de creştere al monedei americane.
"Din acest punct de vedere, este un beneficiu faptul că regiunea despre care vorbim se bazează foarte mult pe moneda euro", a menţionat bancherul, amintind şi de scăderea creditării, care frânează, de asemenea, creşterea economică.
"Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru riscuri", a conchis Fiotakis.